Doğan Kuban kimdir? Neden öldü, kaç yaşındaydı? İşte Türk mimarlığı için önemi

Doğan Kuban kimdir? Neden öldü, kaç yaşındaydı? İşte Türk mimarlığı için önemi

Türkiye'nin önemli mimarlık tarihçilerinden olan Prof. Doğan Kuban'ın hayatını kaybettiği öğrenildi. İtalya'da Rönesans mimarlığı üzerinde çalışan ünlü mimar, İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı yapmıştı. İşte, Doğan Kuban biyografisi...

Yurt içinde ve yurt dışında aldığı eğitimlerle Türk mimarlığına önemli katkılar sağlayan Doğan Kuban, Türk, İslam, Anadolu mimarlığı ve sanatını konu alan kitaplar ve makaleler yayımladı.

DOĞAN KUBAN NEDEN VEFAT ETTİ, HASTALIĞI NEYDİ?

Doğan Kuban yaşlılığa bağlı hastalıklar nedeniyle 95 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Merhum mimarın ardından sevenleri tarafından çok taziye mesajı paylaşıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Doğan Kuban'ın vefatı münasebetiyle sosyal medyadan yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

"Ülkemizin ve İstanbul'un mimari tarihi açısından önemli çalışmalara imza atmış mimar Doğan Kuban'ın vefat haberini üzüntüyle öğrendim. Kıymetli bir değeri, önemli bir akademisyeni yitirdik, üzgünüz."

dogan-kuban-uia-altin-madalya-odulu.jpg
Doğan Kuban (ortada)

DOĞAN KUBAN'IN HAYAT HİKAYESİ

1926 yılında Fransa'nın Paris kentinde dünyaya geldi.

Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde tamamladı. Mezuniyetinin ardından aynı üniversitede Mimarlık Tarihi Kürsüsü'ne asistan oldu.

1950'li yıllarda İtalya'ya giderek Rönesans mimarlığı üzerinde çalıştı. 1962 yılında Fullbright bursuyla konuk öğretim görevlisi olarak ABD'deki Michigan Üniversitesi'nde bulundu.

Doğan Kuban, 1960'lı ve 70'li yıllarda belli süreler boyunca Harvard Üniversitesi'nin bursuyla Washington D.C.'deki Dumbarton Oaks Araştırma Kütüphanesi ve Koleksiyonu'nda çalıştı.

1965 yılında 'Anadolu Türk Mimarlığının Kaynak ve Sorunları' adlı çalışmasıyla profesör oldu.

1973-76 yılları arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde dekanlık yaptı. İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Enstitüsü'nün kurulması için çalışan Doğan Kuban, 1974 yılında kuruluşu tamamlanan enstitünün başkanlığını yürüttü.

Ağa Han Mimarlık Ödülü Yürütme Komitesi üyeliği yapan ve Türk, İslam, Anadolu mimarlığı ve sanatını konu alan kitaplar ve makaleler yayımladı. Çalışmalarında, Türk sanat ve mimarlığının özgün bir yaratı alanı olarak görülmesi gerektiğini savundu.

Doğan Kuban, 22 Eylül 2021 Çarşamba günü 95 yaşında hayatını kaybetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN