İlk Made in Afrika cep telefonu Ruanda’da üretildi

İlk Made in Afrika cep telefonu Ruanda’da üretildi

Yıllar önce iç savaş ve sefaletle anılan Ruanda, Afrika’nın ilk akıllı cep telefonunu üreten ülke oldu.

KARAR/ALMANYA

Afrika kıtasında ilk kez akıllı cep telefonu Ruanda’da üretildi. Arka tarafında bir aslan resmi bulunan telefonun ön yüzeyinde buluna dokunmatik yüzey üreticinin tabiri ile “gerilla camından“ üretilmiş gibi sağlam. Mara Phone adı verilen telefon “Made in Afrika“ damgasıyla sadeci iç pazara değil dünya pazarına da sunuluyor.

Mara Phone, Ruanda’daki fabrikada günlük 10 bin adet üretiliyor. Telefonda modern cep telefonlarında bulunan her şey mevcud. İki kamera, yüz tanıma sistemi, en yeni google yazılımı bulunan telefon 200 doların altında bir fiyatla tüketicilere sunuluyor. Hastalıklar, krizler ve rüşvetle anılan kıtadadan çıkan “Made in Afrika“ cep telefon aynı zamanda Ruanda’nın da gurur projesi.

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame yaptığı açıklamda Mara Phone’nun ülkede üretilen yüksek teknolojik ürünlerden birisi olduğunu söyledi. Ruanda yıllardan dünyanın en hızlı gelişen ülkelerinden birisi. 2019’un ikinci çeyreğinde büyüme oranı yüzde 12 olarak açıklandı. Başkent Kigali’de Alman otomobil devi Volkswagen’in de araba üretim tesisi bulunuyor. Ülkede ayrıca tekstil fabrikaları ve son olarak kurulan elektro motorsiklet fabrikası da dikkat çekiyor.

Ruanda 25 yıl önce 800 bin kişinin hayatını kaybettiği bir katliama sahne olmuştu. Bu vahşetin travması ülkede varlığını hala sürdürüyor. Katlimı yapan bir çok kişin kaçtığı doğu komşusu Kongo hala iç savaşın yaşandığı bir ülke. Başkan Kagame de muhalefetin yaşam hakkı olmayan otoriter bir sistemle ülkeye yönetiyor. Uyguladığ ekonomik model ise Çin modeli.

Ruanda’da son 20 yılda çocuk ölümleri yarı yarıya azaldı. Kişi başına milli gelir ülkedeki katliamdan sonra yüzde 700 artrak 800 dolara çıktı. Hükümetin büyüme rakamların manüpile etti iddiaları olmakla birlikte birçok icraat dikkat çekiyor. Son olarak başkentte 10 kişilik bir spor salonu açıldı. Ülkenin hava yolları sürekli yeni fotolara uçuyor. Yabancı yatırımcılar online olarak ülkede 48 saat içinde firma açabiliyor.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN