Baidu, süperbilgisayarı ile yapay zekada Google’ı geçti!

Baidu, süperbilgisayarı ile yapay zekada Google’ı geçti!

Çinli arama devi Baidu, Google ile rekabeti çok daha geniş bir alana taşıdı.

Yapay zeka başta bilim kurgu hayranları olmak üzere her çeşit teknoloji meraklısının ilgi ile takip ettiği bir konu. Yapılan küçük ilerlemeler ve yeni algoritmalar ile her geçen gün yetenekleri gelişen ve insan ırkına yaklaşan bilgisayarlar, gelecekte insanların yoldaşı veya düşmanı olma potansiyeline sahip.

Günümüzde ses ve görüntü işleme, yüz tanıma, doğal dil işleme gibi pek çok alanda kullanılan yapay zeka sistemleri ‘süperbilgisayar’ olarak bilinen dev bilgisayarlarda çalıştırılıyor.

Çinli arama devi Baidu da, geleceğin teknolojisi yarışında geri kalmadı ve dünyaya ses, görüntü ve dil işleme konusunda sınırları zorlayan bir süperbilgisayar icat ettiğini duyurdu.

72 işlemcisi bulunuyor

Minwa adı verilen bilgisayar Beijing’de kurulmuş. Bilgisayarın 72 adet işlemcisi ve 144 adet GPU olarak bilinen grafik işlemcisi bulunuyor. Baidu, yayınladığı bir makalede bu bilgisayarın ‘Deep Learning’ adlı tekniği kullanarak görüntü tanımlamada daha önce Google tarafından elde edilen en kısa süre rekorunu kırdığını açıkladı.

Tam 1.5 milyon adet fotoğrafla eğitilen sistem daha sonra yeni 100.000 fotoğrafı inceleyerek tanımlamaya çalıştı. Bir Baidu yetkilisi bilgisayar hakkında ‘‘eğer özel olarak Deep Learning tekniği için üretilmiş olmasaydı dünyanın en güçlü 300 süperbilgisayarlarından biri olacaktı’’ diye konuştu.

Baidu’nun süperbilgisayarı sadece yüzde 4,58 oranında hata yaparken, Google’ın geçtiğimiz Mart ayında kırdığı rekor yüzde 4,94’tü. Ondan önce de Microsoft, yüzde 4,94 ile ortalama insan hata payı olan yüzde 5,1’in altına inen ilk şirket olmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN