Zamparalar yandı! Evlilik dışı ilişkiye ceza geliyor: Bu haberi okuduktan sonra evlilik dışı ilişkiye tövbe edecekler

Zamparalar yandı! Evlilik dışı ilişkiye ceza geliyor: Bu haberi okuduktan sonra evlilik dışı ilişkiye tövbe edecekler

Gece hayatı hareketli olan insanlara kötü haber… İnsan hakları gruplarının tepki çeken kararının ardından, parlamento, evlilik dışı cinsel ilişkiyi yasakladı.

Hak grupları yasayı ahlak polisliği olarak eleştirirken, aktivistler bunu medeni ve siyasi özgürlüklere yönelik bir baskı olarak kınadılar.

BİRLİKTE YAŞAMAK DA SUÇ

Kökeni, Hollanda’nın sömürgesi altındaki döneme kadar giden ceza kanununun revizyonu onlarca yıldır tartışılıyor. İnsan hakları grupları, önerilerin, uzun süredir dini hoşgörüsüyle övülen ve laikliğin anayasada öne çıkarıldığı ülkede köktendinciliğe doğru artan bir kaymanın altını çizdiğini söylüyor.

endonezya-yasa-tasari.jpg

Yeni geçirilen yasadaki en tartışmalı maddelerden bazıları, evlilik öncesi ve evlilik dışı cinsel ilişkinin yanı sıra evli olmayan çiftlerin birlikte yaşamasını suç sayıyor. Değişiklik, iş örgütlerinin uyarısına rağmen geldi. Uyarılarında, ülkenin turizm ve yatırım destinasyonu imajına zarar verebileceğini söylemişlerdi.

‘SÖMÜRGE DÖNEMİNİ GERİDE BIRAKMANIN ZAMANI GELDİ’

Yasa tasarısını hayata geçiren Endonezya parlamentosu, evlilik öncesi cinsel ilişkiyi yasaklarken, ceza kanununda başka kapsamlı değişiklikler yapan yasayı onayladı. Tartışmalı yeni yasa, genel kurul oturumunda milletvekillerinden oyların çoğunluğunu aldı.

Endonezya’nın Hukuk ve İnsan Hakları Bakanı Yasonna Laoly, “Tartışılan önemli konuları ve farklı görüşleri bir araya getirmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Ancak, ceza yasası değişikliği konusunda tarihi bir karar vermenin ve miras aldığımız sömürge ceza yasasını geride bırakmanın zamanı geldi" dedi.

Bakanlığın sözcüsü olan Albert Aries, oylamadan önce değişiklikleri savundu ve yasanın evlilik kurumlarını koruyacağını söylerken, evlilik öncesi ve evlilik dışı cinsel ilişkinin yalnızca bir eş, ebeveynler veya çocuklar tarafından bildirilebileceğini ve değişikliğin kapsamını sınırladığını da ekledi.

endonezya-protesto.jpg

‘DEMOKRASİMİZ GERİYE GİDİYOR’

Uluslararası Af Örgütü’nün Endonezya Direktörü Usman Hamid, "Geriye gidiyoruz. Baskıcı yasalar kaldırılmalıydı, ancak yasa tasarısı yurtdışındaki akademisyenlerin iddialarının doğru olduğunu, demokrasimizin tartışmasız bir şekilde düşüşte olduğunu gösteriyor" dedi.

Pazartesi günü yaklaşık 100 kişi yasa tasarısını protesto etti ve üzerinde bir cenaze töreninde olduğu gibi çiçek yaprakları bırakıp "yeni ceza kanununu reddedin" yazan bir pankart açtı. Düzenlemeye karşı çıkanların ülke genelinde yeni protestolar yapması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN