Yafevune Abdul kimdir? Ne zaman öldü, eserleri neler? İşte biyografisi

Yafevune Abdul kimdir? Ne zaman öldü, eserleri neler? İşte biyografisi

Kafkasya coğrafyasına damgasını vuran şair Yafevune Abdul, maddi imkansızlıklardan dolayı üniversite eğitimi alamadı. Arap-İsrail savaşında Arap ülkelerinin saflarında yer alarak 4 yıl boyunca askerlik yaptı. İşte, Yafevune Abdul'ün hayatı...

Orduya katıldıktan sonra Arap-İsrail savaşında yaralanarak madalya almaya hak kazanan Yafevune Abdul, daha sonra yerleştiği memleketi Kafkasya'da şair ve yazar kimliğiyle birçok esere imza attı.

YAFEVUNE ABDUL'ÜN HAYAT HİKAYESİ

1938 yılında Ürdün'de Suveyleh köyünde dünyaya geldi.

Maddi yetersizlikten dolayı yükseköğrenim yapamadı ve orduya dâhil oldu.

1956 yılında Arap-İsrail savaşında orduya katıldı ve burada başarısından dolayı madalya aldı.

1960 yılında ordudan ayrıldıktan sonra geçimini elektrikçilik yaparak sağlayan Yafevune Abdul, bir süre Çerkes kültür derneklerinde çalıştı.

İlk şiirlerini 1960'lı yıllarda bu dönemlerde yazmaya başladı. 1965 yılında Ürdün'den ayrılarak atalarının yurdu Kafkasya'ya yerleşti.

Kaberdey-Balkar Cumhuriyeti'nde çalışan Yafevune Abdul'ün yerel basında yazıları yayımlandı.

YAFEVUNE ABDUL ESERLERİ

Çerkes sürgünlerinin yabancı topraklardaki hayatını anlatan ve Kafkasya'ya dönüş ülkülerini idealize eden 'Selam Sana Yurdum!' (Fvexuis Syxeku) kitabı 1959 yılında Nalçik'te yayınlanan ilk şiir kitabı olarak biliniyor.

Yafevune Abdul'ün ne zaman öldüğüne dair herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN