İngiltere korona aşısı almak için Türk mucitle el sıkıştı

İngiltere korona aşısı almak için Türk mucitle el sıkıştı

İngiltere, Almanya’da koronavirüs (Kovid-19) aşısı geliştiren Türk kökenli Biontech şirketinden 30 milyon aşı almak için anlaştı.

MİKDAT KARAALİOĞLU | ALMANYA

İngiltere resmi izinli bir yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı bulunmamasına rağmen, aşı geliştirme çalışmaları yapan şirketlerle 90 milyon aşı için anlaştı. İngiltere üzerinde araştırma yapılan ve piyasaya çıkmasına kesin gözüyle bakılan üç aşı için farklı şirketlerle anlaşma yaptı.

İngiltere’nin anlaşma yaptığı şirketlerin başında Prof. Dr Uğur Şahin’in CEO’luğunu yaptığı Almanya Mainz kentindeki Biontech firması bulunuyor. Biontech, ABD ilaç firması Pfizer ile iş birliği yaparak koronavirüs aşısı üretiyor.

'30 MİLYON AŞI ALMAK ÜZERE ANLAŞMA YAPILDI'

Biontech CEO’su ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, İngiltere’nin kendileri ile BNT 162 adı verilen Kovid-19 aşısından 30 milyon adet almak üzere bir anlaşma yaptığını söyledi. Şahin, aşının resmen onaylanma şartıyla, bu yılın sonunda ve yeni yılda teslim edileceğini söyledi. Şahin, başka ülkelerle de görüşmelerin sürdüğünü sözlerine ekledi. İngiltere Ekonomi Bakanı Alok Sharma da anlaşma yaptıkları şirketler arasında Biontech olduğunu ifade etti.

Biontech ve Pfizer ortaklığı ile dört adet aday, aşı üretimi için Almanya ve ABD’de araştırmalar yapıyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) iki aday ilaç hakkında hızlandırılmış bir onay vermişti.

KESİN SONUÇLAR 30 BİN DENEK ÜZERİNDE YAPLAN TESTLERLE ÇIKACAK

Biontech ve Pfizer ABD’deki ilk araştırmalarının sonuçlarını açıkladı. İki şirket ilk sonuçların “cesaret verici“ olduğunu bildirdi. Gözlemciler de araştırma sonuçları hakkında iyimser. Yapılan ilk aşı denemelerinde yaşları 18 ile 55 arasında değişin 45 sağlıklı kişinin Sars-Cov-2 virüsüne karşı antikorlar geliştirdiği bildirildi. Ancak bu antikorların gerçekten virüsün bulaşmasını engelleyip engellemediği bilinmiyor. 30 bin üzerinde denekle yapılan testler neticesinde kesin sonuçlara ulaşılacak.

Bu ay diğer iki aşı hakkında da denemeler yapılacak. Aşıların başarılı olmasının kesinleşmesi halinde Ekim ayında aşının piyasaya çıkması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN