Selçuk Ural kimdir, kaç yaşında, nereli, ne iş yapıyor? İşte merak edilenler

Selçuk Ural kimdir, kaç yaşında, nereli, ne iş yapıyor? İşte merak edilenler

60'lı ve 70'li yıllarda gece kulüplerinde ve gazinolarda şarkıcılık yapan Selçuk Ural, müzik albümlerinin yanı sıra Yeşilçam filmlerinde rol aldı. Boş zamanlarında spor yapan ünlü şarkıcı, çeşitli tenis turnuvalarında kupalar kazandı. İşte, Selçuk Ural biyografisi...

Müzik hayatı için lise eğitimini yarıda bırakmayı göze alan Selçuk Ural, ilk 45'lik plağını 1967 yılında Sezer Cumhur Önal'ın desteğiyle çıkardı. 1975 yılında sürpriz bir şekilde inzivaya çekildi. 2005 yılında kendi şarkılarından oluşan yeni albümünü çıkardı. Kariyeri boyunca yurt içinde ve yurt dışında birçok ünlü mekanda konserler verdi.

selcuk-ural-15.jpg

SELÇUK URAL NE DEDİ, NEDEN GÜNDEM OLDU?

76 yaşındaki Selçuk Ural, yeni nesil sanatçıların sesleri ile değil zengin ve şöhret için şarkıcı olduklarını söyledi. "Aleyna Tilki ortaya çıkınca, tüm yetenekli şarkıcılar kahrından hastanelik oldu" diyen ünlü şarkıcı, ülkenin yüzde 90'ının kültürsüz ve kıro olduğunu savundu ve iki arabesk sanatçısını hedef aldı: "Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses. Onlar da Türkiye'nin kıro grubunu kapsıyor. Onların konserine gittiğin zaman bir tane normal insan göremezsin. Çünkü ülkemizin yüzde 90'ı kültürsüz ve kıro."

Türk Halk Müziği'nin önemli isimlerinden, Sabahat Akkiraz, Ural'a sert tepki gösterdi: "Hayatı boyunca Müslüm Gürses gibi bir ses ustasının, üst düzey solistin ve her tür müziği seslendirebilen saf yetenek müzisyenin tırnağı olamayacaklar 'Müslüm Gürses dinleyen kıro' dese n'olur demese n'olur..."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Mücahit Küçükyılmaz ise tartışmaya şöyle katıldı: "2 odalı bir evde doğup büyüdüm. GSÜ gibi iyi sayılacak bir yerde lisans ve yüksek lisans tamamladım. 10 kadar kitabım, siyasal iletişim doçentliğim var. Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay, merhum Müslüm Gürses'i bu ülkenin ve sanatın yüz akı olarak görüyorum. 'Kıro' mu olduk şimdi!"

selcukuralofficial-91982086-630631971126130-7564959892287511444-n.jpg

SELÇUK URAL'IN HAYAT HİKAYESİ

1 Ocak 1945 yılında Bartın'da dünyaya geldi. Selçuk Ural aslen Malatyalıdır. Tam adı Abdulkadir Selçuk Ural'dır. Oyuncu Hakan Ural babasıdır.

olan babası Beşir Beyin il il dolaşması nedeniyle Bartın'da doğdu. Cihan adında kız kardeşi ve İlter adında abisi vardır. Annesi Fethiye Hanım'dır, babası Beşir Bey tapu kadastro müfettişidir.

Babasınun memuriyeti dolayısıyla ilkokulu Samsun'da okudu, ortaokulu Ankara Bahçelievler'de, liseyi Ankara Cumhuriyet Lisesi'nde okudu. Lise 2'de okulunu yarıda bıraktı ve Ankara Devlet Konservatuvarı'nda müzik eğitimi aldı.

Ankara'da Yurdaer Doğulu, Alper Feyman ile birlikte 'Jüpiter Grubu' olarak sahneye çıktı.

Şerif Yüzbaşıoğlu orkestrasından teklif aldı ve İstanbul'da çalışmaya başladı. Konservatuvardaki eğitimini İstanbul Belediye Konservatuarı Şan bölümünde sürdürdü.

1964-1965 yıllarında Şerif Yüzbaşıoğlu orkestrasıyla beraber 2 yıl boyunca Hilton Roof'ta çalıştı. Daha sonra bu orkestradan ayrılıp müzik faaliyetlerini tek başına sürdürdü. As Club, Club Suat, Batı Club gibi İstanbul'un popüler gece kulüplerinde sahne aldı.

1967 yılında ilk 45'lik plağını çıkardı. Sezen Cumhur Önal'ın sözlerini yazdığı İtalyanca 'Centi Coemia' adlı bir şarkıyı seslendirdi.

Sezen Cumhur Önal ile 15'e yakın Türkçe sözlü 45'lik plak yaptı. 1967 yılında 'Rüyamda Seni Gördüm Dün Gece' adlı şarkısı liste başı oldu.

1970 yılından sonra Fecri Ebcioğlu, Ülkü Aker Fikret Şeneş, Baha Boduroğlu, Sezen Aksu ve Mustafa Alpagut ile çalıştı

1974 yılında askerliğini önce İzmir Bornova'da, sonra Ankara Ordu Evi'nde yaptı.

sil-bastan-bir-sarki-cal-selcuk-ural-plak-kapagi-sadece-kapaktir-resim-38382.jpeg

Askerlik görevinin ardından Luna Park Gazinosu ve Gala Club'de çalıştı. Daha sonra Müjdat Gezen ve Perran Kutman ile birlikte Türkiye'nin ilk müzikli kabere şovu olan 'Bu İşte Bir İş Var' ile 2 yıl bu grupta birlikte birçok konser ve gazino, gece kulubü çalışmaları yaptı.

Selçuk Ural, 1970'li yıllarda Türkan Şoray, Filiz Akın gibi oyuncularla sinema filmlerinde rol ladı. O dönem moda olan birçok foto romanda oynadı.

1975 yılında İstanbul Radyoevi'nin önünde içkili otomobil kullanırken bir binbaşıyı ezerek ölümüne neden olması ve senette sahtecilik, korsan videoculuk iddiasıyla yargı önüne çıktı. Sahneyi ve kaset çalışmalarını bırakmasını, "Mafyanın gece kulüplerinde kurşun sıkması yüzünden. Çalışsaydım, bir serseri kurşuna kurban gidebilirdim" olarak gerekçelendirdi.

1997 yılında Büyük Kulüp'ün Şamdan Bar'ını işletmeye başladı, başarılı olamadığı için 2 ay sonra battı.

1998 yılında eski şarkılarını bir albümde topladı ama beklediği ilgiyi bulamadı. Aynı günlerde kızı Aslı Ural, Alaattin Çakıcı ile birlikte Fransa'nın Nice kentinde yakalanınca, önce "Ölseydi daha iyiydi" dedi. Daha sonra ise, "Alaattin Bey son derece efendi, kendini bilen, kendini eğitmiş biri. Türk devleti için işler yaptı. Allah ikisini de mutlu etsin" açıklamasında bulundu.

2001-2005 yılları arasında Universal Plakçılık'ta prodüktör olarak çalıştı. 2005 yılında kendi şirketini kurdu. Söz ve müzikleri kendine ait şarkılardan oluşan 'Masal' adlı albümünü müzikseverlerin beğenisine sundu.

Avrupa'da Olimpia (Yeanis) ve Zondra Albert Hal gibi ünlü konser salonlarının yanı sıra İsviçre, Almanya gibi birçok ülkede konserler verdi. Dönemin prestijli ödülü 'Altın Kelebek' başta olmak üzere birçok ödüle layık görüldü.

Selçuk Ural, müzik hayatı dışında tüm zamanlarını tenis ve sporla geçiriyor. Çeşitli tenis turnuvalarında kupaları bulunuyor.

img-1084.jpg

ÖZEL YAŞAMI

1945 doğumlu olan Selçuk Ural, 2021 yılı itibarıyla 76 yaşındadır.

Oyuncu Ceyhan Cem olan beraberliğinden 'Hakan' (d.1967) adında bir oğlu dünyaya geldi. 1969-1972 yılları arasında terzi Canan Yaka ile evli kaldı. Bu evliliğinden 'Fatoş Aslı' (d.1969) adlı bir kızı oldu. 1979 yılında evlendiği Ani Hanım ile kısa süre sonra boşandı.

Selçuk Ural 1.70 metre boyunda, 75 kilo ve oğlak burcudur.

Galatasaray taraftarıdır.

Sosyal paylaşım sitesi Instagram'da @selcukuralofficial kullanıcı adıyla yer almaktadır.

SELÇUK URAL ALBÜMLERİ

1975 - Selçuk Ural
1977 - Dertlerimi Zincir Yaptım
1982 - Sevdalıyım
1985- Yıllar Sonra
1993 - Hayretler İçindeyim
1996 - Best Of Selçuk Ural
2005 - Masal
2006 - Sakın Değişme
2008 - Kadınsız

SELÇUK URAL FİLMLERİ

1968 - Gül ve Şeker
1969 - Tatlı Günler
1969 - Kardeş Kanı
1971 - Gelin Çiçeği
1972 - Alçaklar Cehenneme Gider
1974 - Şiribim Şiribom
1997 - Anlaşma Noktası

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN