İnsanlık tarihi boyunca üretilen en yıkıcı bomba, ilk kez 70 yıl önce bugün patladı. İşte bu büyük insanlık suçunun yarattığı yıkım...
1/29
Dünya "mantar bulut" kavramıyla 70 yıl önce bugün tanıştı.
2/29
Mantar bulutun uçaktan çekilen fotoğrafı.
3/29
Hiroşima'nın sembolü gelmiş fotoğraflardan birinde, Genbaku Kubbesi ve onu izleyen bir adam görülüyor. Little Boy (Küçük Çocuk) adlı bomba, kubbenin 150 metre uzağında, 600 metre yakınında patlamıştı.
4/29
Patlamanın en yakınındaki ve en az zarar gören, Atom Bombası Kubbesi olarak da bilinen yapı, 1996'da BM tarafından Hiroşima Barış Anıtı olarak tescil edildi.
5/29
3 Temmuz 2015'te çekilen bu fotoğraftaki kişi, katliamdan sağ kurtulan Kimie Mihara.
6/29
Mantar bulut dağılmaya başlıyor.
7/29
Tarihte kullanılmış en güçlü silah olan "Küçük Adam", 255 bin nüfuslu Hiroşima'da, ilk atıldığında 66 bin kişiyi yakarak öldürdü.
8/29
Enola Gay adlı B-29 tipi bombardıman uçağı tarafından atılan Küçük Adam, 3 ton ağırlığındaydı.
9/29
Adeta şehrin 600 metre üzerinde yapay bir güneş ortaya çıkmıştı...
10/29
Patlamadan sonra nehirler kavurucu sıcaklıktan kaçmaya çalışanların cesetleriyle doluydu.
11/29
Bombanın ilk tahribatından sonraki nükleer serpinti döneminde onbinlerce insan radyasyona bağlı sağlık sorunları yaşadı ve öldü.
12/29
Nazım Hikmet, bu katliam için "Sanki bir milyon insan aynı anda haykırdı ve sustu, hiç olmamışlar gibi" dizesini yazmıştı...
13/29
Melih Cevdet Anday'ın meşhur "Gelişimiz teker tekerdi, gidişimiz cümbür cemaat" dizesi de Hiroşima üzerinedir.
14/29
Bu katliam, ABD tarafından "Bu bombaları atmasaydık savaş devam edecekti ve daha çok insan ölecekti" diye savunuluyordu.
15/29
Halbuki savaştan sonra ortaya çıkan belgeler, Japonya'nın atom bombaları atılmadan önce de savaşa hazır olduğunu gösteriyordu.
16/29
Hiroşima Katliamı, aynı zamanda birçok bilim insanına bilimin her zaman iyi sonuçlar doğurmayacağını gösterdi.
17/29
Bunlardan biri de Albert Einstein'dı. Einstein, 1944 yılında ABD Başkanı Franklin Delano Roosevelt'e yazdığı bir mektupta, Almanya'nın atom bombası geliştiriyor olabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.
18/29
Ünlü teorik fizikçi Richard Feynman da atom bombasının geliştirildiği Manhattan Project'te çalışan bilim insanlarından biriydi.
19/29
Bilim insanları ve mühendisler bombayı üretmek için çalışırken, generaller de onu nerede kullanacaklarını düşünüyordu. Hiroşima'nın seçilmesinin nedeni, askeri ve stratejik anlamda önemli bir şehir olmasının yanısıra, daha önce hiç bombalanmamış olmasıydı. Bu sayede, atom bombasının etkisi tam olarak görülebilecekti.
20/29
Ayrıca Hiroşima'nın ovalık bir şehir olması ve o gün hava şartlarının uygun olması da bu şehri bombaların atılması için uygun hale getirmişti.
21/29
ABD Hava Kuvvetleri, bombayı taşıyan Enola Gay'le birlikte sadece iki uçak daha göndermişti. Üç uçak Japonların dikkatini fazla çekmemişti...
22/29
Bombanın hedef noktasının gösterildiği bir harita. Bomba haritadaki köprü yerine Atom Bombası Kubbesi'nin yakınlarına düşmüştü.
23/29
Bombanın atılması için verilen emir yazısı.
24/29
Patlamadan sonra sadece iskeleti kalmış bir kilise.