İlişkilerin kötü olması iki ülkeye de faydasız

İlişkilerin kötü olması iki ülkeye de faydasız

Ankara-Berlin hattını geren toplantı krizi, bakanlar düzeyinde masaya yatırıldı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Alman mevkidaşı, görüşmelerinin ardından ayrı ayrı kameraların karşısına geçti, mesajlarda iki ülke ilişkilerinin önemi vurgulandı.

Türk bakanların Almanya’da gurbetçilerle buluşarak referandum etkinliği yapma taleplerini tuhaf sebeplere dayanarak engelleyen Berlin ile Ankara arasında krizin ardından ilk kez yüz yüze görüşme gerçekleşti. Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile Almanya’da biraraya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülke ilişkilerinin kötü olmasının Türkiye ve Almanya’ya bir faydası olmadığını söyledi. Gabriel de benzer bir değerlendirme yaptı. 

Alman Dışişleri Bakanı Gabriel, görüşme öncesi Alman medyasına konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ey Almanya! Sizin demokrasiyle yakından uzaktan alakanız yok. Sizin şuandaki uygulamalarınız geçmişteki Nazi uygulamalarından farkı değil” açıklamasının ‘inanılmaz provokasyon’ olduğunu iddia eden Gabriel, ülkesinin haksız yere suçlandığını öne sürdü. Çavuşoğlu’yla yapacağı görüşme için “Umarım ilişkileri yeniden normal seyrine oturtmaya yardımcı olur” diyen Gabriel, iki ülkenin birbirinden daha fazla uzaklaşmaması için her şeyin yapılması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu’yla yaptığı görüşme sonrası kameraların karşısına geçen Gabriel, son günlerde testten geçen Türk-Alman ilişkilerine daha fazla zarar vermemek için karşılıklı saygıyı esas alan bir diyaloğa gerek duyulduğunu belirterek görüşmenin iyi, dürüst ve dostça bir havada ancak zor geçtiğini ifade etti. “Nazi dönemi kıyaslamalarının kabul edilemez olduğunu bir kez daha söyledim” diyen Sigmar Gabriel, bu karşılaştırmanın ülkesinin kırmızı çizgisi olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Görüş ayrılıkları ne kadar büyük olursa olsun görüşmeler dışında başka alternatif yok. Adım adım yeniden normal ve dostane ilişkilere dönebileceğimize inanıyorum. Türk-Alman ilişkilerinin kalıcı zarar görmesinin hiçbirimizin çıkarına olamayacağı konusunda görüş birliği içerisindeyiz.”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Alman mevkidaşı ile görüşmesinin ardından gittiği 51. Uluslararası Turizm Borsası Fuarı’ndaki Türkiye standında konuştu. Önceki gün Hamburg’da gurbetçilerle buluşmasını hatırlatan Çavuşoğlu “İsterdik ki bu buluşma daha geniş bir salonda ve istediğimiz yerlerde gerçekleşsin. Fakat sistematik bir şekilde dört tane toplantı yapacağımız yer iptal edildi. Bunun sebebi de Alman yetkililerinden, bu otel ve yer sahiplerine olan baskı ve tehdit. Hatta Hamburg’da kalacağım otelin rezervasyonunu bile baskıyla iptal ettirdiler” dedi. Gabriel’le görüşmesine değinen Çavuşoğlu “Her şeyi açık açık konuştuk. Uygulamalardan dolayı duyduğumuz rahatsızlığı ilettik” diye konuştu. Gurbetçilere yapılan sistematik baskılardan dolayı duydukları rahatsızlığı da mevkidaşına ilettiğini belirten Dışişleri Bakanı, ilişkilerin kötü olmasının Türkiye ve Almanya’ya bir faydası olmadığını dile getirdi. “Biz iki dost olarak mı yolumuza devam edeceğiz birbirimizden kopmayı mı tercih ediyoruz. Biz iki dost olarak yola birlikte devam etme arzusundayız” diyen Çavuşoğlu, PKK’lılar ve FETÖ’cülerin Almanya’da serbestçe dolaşıp faaliyet göstermesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, Almanya’dan referandum sürecine dahil olmamasını ve iç işlerine karışmamasını beklediklerini sözlerine ekledi. 

GABRİEL TÜRKİYE’YE GELECEK

Toplantı krizinin masaya yatırıldığı zirve bir saat 15 dakika sürdü. Çavuşoğlu, Gabriel’i Türkiye’ye çağırdığını ve kendisini en kısa zamanda ağırlayacaklarını söyledi.

ERDOĞAN’IN MİTİNG TARİHİ BELLİ DEĞİL

Alman mevkidaşı Gabriel’le görüşmesinin ardından gittiği Uluslararası Turizm Borsası Fuarı’nın açılışında konuşan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Köln’de miting yapacağına dair bir tarihin ele alınıp alınmadığı sorusuna “Cumhurbaşkanının nerede miting yapacağı belli değil. Köln hiçbir zaman seslendirilmedi. Ama bu gündeme geldi, nerede olabileceğine dair Sigmar Gabriel’in bazı düşünceleri oldu. Ama tarih belli değil. Ama Cumhurbaşkanımız, Almanya’ya vatandaşlarımızla buluşmak için geldiği zaman gerekli her türlü tedbiri alacaklarını bana söylediler ki bu her şeyden önce olması gereken bir şey. Gabriel’in bunu söylemesi gayet olumlu” yanıtını verdi. Çavuşoğlu, MHP lideri Bahçeli’nin “Ben de Erdoğan’la Avrupa’ya giderim” açıklamasını da değerlendirdi: “Elbette iki lider birlikte gelirse de ne ala olur. Bu da birlik beraberlik için, milli duruş için sembolik bir ziyaret olur.”

BERLİN DUVARI KURUYORLAR

Almanya’ya yönelik miting iptali eleştirileri sürüyor.

AB BAKANI ÖMER ÇELİK: Türkiye ile kendi aralarında bir Berlin duvarı kuruyorlar. Sistematik engellemelerden hükümet sorumludur. Bu yoldan vazgeçmeleri gerekir.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Türkiye’nin üzerine baskı kuruluyorlar. Türk vatandaşlarının üzerine baskı kuruyorlar ki sandığa gitmesinler. Sanırsınız ki referandum Türkiye’de değil de Almanya’da oluyor. Çok müthiş bir baskı var.

 ENERJİ ESKİ BAKANI TANER YILDIZ: Bu tür toplantıların gerginliğin gerekçesi değil, tam tersi bir birini anlamanın gerekçesi olacağına inanıyorum. Hem Türkiye’nin ali menfaatleri ve hassasiyetleri, karşılıklı olarak anlaşılır bir noktaya gelecektir. 

IRKÇI WİLDERS ‘SAHNEDE’

Hollanda’da aşırı sağcı politikacı Geert Wilders, Almanya’nın yarattığı ‘fırsatı’ kaçırmadı. Irkçı Özgürlükler Partisi lideri, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun 11 Mart’ta katılacağı etkinliği protesto etti. Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği önünde “Uzak dur, bu bizim ülkemiz” yazılı pankart açan Wilders “Türk bakanların ülkemize gelip lobi yapmasına izin veremeyiz” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN