Ağız kokusu neden olur, nasıl giderilir? İşte evde yapılabilen doğal yöntemler

Ağız kokusu neden olur, nasıl giderilir? İşte evde yapılabilen doğal yöntemler

Ağız kokusu nedenleri arasında, ağızdaki biriken gıda artıkları ilk sırada yer alıyor. Yetersiz diş bakımı ve açlık nedeniyle mide suyundan gelen koku da, rahatsız edici ağız kokusunun başlıca sebepleri olabiliyor. İşte, ağı kokusunu gidermenin doğal yolları...

Ağız bakımı ne kadar iyi şekilde yapılsa da bazen ağız kokusuna çözüm bulunamaz. Tıbbi olarak 'halitozis' adı verilen ağız kokusunu gidermek piyasada bulunan sakız, gargara, şeker gibi birçok ürün bu sorunu yaşayan insanlar için üretilmiş olsa da, bu ürünlerin çoğu sadece geçici çözüm sunar.

Halbuki sigara, çürük diş, bademcik taşı, iç hastalık gibi nedenlerden ötürü oluşan kötü kokuyu en doğal yollarla azaltmak mümkün. Fakat ağız kokusu, gıdalar ya da yetersiz ağız hijyeni nedeniyle oluşmuyorsa, bu sorunun altında farklı bir tıbbi neden de olabilir.

AĞIZ KOKUSUNA DOĞAL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

* BOLCA SU İÇİN

Sık sık su içmek ağız kokusunu azaltma konusunda epey faydalı bir yöntem. Su, kuruluğu önleyerek ağız içindeki bakterileri minimuma indirir. Ayrıca tükürük salgısını artırır.

* TARÇIN

Ağız içinde kokuya neden olan bakterilerle savaşan Tarçın, ağız kokusuna çözüm önerileri arasında en etkili ve bilindik önerilerden  birisidir.  İçme suyunuzun içerisine bir tane tarçın çubuğu ekleyebilirsiniz.

* SAKIZ

Sakız, ağız kokusunu çok hızlı bir şekilde yok ediyor. Çünkü ağız kokusunun en yaygın nedenlerinden biri olan ağız kuruluğunu önlüyor, yemek artıklarını temizliyor. Ancak şekersiz bir sakız tercih ederseniz çok daha iyi olur.

* YOĞURT

İyi bir protein kaynağı olan yoğurt, tıpkı diğer probiyotik yönünden zengin gıdalar gibi ağız kokusunun doğal çözümü. Ancak sık ve düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekiyor.

* KARANFİL

Karanfil çiğnemek belki de ağız kokusuna çözüm metotları arasında en pratik olanı. Üstelik pratik olduğu kadar da etkili.

* LİMON SUYU

Limon suyu daha ilk damladan itibaren ağız içindeki bakterileri öldürüp tekrar üremelerine engel oluyor. Dilerseniz limonlu suyla gargara da yapabilirsiniz. Yine de içme suyuna ekleyerek tüketmek her açıdan çok daha sağlıklı.

* NANE

Çiğneyeceğiniz bir tutam nane nefesini hızla tazeleyerek ağız kokusunu ortadan kaldırmaya yeter de artar bile.

* SİRKELİ SU

Asidik özellikteki sirke, ağız kokusuna çözüm oluyor. Bir bardak suya bir çorba kaşığı sirke koyarak içmek, mideden gelen kötü kokuyu da bakterilerin üremesini de engelliyor.

* REZENE

Antibakteriyel özellikte olan rezene, ağız kokusuna doğal çözüm arayanların en çok başvurduğu yöntemlerden. Çünkü ağızdaki bakteri ve mikropları anında yok ediyor. Çiğneyerek tüketebilirsiniz.

* LOKMALARI İYİCE ÇİĞNEYİN

Lokmalar iyice çiğnendiğinde tükürük salgısı arttığı için ağızda yemek artığı kalma ihtimali de ortadan kalkıyor. Yani ne kadar çok çiğnerseniz bir o kadar çok bakteriyi ağzınızdan uzaklaştırmış olursunuz.

bad-breath.jpg

AĞIZ KOKUSU İÇİN DOKTORA GİDİLİR Mİ?

Ağız kokusu için ilk önce ağız ve diş hijyeni alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Yemekten sonra dişler ve dil fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve bol su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Bu gibi değişiklikler yaptıktan sonra ağız kokusu devam ederse, diş hekiminize başvurulması gerekir. Diş hekimi, diş dışında ciddi bir durumun ağız kokusuna neden olduğundan şüpheleniyorsa, kokunun nedenini bulmak için hastayı ilgili bir uzman doktora yönlendirir.

AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR?

* GIDALAR

Dişlerin arasındaki veya çevresindeki biriken yiyecek parçacıklarının parçalanması bakterileri artırabilir ve kötü kokuya neden olabilir. Soğan, sarımsak ve baharat gibi bazı yiyeceklerin tüketilmesi de ağız kokusuna neden olabilir. 

* TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Sigara içmek hoş olmayan ağız kokusuna neden olur. Sigara içenlerin ve diğer tütün ürünleri kullanıcılarının, bir başka ağız kokusu kaynağı olan diş eti hastalığına sahip olma olasılıkları daha yüksektir.

* YETERSİZ DİŞ BAKIMI

Düzenli diş fırçalamayan ve diş ipi kullanmayan bireylerde, yiyecek parçacıkları ağızda kalıp ağız kokusuna neden olur. Bu gibi durumlarda, dişlerde renksiz ve yapışkan bir bakteri plağı oluşur. Bakteri plağı temizlenmediği takdirde, diş etlerini tahriş edebilir ve sonunda diş ve diş etlerinin arasında plak dolgulu cepler oluşturabilir (periodontitis). Dil ayrıca koku üreten bakterileri de hapsedebilir. Düzenli olarak temizlenmeyen veya uygun şekilde takılmayan protezler, kokuya neden olan bakteri ve yiyecek parçacıklarını barındırabilir.

* AĞIZ KURULUĞU

Tükürük, kötü kokulara neden olan partikülleri temizleyerek, ağzı temizlemeye yardımcı olur. Tıp dilinde kserostomi denilen ağız kuruluğunda, tükürük üretimi azaldığı için ağız kokusu artabilir. Ağız kuruluğu uyku sırasında doğal olarak oluşur, sabahları insanlarda normal olarak gözlenen kötü ağız kokusuna yol açar. Bu durum ağzı açık uyuyanlarda kötüleşerek daha fazla fark edilir. Kronik kuru ağız, bazı hastalıklardan ya da tükürük bezlerindeki problemlerden kaynaklanabilir.

* İLAÇLAR

Bazı ilaçlar ağız kuruluğuna katkıda bulunup dolaylı olarak ağız kokusuna neden olur. Bazı ilaçlar ise vücutta metabolize olup parçalandıktan sonra birtakım kimyasallar oluştururlar. Bu kimyasallar kan dolaşımına katılıp ciğerlere ilerler ve kötü kokuya neden olur.

* AĞIZDAKİ ENFEKSİYONLAR

Diş çekilmesi gibi ağız ve çene cerrahisi sonrasında ağızda oluşan yaralar, kötü kokuya neden olabilir. Bunun haricinde diş çürümeleri ve diş eti hastalıkları da kötü kokulara neden olur. 

* BURUN VE BOĞAZ HASTALIKLARI

Sinüs enfeksiyonları, geniz akıntıları ve boğaz enfeksiyonları ağız kokularına neden olur. 

* TIBBİ NEDENLER

Gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide ile ilgili problemler ağız kokusuna neden olabilir. Bunun haricinde diyabet gibi metabolik bozukluklar veya kanserler belirgin bir ağız kokusuna neden olur. Küçük çocuklarda ağız kokusu, bir burun deliğine gizli bir şekilde yerleşen bir yiyecek parçasından ya da yabancı bir cisimden kaynaklanabilir.

halitosis.jpg

AĞIZ KOKUSU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ağız kokusu tedavisi için ilk önce bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir. Diş hekimi hem ağızdan hem de burundan verilen nefesi koklayarak kokuyu bir ölçekte derecelendirebilir. Dilin arkası ağız kokularının en sık gözlenen kaynağı olduğundan, diş hekimi burayı bir alet yardımıyla sıyırıp kokusunu değerlendirebilir. Ağız kokusu eğer bir çürükten dolayı oluşuyorsa, diş hekiminiz burada nasıl bir tedavi yapılması gerektiğini sizinle konuşacaktır.

* AĞIZ GARGARASI VE DİŞ MACUNU

Ağız kokusu dişlerde bakteri birikimi (plak) nedeniyle oluşuyorsa, diş hekimi bakterileri öldüren ağız gargarası önerebilir. Bunun haricinde antibakteriyel bir madde içeren bir diş macunu da önerilebilir.

* DİŞ HASTALIKLARININ TEDAVİSİ

Hastada diş eti hastalığı tespit edildiği takdirde kişi, bir diş eti uzmanına (periodontist) havale edilebilir. Diş eti hastalığı, diş etinin çekilmesine neden olur. Bu durum, oluşan bu boşluklara kötü koku oluşturan bakterilerin yerleşmesine zemin hazırlar. Buradaki bakteriler sadece bir diş hekimi tarafından temizlenebilir. 

Diş hekimi, diş ve diş etlerini sağlıklı bulursa, kokunun kaynağının tedavisi için hastayı farklı bir uzmana gönderebilir. Enfeksiyonların tedavisi için antibiyotik, reflünün tedavi ise diyet ve mide asidinin etkisini azaltmayı sağlayan ilaçlarla yapılır.

AĞIZ KOKUSU NASIL GİDERİLİR?

* YEMEKLERDEN SONRA DİŞ FIRÇALAMAK

Sadece evde değil dışarıda ya da iş yerinde yemek yedikten sonra kullanmak için yanınızda bir diş fırçası bulundurmalısınız. Özellikle yemeklerden sonra, günde en az iki kez florür içeren bir diş macunu kullanarak fırçalama yapmalısınız. Antibakteriyel özelliklere sahip diş macunlarının kötü kokuları azalttığı çalışmalarca gösterilmiştir.

* GÜNDE EN AZ BİR KEZ DİŞ İPİ KULLANMAK

Doğru diş ipi kullanmak, yemek parçacıklarını ve plakları dişlerinizden uzaklaştırır ve kötü nefesi kontrol etmeye yardımcı olur.

* DİLİ FIRÇALAMAK

Dil de dişler gibi bakterileri barındırır, bu yüzden dikkatlice fırçalamak kokuları azaltabilir. Sigara kullananlar ya da ağız kuruluğu yaşayanlar bakteriler tarafından kaplanmış bir dile sahip olmaya daha yatkındırlar, bu nedenle bu tür kişilerin özel bir dil kazıyıcı kullanmasında fayda vardır. Bunun haricinde dahili dil temizleyicisi olan bir diş fırçası da kullanılabilir.

* TAKMA DİŞLERİ VEYA DİŞ CİHAZLARINI TEMİZLEMEK

Köprü veya takma diş takıyorsanız, en az günde bir kez veya diş hekiminizin belirttiği sıklıkta ve şekilde temizliğini yapmalısınız. Diş hekiminiz size en iyi temizlik ürünlerini önerebilir.

* AĞIZ KURULUĞUNDAN KAÇINMAK

Ağzınızı nemli tutmanız gerekir, bunun için tütün ürünlerinden uzak durup daha fazla su tüketebilirsiniz. Daha kuru bir ağza yol açabilecek kahve, alkolsüz içecekler veya alkol gibi içecekleri sınırlandırmalısınız. Tükürükleri uyarmak için şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz. Kronik ağız kuruluğu için, diş hekiminiz veya doktorunuz, tükürük akışını uyaran yapay bir preparat veya oral bir ilaç verebilir.

* DİYETİ DÜZENLEMEK

Ağız kokusuna neden olabilecek soğan ve sarımsak gibi yiyeceklerden kaçınmak ağız kokusunu azaltır. Aynı şekilde çok şekerli yiyecekler yemek de ağız kokusuyla bağlantılı bulunmuştur.

* DÜZENLİ OLARAK YENİ DİŞ FIRÇASI ALMAK

Her üç ila dört ayda bir diş fırçanızı değiştirmeyi unutmayın. 

* DÜZENLİ DİŞ MUAYENELERİ

Diş hekiminize düzenli aralıklarla (genellikle yılda iki kez) dişlerinizi veya takma dişlerinizi muayene ettirip temizletebilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN