Her yıl milyonlarca öğrenci liseden mezun olup geleceğini inşa etmek için üniversite sınavlarına giriyor. İlk engeli geçen üniversite adayları mezun olduktan sonra iş bulabilme kaygısı taşıyor.
Her yıl milyonlarca öğrenci liseden mezun olup geleceğini inşa etmek için üniversite sınavlarına giriyor. İlk engeli geçen üniversite adayları mezun olduktan sonra iş bulabilme kaygısı taşıyor.
Öğrencilerin almak zorunda olduğu en önemli karar ise kuşkusuz meslek seçimi.
Bu önemli seçimi yaparken dünyada ve ülkemizde gelişecek sektörleri göz önünde bulundurmak ve bugün hiç bilinmeyen ama yakın gelecekte büyük potansiyele sahip alanlara yönelmek gerekiyor. Peki tercihlerde ön sıralara yerleştireceğiniz geleceğin meslekleri hangileri?r.
MESLEK SEÇİMİ GELECEĞİMİZİ ETKİLER
Meslek seçiminin kişinin hayatı boyunca yapacağı en önemli seçimlerden biri olduğunu söyleyen Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar “Kişi mesleğini seçmekle yaşayacağı çevreyi, bir anlamda ekonomik durumunu ve ilişkide bulunacağı insanları da seçmiş oluyor.
Bu nedenle hangi mesleğin gelecekte kendisine hangi olanakları sağlayacağını bilmesi bu seçimde önemli hale geliyor” dedi.
BUGÜNÜN DEĞİL GELECEĞİN KOŞULLARINA BAKIN
Her şeyin çok hızlı değiştiğini ifade eden Vardar, “Bugünün önemli meslekleri birkaç yıl sonra ikinci üçünce plana inebiliyor.
Küreselleşme, ekonomik dönüşümler, çevresel sorunlar, sanayi sektörünün küçülmesi, hizmet sektörünün genişlemesi, yaşlı nüfusun artması, elektronik ve bilgisayarın tüm sektörlerde egemen olması.
Pekçok yeni mesleği ortaya çıkarttığı gibi birçok alanın da artık popülaritesinin sona ermesine neden oluyor.
Bu yüzden öğrenciler meslek seçimlerinde bugünün koşullarını değil, geleceğin koşullarını göz önünde bulundurmalı” diye konuştu.
MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME
Bilişim sektöründe eleman açığının hızla arttığını belirten Vardar, “Bilişim, yapı-inşaat, gayrimenkul, eğitim, üretim-imalat, turizm-otelcilik, perakendecilik, enerji ve lojistik sektörleri gelecekte en fazla iş fırsatı sunacak sektörler arasında yer alıyor.
Özellikle bilişim, nitelikli eleman açığının hızla arttığı sektörlerin başında geliyor.
Bilişim teknolojileri sektöründe özellikle mobil cihazlara yönelik uygulama geliştirme ve pazarlama pozisyonları revaçta olacak. Ödeme sistemleri ve yazılım güvenliği bu sektörde öne çıkan alanlar arasında. Yazılımdan iş zekâsına, büyük veri teknolojisi alanında çalışacak uzmanlara ihtiyaç olacak” ifadelerini kullandı.
DOĞAYA YÖNELİK MESLEKLER ÖNEM KAZANIYOR
Bir başka potansiyel mesleğin ise yeşil işler olduğuna dikkat çeken Vardar, “Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın geçtiğimiz ay açıkladığı rapora göre dünya genelinde yenilenebilir enerji alanında çalışan sayısı yüzde 14 oranında artarak 6.5 milyon kişiye ulaşmış durumda.
Güneş enerjisi üretimi, başı çekiyor. Küresel iklim değişikliği konusunda farkındalığın artması, çevreci, doğal kaynakların kullanımının özendirilmesiyle Türkiye'de de yeşil işlerin yaygınlaşması bekleniyor” dedi.
İşte geleceğin meslekleri
İş Zekası Uzmanı: Stratejik planlama bölümlerinde görev yapıyor. Yeni ürünlerin nasıl oluşturulacağı, yeni müşterilere nasıl ulaşılacağı ya da mevcut müşterilerin nasıl elde tutulacağı gibi stratejilere ve yatırım kararlarına yön veriyor.
Veri Madenciliği Uzmanı: Şirket veri tabanında bulunan verilerin, şirketlerin yeni müşteri kazanımı, müşteri bağlılığı, kârlılık artırma gibi hedeflerini destekleyecek modelleme ve analizleri gerçekleştiriyor ve gerekli iş stratejilerinin oluşturulmasına yönelik çalışıyor.
Yazılım Uzmanı/Yazılım Geliştirme Mühendisi: Yazılım, nitelikli eleman ihtiyacının çok fazla yaşandığı bir alan.
Dijital Pazarlama Uzmanı: Başta sosyal medya uzmanı olmak üzere dijital pazarlama uzmanı, online iletişim uzmanı, adwords hesap yöneticisi, sosyal ağlar iletişim uzmanı, SEO uzmanı, SEM uzmanı, şirketler tarafından en çok aranan pozisyonlar arasında.
Beslenme ve Diyetetik: Diyetisyenlik ülkemizde yeni gelişen bir meslek dalı olup, okullarda, sosyal hizmet kurumlarında, hastanelerde, kreş ve yuvarlarda çeşitli kamu ve endüstri kuruluşlarında diyetisyenlerin çalışmalarından yararlanma eğilimi artmaktadır. Beslenme konusunda bilinçlenmeyle beraber diyetisyenlik Türkiye'de daha da popüler hale gelecek.
İmalat Mühendisliği: Temel olarak ham malzemeyi mamul ürün haline getirecek bilgi ve donanıma sahip mühendisler yetiştirmeyi amaçlayan bir mühendislik dalıdır. Mezunlar endüstriyel sahada faaliyet gösteren tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarında iş bulma olanağına sahiptirler.
Mekatronik Mühendisliği: Makine, elektrik, elektronik ve bilgisayar mühendislik alanlarının kesiştiği son derece hızlı gelişen bir mühendislik dalıdır. (otomobil, robot, fotokopi makinesi, kamera, CD vs gibi pek çok makinenin tasarımının yapıldığı alandır)
Teleminikasyon Mühendisliği: Baş döndürücü gelişmelere sahne olan telekomünikasyon dünyasına otomasyon, mikro-elektronik ve bilgisayar bilimi ile bağlantılı bilgi birikimine sahip, proje odaklı mühendislik eğitimi almış mühendisler yetiştirilmektedir.
Telekomünikasyon sistemleri ve enformasyon teknolojisine ilişkin alanlarda, kontrol sisteminin tasarım ve üretiminde, endüstriyel otomasyon sektöründe çalışabilirler.
Yenilenebilir Enerji Uzmanlığı: Bu alanda kendini geliştirecek başarılı mühendisler, MBA veya pazarlama mastırı da yaparlarsa ilerleyen yıllarda çok iyi şartlarda iş bulabilirler.
Rüzgar Enerjisi Uzmanlığı: Rüzgar enerjisi, yenilenebilir enerji alanında en bilinen ve popüler olan enerji dalı. Ülkemizde şu anda çok sayıda şirket, rüzgar türbini yapmaya başladı
Organik Tarım Mühendisliği/Uzmanlığı: Organik ürünlerin yarattığı talebe dayalı olarak organik ürün yetiştiriciliği çok popüler. Bu konuda özel eğitim merkezleri olmamakla birlikte ziraat mühendisleri dünyadaki yeni ve gelişen uygulamaları takip ederek bu iş kolunda ilerleyebiliyorlar.
Doğal Yaşam Koçluğu: Uzun süre doğadan uzak kalan insan doğaya ve doğala alışmakta da zorluk çekiyor. Bu noktada devreye yön gösterecek Doğal Yaşam Koçları girebilir.