Kış ne zaman gelecek, havalar neden soğumadı?

Kış ne zaman gelecek, havalar neden soğumadı?

Ne zaman kar yağacak, merak konusu oldu. Ocak ayına girmemize karşın batı bölgelerinde hava sıcaklıklarının 15 derece üzerinde seyretmesi uzmanları endişelendiriyor. Kış mevsiminde yeterli yağmur ve kar yağışı olmazsa, yaz aylarında kuraklık tehlikesi yaşanacak. İşte, Türkiye geneli hava durumu...

Türkiye genelinde ılık geçen sonbahar aylarının ardından özellikle batı bölgeleri, kış aylarını yağışsız ve nispeten sıcak geçiriyor. Meteoroloji'ye göre, toprağın suya doyması, barajların dolması için soğuk havalara ve kar şeklinde düşecek yağışlara ihtiyaç var. Batı illerimizin yüksek kesimlerinde bulunan kayak merkezleri bile henüz kar yağışı almadı. Özellikle 16 milyon nüfuslu İstanbul'a içme suyu sağlayan barajların doluluk oranı, son 15 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 19'a gerilemesi, kuraklık sorununun baş göstermesi anlamına geliyor.

HAVALAR NE ZAMAN SOĞUYACAK, KAR YAĞACAK MI?

Meteoroloji uzmanlarının yaptığı ve modellere dayandırdığı son tahminlere göre, ocak ayının ikinci yarısı Türkiye bu ılık ve kurak dönemin sonuna gelebilir. Kış mevsimi kendisini ocak ayının ikinci haftasından itibaren gösterebilir.

13-14 Ocak 2021'den itibaren ani bir stratosfer ısınması bekleyen Meteoroloji uzmanları, bu şekilde Türkiye'nin de dahil olduğu Doğu Avrupa'nın uzun ve etkili bir sistem altında kalacağını tahmin ediyor. Böylece ocak ayının ikinci yarısından itibaren kıyı bölgelerimizde bile kar yağışı görebileceğimiz bir sistem söz konusu olabilir.

Soğuk sistem öncesi ılık sistem en az 10 gün daha bizimle olacak. Bu esnada bir kaç kez ılık ama yağmurlu havalar etkisini gösterebilir.

uzunvade1.jpg

TÜRKİYE'DE KURAKLIK OLUR MU?

Yurt genelinde mevsim normallerinin altında gerçekleşen yağışlar, baraj ve göletlerde su seviyesinde ciddi düşüşe neden oldu. Yağışlarda mevsim normaline göre yüzde 55, geçen yıl sonbahar yağışlarına göre ise yüzde 33 azalma meydana gelince sulama kaynaklarında endişe verici bir düşüş yaşandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Ege bölgesinde Yağışlar, mevsim normaline göre yüzde 55, geçen yıl sonbahar yağışlarına göre ise yüzde 33 azalma meydana geldi.

KAYAK MERKEZLERİNDE SON DURUM

Kayak merkezlerinde yapılan ölçümlere göre en fazla kar kalınlığı 49 santimetreyle Palandöken'de kaydedildi. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, kar kalınlığı Palandöken'de 49, Konaklı'da 35, Hazarbaba ve Sarıkamış'ta 30, Kartalkaya'da 20, Erciyes'te 15, Davraz'da 14, Zigana, Ovacık ve Yalnızçam'da 12, Denizli'de 7 santimetre ölçüldü.

Bazı kayak merkezlerinde en düşük ve en yüksek hava sıcaklık tahminleri ise şöyle:

2021-01-04-193602.jpg

TÜRKİYE GENELİ HAVA DURUMU TAHMİNİ

5 OCAK 2021 SALI

haritatahmingun1.png

6 OCAK 2021 ÇARŞAMBA

haritatahmingun2.png

7 OCAK 2021 PERŞEMBE

haritatahmingun3.png

8 OCAK 2021 CUMA

haritatahmingun4.png

9 OCAK 2021 CUMARTESİ

haritatahmingun5.png

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN