Jean Castex kimdir ve kaç yaşındadır? Fransa’da başbakanlık görevine Jean Castex getirildi

Jean Castex kimdir ve kaç yaşındadır? Fransa’da başbakanlık görevine Jean Castex getirildi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a istifasını sunan Başbakan Edouard Philippe’in yerine Jean Castex, başbakan olarak atandı. Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada; Philippe’nin Macron’a sunduğu istifanın kabul edildiği bildirilmişti. Şimdi tüm dünya ve Türkiye’de, ‘’Fransa’nın yeni Başbakanı Jean Castex kimdir, kaç yaşındadır?’ soruları merak ediliyor.

Edouard Philippe'in yerine Fransa’da Başbakanlık görevine Jean Castex atandı. Toplumsal ve ekonomik problemlerin sürdüğü Fransa’da birkaç haftadır Edouard Philippe'in istifa etmesi bekleniyordu. Gelen son dakika haberine göre Fransa’nın yeni Başbakanı Jean Castex oldu.

JEAN CASTEX KİMDİR?

Bakanlık deneyimi bulunmayan Jean Castex, Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye danışmanlık yaptı. Cumhuriyetçi partiden olan Jean Castex, dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin gevşetilmesi ve normalleşme sürecinin yönetiminde önemli rol üstlenmişti. Castex, koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirlerin kaldırılmasına ilişkin süreci yönetmek adına nisan ayında Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından görevlendirilmişti.

2008 yılında Fransa’nın güneyindeki Prades semtinin belediye başkanlığını yapan Jean Castex, Sarkozy döneminde 2011 ve 2012'de Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı görevini üstlenmişti.

1965 yılında doğan Jean Castex, son 3 ay boyunca koronavirüs sonrası uygulanan karantina döneminden çıkışın mimarı olarak ismini duyurdu. Fransız merkez sağının tecrübeli bürokrat ve politikacılarından Jean Castex, 2008’den beri Prades Belediye Başkanı (Pyrénées-Orientales) olarak görev yapıyordu.

Languedoc-Roussillon Bölge ve Doğu Pireneler Bölgelerinde de yerel görevler yapan Jean Castex,20 Nisan 2019 yılından beri, ülkede yapılacak 2024 Olimpiyat Oyunları'na hazırlanmak üzere kurulan Ulusal Spor Dairesi Başkanı olarak da çalışmalarını sürdürdü.

Haftalardır cumhurbaşkanlığının ikinci döneminde uygulaması gereken politikalar ile ilgili danışma toplantıları gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Macron, yerel seçimlerde Yeşiller'in kazandığı zaferi de göz önünde bulunduran yeni bir döneme hazırlanıyordu.

Philippe'in istifasından bir gün evvel yerel medyaya açıklamalarda bulunan Macron, koronavirüs pandemisi krizinin arkasından Fransa’yı eylül ayında zor günlerin beklediğini, yepyeni bir programla görevinin son 2 senesini tamamlayacağını duyurmuştu.

Sarı Yelekliler hareketi ile tüm Fransa’ya yayılan sosyal gerginlik, emeklilik yasasına karşı direniş ve genel grevlerle sarsılan Fransa’da 2022 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanmak adına halkın ihtiyaçlarına cevap verecek yeni bir yol haritası belirleyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, hükümet değişikliğinin arkasından, Fransızlar'ın Milli günü 14 Temmuz’dan evvel ulusa seslenerek yeni yol haritasını duyuracak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN