‘Zehirli giysi olur mu?’ demeyin! O giysilerin hepsi mercek altına alındı, satış yasağı geliyor: Resmen sonunuzu hazırlıyor

‘Zehirli giysi olur mu?’ demeyin! O giysilerin hepsi mercek altına alındı, satış yasağı geliyor: Resmen sonunuzu hazırlıyor

Kıyafet alırken hiç kimsenin bilmediği tehlikenin boyutları artıyor. Mercek altına alınan o giysilerin satışının birçok ülkede yasaklanması bekleniyor. İşte, resmen sonunuzu hazırlayan o giysiler…

Kıyafet seçerken iç göstermeyen, ütü gerektirmeyen ve leke tutmayan gibi özelliklere birçok kişi dikkat ediyor. Peki bu formda üretilen giysilerin sağlık için tehlike saçtığını daha önce duymuş muydunuz? Uzmanlar, bu türdeki kumaşlardan üretilen giysilerin cilde büyük zarar verebilecek kimyasallar içerdiğini ve bu yüzden kıyafet alırken dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

SATIŞ YASAĞI GELMESİ İSTENİYOR!

Özellikle içeriğinde PFAS olan giysilerin kullanılmasının çok zararlı olduğu söyleniyor. Sağlıklı Yaşam Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, bu türdeki giysilerin tuhaf bir dokusu olduğunu ve paketi açıldığı zaman yayılan kokunun ürünün fazla PFAS içerdiğini gösterdiğini belirtiyor. Öyle ki bu kimyasal maddeler çeşitli alerjilere neden olabiliyor. Birçok ülkenin bu giysilerin satışına yasak getirmesi beklenirken, tehlikenin boyutları da detaylı bir şekilde ortaya çıktı.

pfas-giysi.jpg

Buyrukçu, bu konuda tüketicileri uyarırken “Sadece kuru temizleme yapılabilir olan giysileri asla almamak lazım. Hiçbir şekilde çamaşır makinesinde yıkanmaz denilen ürünleri asla tercih etmeyin" ifadelerine de yer verdi.

Çeşitli kimyasallardan korunmak için uzmanlar pamuklu ve organik kumaşların tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Yeni üretilen kimyasal içerikli ürünleri tercih etmektense, ikinci el ama kaliteli pamuklu kumaşları tercih etmek daha mantıklı. Birçok ülkede yasaklanması beklenen PFS’la ilgili tartışmalarsa devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN