İnşaatta toparlanma sinyalleri

İnşaatta toparlanma sinyalleri

Kötü bir dönemden geçen inşaat sektörü, kamu bankalarının faiz indirimiyle hareketlendirilmeye çalışılıyor. Ancak TÜİK verilerine göre, inşaatta toparlanma sinyalleri var. İnşaat sektörü güven endeksi bu ay yüzde 1.3 artarken, çalışan sayısında ise yüzde 3.9’luk yükseliş bekleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin sektörel güven endekslerini açıkladı. Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi mayıs ayında 79.4 iken bu ay yüzde 7.5 artarak 85.4 değerine çıktı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 8.6, yüzde 8 ve yüzde 6.2 yükselişle 81.6, 79.1 ve 95.6 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi geçen ay 49.8 iken bu ay yüzde 1.3 yükselişle 50.4 oldu. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi, yüzde 3.9 artarak 63.6 değerine ulaştı. Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi ise yüzde 2.8 azalarak 37.3’e düştü.  

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da haziran ayına yönelik İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endekslerini açıkladı. Buna göre, Reel Kesim Güven Endeksi haziranda bir önceki aya göre 3.6 puan artarak 98.9 seviyesinden 102.5’e çıktı. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler ise endeksi azalış yönünde etkiledi. 

ÇARKLARIN KAPASİTESİ YÜKSELİYOR

TCMB, 2019 yılı Haziran ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı verisini açıkladı. 2019 yılı Haziran ayında, imalat sanayinde faaliyet gösteren bin 717 işyeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirildi. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0.8 puan artarak yüzde 77.1 seviyesinde gerçekleşti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN