İstanbul Pirinççi Barajı ne zaman açılacak, son durum nedir?

İstanbul Pirinççi Barajı ne zaman açılacak, son durum nedir?

Son yıllarda küresel ısınma, iklim krizi ve yapılaşmanın artmasıyla beraber İstanbul'da yaşanan su krizine çözüm olması için, Arnavutköy ilçesi sınırları içierisinde Pirinççi Barajı inşa edilecek. Yeni baraj, yılda 23 milyon metreküp su tedarik edecek.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), son yıllarda İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranlarında yaşanan azalmadan etkilenmemek için Pirinççi Barajı'nın yapılacağını açıkladı. DSİ, yakın gelecekte İstanbul'da içme ve kullanma suyu sıkıntısı beklenmediklerini bildirdi.

PİRİNÇÇİ BARAJI NEREDE?

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), 2007 yılında yaşanan kuraklık sonrasında Büyükçekmece ve Alibey Barajları ile Terkos Gölü'nde kapasite artırımı sağlamak için baraj gövdelerinin yükseltilmesini istemiş fakat DSİ 14. Bölge Müdürlüğü bunun teknik olarak mümkün olmadığını bildirmişti. DSİ, söz konusu barajlarda depolama yetersizliği nedeniyle tutulamayan suların depolanabileceği yeni baraj yerlerini araştırdı ve bu araştırma sonucunda 'Pirinççi Barajı' projesi ortaya çıktı.

Alibey Barajı'nın kuyruğuna yapılacak yeni baraj İstanbul'a yılda yaklaşık 23 milyon metreküp su sağlayacak. Öte yandan Pirinççi Barajı'nın yapılmasıyla, 10 kilometreyi aşkın alanı kapsayan dere yatağındaki sera alanları da su altında kalacak. İstanbul'a taze sebze sağlayan seralar su ihtiyacı nedeniyle ortadan kaldırılacak.

2190652-bd3ee98e3c2b5d092d429e6961fd9c77.jpg

PİRİNÇÇİ BARAJI NE ZAMAN HİZMETE GİRECEK?

Avrupa Yakası'nda baraj projesi çalışmalarının devam ettiğini belirten DSİ, bu kapsamda proje çalışmaları tamamlanmış ve ihale süreci başlatılmış olan Pirinççi Barajı ile ilgili şu bilgileri paylaştı: "Pirinççi Barajı İstanbul'un Arnavutköy ilçesinde yer almaktadır. 18,30 milyon metreküp depolama hacmine sahip barajdan İstanbul'a yılda 22,80 milyon metreküp su tedarik edilecektir. Barajın 2020 yılı sonunda yapım ihalesi gerçekleştirilecektir."

YENİ BARAJ NASIL ÇALIŞACAK?

Pirinççi Barajı kapsamında; baraj gövdesi, dolu savak yapısı, derivasyon tüneli ve dip savak su alma yapısı inşa edileceği, baraj suları kontrollü olarak Alibeyköy Barajı'na aktarılacağı için ek içme suyu tesisleri, isale hatları ve pompa tesisleri ile arıtma tesisi yapılmayacağı belirtildi.

Alibeyköy Barajı'nın 1972 yılından beri işletildiği, barajdan alınan suların, İSKİ tarafından işletilen Kağıthane Su Deposu'na basıldığı anlatılarak yeni barajın nasıl çalışacağı şöyle anlatıldı:

"Pirinççi Barajı suları, Alibeyköy Barajı sistemi üzerinden İstanbul içme suyu sistemine aktarılacaktır. Planlanan Pirinççi Barajı'nın işletmeye alınması sonrasında iki barajın birlikte işletilmesi ile Pirinççi Barajı'ndan toplamda 42,87 hektometreküp içme suyunun İstanbul'a verilebilmesi planlanmaktadır. Pirinççi Barajının yağış alanı 108,6 kilometrekaredir. Pirinççi Barajı'nda depolanan sular belirli bir düzen dahilinde Alibeyköy Barajı'na bırakılarak hali hazırda olduğu gibi Alibeyköy barajından içme suyuna verilmesi planlanmaktadır. Pirinççi barajı yedek depolama görevi görmekte olup suları daha kontrollü şekilde Alibeyköy barajına verebilecektir. Pirinççi Barajında depolanan suların belirli bir düzen dahilinde Alibeyköy Barajı'na bırakılması yatırım maliyetini düşürmektedir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN