Zarifa Hanmehmet kimdir, kaç yaşında, nereli, ne mezunu? İşte biyografisi

Zarifa Hanmehmet kimdir, kaç yaşında, nereli, ne mezunu? İşte biyografisi

İnşaat mühendisliği eğitiminin ardından 22 yıl boyunca Avrupa, Rusya ve Azerbaycan'da çeşitli üniversitelerde görev yapan Zarifa Hanmehmet, 90'lı yılların sonunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı aldı. İşte, Zarifa Hanmehmet'ın hayat hikayesi...

YÖK Başkanlığı daveti üzerine 1994 yılında Türkiye'ye gelen Zarifa Hanmehmet, 1995 yılında Niğde Üniversitesi'nde İnşaat Mühendisliği Bölümü Kurucusu ve Başkanı oldu. Türkiye'de mühendislik alanında 'Betonarme Yapılar' ve 'Betonarme Yapıların Hesap ve Tasarımı' adlı kitapları yazdı.

zarifa-hanmehmet-kimdirr.jpg

ZARİFA HANMEHMET'İN HAYATI

25 Mart 1949 yılında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de dünyaya geldi.

İlk, orta ve lise eğitimlerinin ardından Azerbaycan Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Sanayi ve Kamu İnşaat Mühendisi Kürsüsü Bölümü'nü kazanmıştır. Gerekli eğitimleri aldıktan sonra 1971 yılında 'yüksek mühendis' unvanıyla mezun oldu.

1972 yılında Azerbaycan İnşaat Mühendisliği Üniversitesi İnşaat Yapıları bölümünde asistan olarak ilk görevine başladı.

Kariyerine yüksek lisans ve doktora unvanlarını alarak devam etti. Doktorasını 1982 yılında Leningrad Teknik Akademisi'nde, 1986 yılında Moskova'da Yapı Anabilim Dalı'nda 'doçentlik' unvanı aldı.

Zarifa Hanmehmet'i yakından takip eden Türk yetkililer, YÖK aracılığıyla 1994 yılında Türkiye'ye davet etti. Bu daveti geri çevirmeyen başarılı mühendis, Türkiye'ye geldi.

Türkiye'ye gelmeden yaklaşık 22 yıl boyunca Avrupa, Rusya ve Azerbaycan Teknik Üniversitelerinde görev yaptı. 1995 yılında Niğde Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü kurucu başkanı oldu.

Zarifa Hanmehmet, 10 yılı aşkın bir süre fakültenin Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yapı Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüttü.

Doçentlik unvanından sonra 1997 yılında 'profesörlük' unvanını da alan Zarifa Hanmehmet, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı da aldı.

Akademik kariyerinde pek çok eseri yayınlanan Zarifa Hanmehmet, özellikle yurt dışında 50'nin üzerinde çalışması neşredildi. Türkiye'de ise 'Betonarme Yapılar' ile 'Betonarme Yapıların Hesap ve Tasarım Esasları' adı eserleri yazıp yayımladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN