Nedret Güvenç kimdir? Neden öldü, hangi filmlerde oynadı? İşte hayatı

Nedret Güvenç kimdir? Neden öldü, hangi filmlerde oynadı? İşte hayatı

Tiyatro oyunculuğuna 14 yaşında 'Yaşadığımız Devir' adlı oyunda rol alarak başlayan Nedret Güvenç, kariyeri boyunca 200'den fazla oyunda sahne aldı, yönetmenlik yaptı. Oyunculuk dışında öykü ve hikaye denemeleri kaleme aldı. İşte, Nedret Güvenç biyografisi...

İzmir ve İstanbul'da şehir Tiyatroları'nda uzun yıllar kadrolu olarak oyunculuk yapan Nedret Güvenç, 1995 yılında emekli oldu, 1998 yılında 'Devlet Sanatçısı' unvanı aldı. 2009 yılında Türkiye'nin 'Dünya Tiyatro Günü' bildirisini yazdı.

NEDRET GÜVENÇ NEDEN ÖLDÜ?

Nedret Güvenç, 31 Temmuz 2021 günü yaşlılığa bağlı rahatsızlıklar dolayısıyla 90 yaşında vefat etti. Usta ismin vefatı başta sevenleri olmak üzere sanat dünyasını yasa boğdu. Birçok ünlü isim sosyal medyadan üzüntülerini dile getiren mesajlar paylaştı.

0x0-ciftlik-koyunden-parlayan-gunes-nedret-guvenc-1519824875495.jpg

NEDRET GÜVENÇ'İN HAYAT HİKAYESİ

5 Eylül 1930 tarihinde İzmir'in Çeşme ilçesinin Çiftlik köyünde dünyaya geldi. Oyuncu Ece Uslu'nun teyzesidir.

İlkokulu İzmir Bornova'da okudu. Bornova Ortaokulu'nda okurken müzik ve tiyatroyla tanıştı. 14 yaşında bir öğrenciyken Karel Çapek'in 'Yaşadığımız Devir' adlı savaş karşıtı bir oyunda başrol oynadı. İzmir'de öğrenimini tamamladıktan sonra Ankara Devlet Konservatuvarı'nda şan ve piyano tahsili yaptı. O dönemde tiyatro oyuncusu olmaya karar verdi.

17 Şubat 1948 yılında önce Portakal Kabukları adlı çocuk oyunuyla ve Hanımlar Terzihanesi oyunuyla 17 yaşında İzmir Şehir Tiyatrosu'nda profesyonel olarak sahneye ilk kez İzmir'de çıktı.

İzmir Şehir Tiyatroları 1950 yılında kapatılınca ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etti. 1950-1951 sezonunda İstanbul Şehir Tiyatroları'na katıldı. 1959-1960 yıllarında üç sezon boyunca Cüneyt Gökçer'in davetiyle Ankara Devlet Tiyatrosu'nda konuk oyuncu olarak sahneye çıktı.

Daha sonra yeniden İstanbul Şehir Tiyatrosu'na döndü. Bugüne kadar 200'den fazla tiyatro oyununda baş rol aldı ve pek çok ödül kazandı.

1974'te oyunculuğunun yanı sıra 'En Büyük Kumar' oyununu sahneye koyarak yönetmenliğe başladı.

Tiyatro çalışmalarının yanı sıra; pek çok film, radyo tiyatrosu, dublaj ve televizyon çalışması yaptı. Güvenç; bu dalda pek çok ödül sahibidir.

hqdefault.jpg

NEDRET GÜVENÇ'İN KARİYERİ

1995'te İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan emekli olunca, Gencay Gürün'ün kurduğu 'Tiyatro İstanbul' tiyatrosu bünyesine katılmıştır.

'Boş Beşik', 'Alcectis', 'Beyaz Güvercin', 'Cyrano de Bergerac', 'Rüya Gibi', 'Taruffe', 'Therese Raquin', 'İhtiras Tramvayı', 'Hile ve Sevgi', 'Macbeth', 'Eski Şarkı', 'Suların Altındaki Yol', 'Evcilik Oyunu', 'Kuru Gürültü', 'Yarış Bitti', 'Bozuk Düzen', 'Bir Kış Masalı', 'Vişne Bahçesi', 'Genç Osman', 'Masum Irene', 'Kanlı Düğün', 'Kralın Kısrağı', 'Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe', 'Hırçın Kız', 'Günden Geceye', 'Aşk Mektupları' gibi 200'den fazla tiyatro oyununda oynadı.

1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından 'Devlet Sanatçısı' unvanı verildi. Türkiye'nin 2009 Dünya Tiyatro Günü bildirisini Nedret Güvenç yazdı.

9 Mart 2010 günü İzmir Bornova Çamdibi'de 'Nedret Güvenç Tiyatro Sahnesi' adında bir tiyatro açıldı.

Dublaj sanatçısı Hayri Esen ve tiyatrocu Orhon Murat Arıburnu ile evlenip ayrıldı. 45 yılı aşan bir süredir yüksek mimar Okan Bilgütay ile evliydi, Müjde adından bir kızı vardı.

Nedret Güvenç, 31 Temmuz 2021 günü yaşlılığa bağlı hastalıklar nedeniyle 90 yaşında hayatını kaybetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN