İstanbul'da barajlar doldu mu, yazın kuraklık olur mu? Uzmanından korkutan sözler!

İstanbul'da barajlar doldu mu, yazın kuraklık olur mu? Uzmanından korkutan sözler!

İstanbul'da yağışlı geçen ocak ve şubat ayları, yüzleri güldürdü. Geçen yıl mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkta geçen sonbahar ayları nedeniyle 'Megakent' susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Uzmanlar, iki aylık yağışa rağmen mevcut durumun ancak 8-9 ay yeterli olacağını belirtiyor. İşte, İstanbul barajları doluluk oranları...

İstanbul'da cuma gününden beri devam eden kar yağışı barajlardaki su seviyesini artırdı. Yağan karların da erimesiyle ilerleyen günlerde su seviyesinin daha da yükselmesi bekleniyor. 

İSTANBUL'DA BARAJARIN DOLULUK ORANI NEDİR?

18 Şubat 2021 Perşembe günü itibarıyla İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 48,67 seviyesinde. Kentteki tüm barajların dağılımı şöyle:

* Istrancalar Barajı yüzde 47.8
* Terkos Barajı yüzde 46.6
* Sazlıdere Barajı yüzde 24.5
* Alibey Barajı yüzde 54.7
* Büyükçekmece Barajı yüzde 51
* Ömerli Barajı yüzde 56.5
* Darlık Barajı yüzde 54.7
* Pabuçdere Barajı yüzde 33
* Kazandere Barajı yüzde 62.3
* Elmalı Barajı yüzde 54.5

İstanbul'a su sağlayan baraj ve göletler en fazla 868 milyon 683 bin metreküp su biriktirme hacmine sahipken, 18 Ocak 2021 itibarıyla mevcut su miktarı 422.8 milyon metreküp seviyesinde bulunuyor.

2021-02-18-144723.jpg

YAZIN SUSUZLUK VE KURAKLIK OLUR MU?

Hürriyet'ten İsmail Sarı'nın haberine göre, İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, barajlarda doluluk yüzde 50 olduğunda 415 milyon metreküp su yaptığını ve günlük su tüketimi 3 milyon metreküp edildiğinde barajlardaki suyun İstanbul için sadece 8-9 ay yeterli olacağını kaydetti.

Toros'un şu değerlendirmeleri şöyle:

* İstanbul'da hafta sonundan bu yana etkili olan kar yağışı ile artan İstanbul'a su veren barajlardaki doluluk oranını nasıl yorumlamak gerekir?

Geçen yılki verilere baktığımızda, barajların aylık doluluk yüzdesine göre haziran ayına kadar dolmaya devam ettiğini ve temmuzdan itibaren azalmaya başladığını görüyoruz. Yani temmuz ayına kadar barajlara kullanımdan daha fazla su geliyor.

16 yıllık verilere göre 17 Şubat 2021 tarihindeki barajların doluluk oranı ne yazık ki son 16 yıldaki en düşük üçüncü seviyesinde. 2021 yılı başında 20,13 olan barajlardaki doluluk oranının yüzde 20 artarak yüzde 47,82 seviyesine kadar çıkması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

2021-02-18-144757.jpg

"YAĞIŞLARIN YÜZDE 51'İ OCAK-TEMMUZ ARASINDA"

* Son görülen kar yağışı İstanbul'un yaşaması beklenen kuraklığa çözüm olur mu?

Son yağan karın yeraltı suyunu beslemesi, yavaş yavaş akışa geçmesi sebebiyle önümüzdeki günlerde barajlardaki su seviyesi yükselmeye devam edecektir. Karların erimesi sonucu barajların doluluk oranları yüzde 50 seviyesini aşabilir. Şu an için İstanbul'da barajların sahip olduğu su, kuraklığın önemli oranda geçtiğini gösteriyor. Bununla birlikte barajlar yüzde 100 dolu bile olsa bizlerin suyun verimli ve idareli kullanılması konusundaki duyarlılığımızı devam ettirmemiz şart.

* Önümüzdeki üç ayda barajların doluluğuna etki edecek kadar yağış bekleniyor mu?

İstanbul'da uzun yıllar verilerine göre yağışların yüzde 51'i ocak-temmuz, yüzde 49'u ise ağustos-aralık döneminde düşer. Mart, nisan ve mayıs aylarında yağışların yüzde 21'i meydana gelmektedir. Şu an için tahminler bu aylarda mevsim normallerinde bir yağış alabileceğimizi gösteriyor. Geçmiş verilere ve tahminlere göre önümüzdeki aylarda da barajlardaki su seviyesinin yükseleceğinden eminiz.

2021-02-18-144814.jpg

"MEVCUT DURUM SADECE 8-9 AY YETERLİ OLUR"

* Barajlardaki doluluk yüzde 50 olduğunda "Kesin yeterlidir" diyebilir miyiz?

Barajlarda doluluk yüzde 50 olduğunda 415 milyon metreküp su yapıyor. Günlük su tüketimi 3 milyon metreküp kabul edebiliriz. Bunun 1,3'ü Melen ve Yeşilçay'dan geliyor. Geriye kalan 1,7 milyon metreküp su ise İSKİ barajlarından geliyor. Bu durumda barajlardaki su 256 gün yeterlidir. Bu durumda su, İstanbul için sadece 8-9 ay yeterli olur.

* Baraj doluluk oranların yüzde kaç seviyesine indiğinde tehlike sinyali anlamına gelir?

Mayıs ayında yüzde 20’lerde kalırsak bu büyük bir alarm diyebilirim. Umarım olmaz, ama o seviyede kalırsa yazın suyumuz bitebilir diyebiliriz.

İSTANBUL BARAJLARI DOLULUK ORANI SORGULAMA SAYFASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN