Türkiye'de bir ilk! Ormanın Hayaleti yakalandı

Türkiye'de bir ilk! Ormanın Hayaleti yakalandı

Ormanın Hayaleti olarak adlandırılan karakulakları 16 yıldır takip eden Dr. Yasin İlemin, nesli tehlike altında olan bir karakulakı yakaladıklarını açıkladı. Türkiye'de ilk defa bir karakulaka uydu verici takıldı. 7,5 kilo ağırlığındaki dişi karakulağa 'Ayda' ismi verildi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Dr. Yasin İlemin, bölgedeki karakulak popülasyonlarını 16 yıldır takip ettiklerini anlattı. "1,5 yıldır süren izleme çalışmalarımız sonucunda 7,5 kilo ağırlığındaki bir dişi karakulağa verici takarak tekrar doğaya geri saldık." diyen Dr. İlemin, "Adı Ayda. 'Ayda'dan gelecek veriler, ülkemiz ve dünyadaki karakulak popülasyonunun korunmasına büyük katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

turkiyede-ilk-defa-bir-karakulaka-u-kbga.webp

2021 sonundan itibaren yangından etkilenen alanlarda bulunan karakulaklara yoğunlaştıklarını anlatan İlemin "Onlara zarar vermeden özel tekniklerle yakalayarak uydu vericisi yardımı ile onların ekolojilerini ve biyolojilerini daha iyi anlamak için çalışıyoruz" dedi.

4 noktada bulunan yakalama tuzakları ile çalışma yaptıklarını söyleyen Dr. İlemin, "Bunlardan birine önceki gece 'Ayda' girdi. 'Ayda'nın gerekli ölçümlerini yaptık ve onun için çok hafif olan UHF vericili GPS tasmasını boynuna yerleştirdik. Herhangi bir komplikasyon olmadan kendisini tekrar uyandırarak doğaya bıraktık" dedi. İlemin, 'Ayda'nın, büyük orman yangınlarından sonra karakulak popülasyonlarının alan kullanımını anlamalarını sağlayacak veriler sunacağını belirtti.

turkiyede-ilk-defa-bir-karakulaka-u-6qfi.webp

Dr. İlemin, araştırma projesine ilişkin şu bilgileri verdi: "NATURA Doğa ve Kültür Koruma Derneği yürütücülüğünde ve üniversitelerimiz Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Çankırı Karatekin Üniversitesi bilimsel koordinasyonunda devam ediyor. Faaliyetlerimizi 'Karakulakların Canı Yanmasın Projesi' kapsamında yürütüyoruz. Proje WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından, Türkiye'nin Canı Yanmasın Destek Programı kapsamında destekleniyor. Ayrıca çalışmalarımıza Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü her an katkı sağlıyor. Ayrıca İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın bu özel türe ilgisini, özellikle saha güvenliğinin sağlanması konusundaki desteklerini her zaman yanımızda hissediyoruz. Yabani kedi türlerinin yakalanması ve izlenmesi konusundaki tecrübelerini bizlere her zaman aktaran değerli arkadaşımız Deniz Mengüllüoğlu'na teşekkür ederiz.Karakulak 'Ayda'nın ömrü uzun olsun. Ondan gelecek bilgilerle o ve neslin korunacağına inanıyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN