Mehmet Şimşek kimdir, aslen nereli? Mehmet Şimşek kiminle evli?

Mehmet Şimşek kimdir, aslen nereli? Mehmet Şimşek kiminle evli?

Mehmet Şimşek, Türk ekonomist ve siyasetçi olarak bilinir. 1 Ocak 1967 tarihinde Gercüş ilçesine bağlı Arıca köyünde dünyaya gelmiştir. Kürt bir ailenin en küçük çocuğu olarak doğan Şimşek'in ebeveynleri Türkçe bilmiyor ve kendisinin dört abisi ve dört ablası vardır. Maalesef, 5 yaşındayken annesi hayatını kaybetmiştir.

Adı yeniden Hazine ve Maliye Bakanı olarak geçen Mehmet Şimşek'le ilgili hemen hemen herkes, "Mehmet Şimşek kimdir, aslen nereli? Mehmet Şimşek kiminle evli?" sorularını soruyor. Biz de bu haberimizde bu sorulara yanıt vermeye çalışacağız. Wikipedia'da yer alan bilgilere göre, Mehmet Şimşek, doğum tarihi olan 1 Ocak 1967'de Batman'ın (o zamanlar Mardin'in) Gercüş ilçesine bağlı küçük bir köy olan Arıca'da (Kefre) tarım yapan bir Kürt ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Hasan, annesi Mehdiye'dir. Anne ve babası Türkçe bilmezken, dört abisi ve dört ablası vardı. Maalesef 5 yaşındayken annesi vefat etti.

O dönemde ablaları eğitim alma imkanı bulamadılar. Mehmet Şimşek ilkokulun ilk iki yılını köyünde okudu. Abisi Nazmi öğretmen olduğu için geri kalan ilkokul eğitimini Batman'da tamamladı ve Türkçe'yi burada öğrendi. Ortaokul ve lise eğitimini Gercüş'te tamamladı.

Sonrasında üniversite eğitimi için Ankara'ya gitti ve 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nden ikinci olarak mezun oldu.

Aynı fakültede bir yıl boyunca araştırma görevlisi olarak çalıştı. Etibank bursuyla yüksek lisans eğitimi için Birleşik Krallık'a bağlı olan İngiltere'ye gitti.

Yüksek lisansını Exeter Üniversitesi'nde tamamladı. İngiltere'deyken babası vefat etti. Finans ve ekonomi alanında yüksek lisans derecesini aldıktan sonra Türkiye'ye geri döndü.

MESLEK HAYATI

Şimşek, Türkiye'ye döndüğünde Etibank'ta üç aylık bir süre boyunca çalıştı. 1993 yılında zorunlu hizmet için Türkiye'ye geldiğinde, Hürriyet gazetesindeki iş ilanlarına göz atarken Amerika Birleşik Devletleri büyükelçiliğinin bir ekonomist aradığına dair bir ilan gördü ve bu ilana başvurarak işe alındı.

ABD büyükelçiliğinde, Türkiye ekonomisi üzerine analizler yapılan bir birimde kıdemli ekonomist olarak dört yıl boyunca çalıştı. Aldığı maaşın büyük bir kısmını beş yıl boyunca Etibank borç taksitlerini ödemek için mecburi hizmet olarak ayırmıştı.

Dört yılın ardından 1997 yılında ABD'de oturma izni aldı ve New York'a taşındı. Union Bank of Switzerland'ın hisse senedi analiz biriminde işe başladı, ancak kısa bir süre sonra 1998'in başında İstanbul'a geri döndü ve Deutsche Bank menkul değerler bölümünde çalışmaya başladı.

Daha sonra Merrill Lynch'te Akdeniz bölgesi sorumluluğunu üstlendi. Kısa bir süre sonra Orta Avrupa ve Rusya da analizlerinin kapsamına dahil oldu ve bu görevi sırasında ilgili bölge ülkelerinin başbakan ve başkan düzeyinde birçok yetkilisiyle görüşmeler yaptı.

Çok geçmeden 2005 yılı sonunda Merril Lynch'ın gelişmekte olan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesi ekonomik ve stratejik araştırmalar bölümü başkanlığına getirildi.

Merkez Bankası başkanlığı için aday gösterildi, ancak ataması dönemin cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadı.

SİYASİ KARİYERİ

Mehmet Şimşek; Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım başbakanlığında kurulan hükümetlerde görev aldı. Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili olarak meclise girdi; bunlar 2007, 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 seçimleridir.

Şimşek, o dönemde başbakanlık yapan Recep Tayyip Erdoğan'ın oluşturduğu 60. Türkiye Hükümeti'nde ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak görev aldı. Ayrıca, Erdoğan'ın kurduğu 61. Türkiye Hükümeti, Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu 62. Türkiye Hükümeti, 63. Türkiye Hükümeti ve 64. Türkiye Hükümeti'nde de yer aldı. Şimşek'in yeni kabinede yer almayacağı uzun süre tartışıldı.

Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Türkiye Hükümeti'nde tekrar başbakan yardımcısı olarak görevlendirildi. Yeni kurulan hükümette Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun başkanlığı Şimşek'ten alınıp Binali Yıldırım'a verildi.

2013 yılında Emerging Markets dergisi tarafından Avrupa'nın yılın maliye bakanı seçildi. Aynı yıl Foreign Policy dergisi tarafından dünyanın en etkili 500 kişisi arasında gösterildi.

YORUMLAR

Gaziantep'te bir açılış törenine katılan Şimşek, muhalefetin devlet kurumlarının makam araçlarına yönelik eleştirilerine cevap vererek, "Devlet kurumlarında harcanan araç parası, Türkiye'nin milli geliri ve bütçesi için önemli bir miktar olduğunu ifade etmek istedim." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "3 milyonluk bir arabaya çerez diyorlar, o parayla yüzlerce emekli maaşı ödenebilir!" diyerek Şimşek'i eleştirdi. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise "Bu miktarın bir kısmı da milletimizin faydalanması için ayrılmalı." şeklinde konuştu.

Bu eleştirilere karşılık olarak Şimşek, bir televizyon programına katılarak, "Ben, bütçede makam araçlarına harcanan paranın ne kadar az olduğunu vurgulamak için çerez miktarı ifadesini kullandım. Maalesef bazıları bunu yanlış anlıyor." şeklinde cevap verdi.

CHP'nin asgari ücreti artırmaya yönelik vaatlerine ilişkin konuşan Şimşek, "Eğer asgari ücreti 1.500 liraya çıkarırsanız, devlette asgari ücretli çalışan olmaz ve işçilere en büyük haksızlık yapmış olursunuz." dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise "Maliye bakanı, asgari ücretin 1500 lira olmasının işçilere zulüm olduğunu söylüyor. Peki sen aylık 15 bin lira alırken, bu devlete bir yük oluşturmuyor musun?" şeklinde Şimşek'i eleştirdi.

1-011.jpg

Mehmet Şimşek eşi Esra Kara ve ikiz kızlarıyla birlikte

EVLENDİ, BOŞANDI TEKRAR EVLENDİ

Mehmet Şimşek, 1998 yılında İstanbul'da tanıştığı, 1971 doğumlu Amerikalı finansçı Annalise Granwald ile 20 Ocak 1999 tarihinde Türkiye'de evlendi. Ancak 23 Temmuz 2009 tarihinde Annalise Granwald'dan boşandı.

9 Ocak 2010 tarihinden beri Gaziantepli peyzaj mimarı Esra Kara ile evlidir ve ikiz kızları ile bir oğlu vardır. Mehmet Şimşek'in üç abisi öğretmen emeklisi, bir diğer abisi ise mühendistir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Mehmet Şimşek'in yanı sıra, Birleşik Devletler ve İngiltere vatandaşlığı da bulunmaktadır. Ayrıca İngilizceyi çok iyi derecede bilmektedir.

Günümüzde Mehmet Şimşek, Ankara'da yaşamaktadır. Şimşek aynı zamanda bir film koleksiyonuna sahiptir ve her sabah kahvaltısından sonra 2-3 saat boyunca tenis oynamaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN