İzmir depremi kaç şiddetinde oldu? Seferihisar depreminde kaç kişi öldü, kaç ev yıkıldı?

İzmir depremi kaç şiddetinde oldu? Seferihisar depreminde kaç kişi öldü, kaç ev yıkıldı?

İstanbul, İzmir, Yalova ve çevre illerde de hissedilen bir deprem meydana geldi. Gelen son dakika haberine göre; İzmir'in Seferihisar ilçesi yakınlarında 6,6 büyüklüğünde yerin 16,5 km derinliğinde meydana gelen depremin ardından binalar yıkıldı.

İstanbul, Ankara, Eskişehir, Yalova, Bursa gibi geniş bir bölgede de hissedilen ve Ege'de İzmir'in Seferihisar yakınlarında meydana gelen 6,6'lık depremin ardından Bayraklı'da çöken binalar olduğu ve arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığı bildirildi. İzmir Seferihisar depremi ile ilgili ölü ve yaralı sayısı ile ilgili açıklama yapıldı... AFAD, vatandaşları hasarlı binalara girmemesi konusunda uyardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da depremin ardından İzmir'e ve Türk halkına geçmiş olsun dileklerini iletti.

İZMİR'E İLİŞKİN DEPREM GÖRÜNTÜLERİ:

İzmir'de meydana gelen depremde çok sayıda ev yıkılırken, çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti ve yaralandı. Enkaz altında kalan vatandaşlar için çalışmalar da devam ediyor. Öte yandan İzmir depremine ilişkin farklı farklı görüntüler gelmeye devam ediyor.

Onlardan biri de şu video paylaşıldı:

İZMİR'DEKİ DEPREM KAÇ ŞİDDETİNDE OLDU?

İzmir'de meydana gelen depremin büyüklüğü 6,6 olarak açıklandı. AFAD depremin merkez üssünün Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olduğunu belirtirken, yerin 16,5 kilometre altında yaşanan deprem, İstanbul dâhil çevre illerden de hissedildi. 

İzmir’in Seferihisar ilçesine yakın Ege açıklarında saat 14:51’de meydana gelen 6,6’lık depremin ardından vatandaşlar panik içinde ev ve iş yerlerinden çıkarken, depremde bir sürü binanın yıkıldığı, çok sayıda binada da hasar oluştuğu bildirildi.

Deprem İzmir’in yanı sıra Muğla, Aydın, Denizli, Manisa, Bursa, Çanakkale, Uşak, İstanbul, Bursa, Yalova, Kütahya, Edirne ve Tekirdağ’da da hissedildi. Depremle beraber vatandaşlar yakınlarına bilgi vermek isteyince, operatörlerde yoğunluk yaşandı. Hastaneler, polis, itfaiye ve sağlık ekipleri, alarm durumuna geçti.

İzmir’in Seferihisar ilçesinde yaşanan depremin 15 saniye sürdüğü bildirildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü, 6,8 olarak açıklamıştı.

SEFERİHİSAR DEPREMİNDE KAÇ KİŞİ ÖLDÜ, KAÇ EV YIKILDI?

AFAD, İzmir'deki depremde can kaybının 85 olduğunu, 220 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı.

İzmir'de 8 binada arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği aktarılan açıklamada, depremin ardından 43'ünün büyüklüğü 4'ün üzerinde olmak üzere 987 artçı sarsıntı yaşandığı belirtildi.

İzmir'deki acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla geçici barınma merkezleri kurulduğu ifade edilen açıklamada, bölgeye AFAD ve Türk Kızılay tarafından 3 bin 545 çadır, 57 genel maksat çadırı, 24 bin 382 battaniye, 13 bin 280 yatak, 5 bin 500 uyku seti, 2 bin 657 mutfak seti ve 4 duş-WC konteyner sevk edildiği bilgisi verildi. 

Açıklamada, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, Ege Üniversitesi Kampüs Alanı, İzmir Bornova Eskişehir Stadı ve Buca Hipodromu'nda toplam 1040 çadırın kurulumunun tamamlandığı, 1430 çadırın ise kurulum aşamasında olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şunları kaydetti:

"Hasarın en yoğun olduğu ilçemiz Bayraklı'da 6 binamız yıkık durumda, 7 binamız acil yıkılacak durumda, yine 9 binamız ağır hasarlı, 3 binamız orta hasarlı ve 260 binamız da az hasarlı olarak tespit edilmiş durumda. 586 binamızda hasar olmadığını tespit etmiş durumdayız."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Bornova, Bayraklı, Buca ve Konak ilçesinde olmak üzere toplam 3 bin 880 çadır kurulması planlanıyor." dedi.

Oktay, "Özellikle hasarlı binalara, orta hasarlı da olsa, -ağır hasarlı binalara kesinlikle zaten müsaade etmiyoruz- hiçbir vatandaşımızın şu anda o binalara girmelerini önermiyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, toplamda 2076 arama kurtarma personelinin 8 binada çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

oktay.jpg

BUSE HASYILMA'IN SAĞLIK DURUMU İYİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin enkaz altındayken telefonla görüştüğü Buse Hasyılmaz sağlığına kavuştu.

buse-hasyilmazzz.jpg

TOPLAM HASARLI BİNA SAYILARI AÇIKLANDI

Uzman ekiplerle yapılan hasar tespit çalışmaları sonucu elde edilen verileri açıklayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "13 ağır hasarlı, 4 orta hasarlı ve 371 az hasarlı bina bulunuyor. 837 toplam hasarsız bina sayısı..." ifadelerini kullandı.

33 SAAT SONRA GELEN UMUT

İzmir depremi sonrası arama kurtarma ekipleri, 33 saat sonra 70 yaşındaki Ahmet Çitim'i enkazdan yaralı olarak çıkarmayı başardı. Sağlık Bakanı Koca, Çitim'in genel durumununun iyi olduğunu açıkladı.

depremm.jpg

MUTLULUKTAN AĞLADIK

İzmir'deki depremde yıkılan sitenin enkazından arkadaşının iki çocuğunun çıkarılmasına katkı sağlayan Ali Adışen, "Gücümüzün yettiği kadarıyla, tırnaklarımızla çocukları birer birer çıkardık. Çocukları sağ salim çıkarınca mutluluktan ağladık." dedi.

mutluluk.jpg

İSTANBUL VE İZMİR VALİLERİNDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da, ''İstanbul'da da hissedilen depremle ilgili olarak herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir'' dedi.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger "Bize intikal eden can ve mal kaybıyla ilgili henüz bilgi yok. Kriz merkezine geçeceğiz, gelen bilgiler neyse aktaracağız'' diye konuştu.

CNN Türk canlı yayınına katılan Prof. Dr. Süleyman Pampal, bunun sevindirici yanının bu fayda büyük deprem sıklığının az olduğunu belirterek, 6,6 ile 7 arasında 10-15 kat farkın olduğunu ifade etti. 

6.6’nın Türkiye’de yıkıcı etkiye sahip olabildiğini ve depremin ivmesinin üst merkezden itibaren uzaklaştıkça azalacağını bildiren Pampal, depremin denizde olmasının bir şans olduğunu aktararak, yıkıcı etkisini de azalttığını ancak derin bir depremin geniş bir alandan hissedileceğini paylaştı.

DEPREMZEDELERE 30 BİN TL EŞYA YARDIMI

Bakan Kurum, hasar tespit çalışmalarına ilişkin de şu bilgileri verdi:

"An itibarıyla 2 bin 234 binada 28 bin 100 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmaları yapıldı. Ağır, acil ve yıkık sayımız 41'e ulaştı ve 1041 bağımsız bölümden oluşuyor. Orta hasarlı 35 binamız 660 da bağımsız bölümümüz var.

Hızlı şekilde bu çalışmalarımızı tamamlayacağız. Arama kurtarma, enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandığında eş zamanlı olarak inşaat çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bütün alanlarda zemin etüt çalışmaları, yeni yapılacak binaların projelendirme çalışmaları, yine rezerv alanda yapılacak projelere ilişkin çalışmalar süratli şekilde yapılıyor. İnşallah 1 ay sonra da burada inşaat çalışmalarına başlamış olacağız. Aile Bakanlığımız ve Kızılay tarafından her türlü yardımlar yine AFAD, Çevre Şehircilik Bakanlığımızca gerekli yardımlar Valiliğimize gönderildi ve vatandaşlarımıza bugün itibarıyla yardımlarımızı da ödemeye başladık. Kamu bankalarımızı hem İzmir merkezde hem Seferihisar'da açtık."

kurum.jpg

Kurum, 24 mahallenin muhtarıyla bir araya geldiğini ve afet koordinasyon çadırlarının kurulduğunu dile getirdi, mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarının muhtarlar vasıtasıyla Valilik koordinasyonuyla giderildiğini ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'deki deprem sonrası yıkılan Rıza Bey ve Doğanlar apartmanlarına ilişkin kendilerine gelen riskli bina başvurusu olmadığını belirterek, "Bugün bunları konuşmanın, tartışmanın zamanı değil. Vatandaşlarımız enkaz altında yavrularını bekliyorlar, benim çalışma arkadaşımın burada çocuğu var. Bizim odaklanmamız gereken konu bunlardır." dedi.

Bakan Kurum, İzmir'deki depremle ilgili enkaz bölgesinde yaptığı inceleme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Elif bebeğin kurtuluş anını paramedik Ünsel anlattı: Bizim için gerçekten mucizeydi

İzmir'deki depremde 65 saat sonra enkazdan çıkarılan 3 yaşındaki Elif Perinçek'i hareketsiz bulan kurtarma ekipleri, küçük kızın bir göz hareketini görerek mucizeye tanıklık etti.

Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Arama Kurtarma Ekibi'nde (UMKE) görevli paramedik Tolga Ünsel, Elif Perinçek'in kurtuluş anlarını AA ekibine anlattı.

elif.jpg

Elif'e ilk müdahaleyi yapan ekipte yer alan Ünsel, 65. saate yaklaştıkları anda umutlarını yavaş yavaş kaybetmek üzere olduklarını ifade etti.

Ünsel, AFAD ekibinin enkazda deliği açıp bir bebek tespit ettiğinde saatlerin 07.54'ü gösterdiğini dile getirerek, "Elif'e ilk bakıldığında hareketsizdi ve çok küçük bir yapıya sahipti. Maalesef cansız bir beden olarak düşünülüyordu. Ancak tam çıkarma esnasında gözlerinin hareket ettiğini fark ettik. Daha sonra ufak bir hareketini fark edip canlı olduğunu gördük. Bizim için gerçekten mucizeydi." dedi.

elif2.jpg

Elif'i 08.05'te delikten çıkardıklarını ifade eden Ünsel, ilk müdahaleyi deliğin başında yaptıklarını, travma tahtası ile boyunluk taktıklarını ve üstünü örterek sahra hastanesine aldıklarını aktardı.

Hastanede tüm tıbbi bakımları yapılan bebeğin damar yolunun açıldığını ve serum takıldığını, oksijen takviyesi yapıldığını anlatan Ünsel, bebeğin ambulans ekiplerince 08.12 itibarıyla Ege Üniversitesine nakledildiğini dile getirdi.

"Tedbir amaçlı yoğun bakımdaymış"

"Elif beklediğimizden daha iyi çıktı." diyen Ünsel, "Tıbbi uç noktamızdan ambulansımıza alırken bir UMKE'ci arkadaşımızın parmağını tutuyordu, yani o kadar iyiydi. Hastaneden de bilgi aldık gerekli bakımları yapılmış tedbir amaçlı yoğun bakımdaymış." dedi.

Ünsel, arama kurtarma çalışmalarında ilk 72 saatin çok önemli olduğunu, ekiplerin 1 dakika durmadan çalıştığını, tek isteklerinin canlı bedenlerle enkaz alanından ayrılmak olduğunu söyledi.

İZMİR'DE DEPREM GÖRÜNTÜLERİ:

izmir-depremm.jpgizmir-depremmm.jpgizmir-depremmmm.jpgizmir-depremmmmm.jpg

İşte sosyal medyadan depremle ilgili yapılan paylaşımlar:

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN