Zeynel Beksaç kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte biyografisi

Zeynel Beksaç kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte biyografisi

Ressam, şair, yazar ve müzisyen kimliğiyle tanınan Zeynel Beksaç, 1952 yılında Kosova'da doğdu. Hukuk fakültesini yarıda bıraktı, gazete yazarlığı ve televizyon programcılığı yaptı. Zeynel Beksaç'ın hayat hikayesi...

'Gurur Duy Sen XX. Yüzyıl', 'Sevginin Rengini Arıyorsanız', 'Düşünce Usa Durmadı Daha', 'Önce Sevgiye Doğar Güneş', 'Gök Kuşağında Salınan Çocuk', 'Mehmetçik Kosova'da' gibi kitapların yazarı Zeynel Beksaç, Priştine TV'de kültür-sanat ve belgesel içerikli programlar hazırlayıp sundu.

kb9786057898296-1615820834.jpg

ZEYNEL BEKSAÇ'IN HAYATI

31 Şubat 1952 tarihinde Kosava'nın Prizren kentinde dünyaya geldi.

İlk, orta ve lise eğitimini Prizren'de almıştır. Lisans eğitimini Hukuk Fakültesi'nde almaya başlamış fakat eğitim gördüğü yıllarda gazeteciliğe merak salmış ve eğitimini yarıda bırakarak gazete yazarlığına başlamıştır.

1970'li yılların başında Tan gazetesinde çalışmaya başlamıştır. Burada uzun süre kalamamıştır gazete yönetimi ile arsı açılınca görevinden ayrılmıştır. Buradan ayrılmış fakat gazeteciliği bırakma niyetinde değildir.

Tan gazetesinden ayrıldıktan sonra 1974 yılında Priştine TV çalışmaya başlamıştır. Bu TV kanalında 1999 yılına kadar çalışma şansı bulmuştur. Burada çok sayıda kültür, sanat ve belgesel içerikli programlar hazırlayıp sunmuştur. Bununla birlikte Kosova’da Türkçe üzerine program yapan televizyonların artmasında ve yeni boyutlar kazanmasında büyük emeği olmuş usta bir gazeteciliğe imza atmıştır.

Zeynel Beksaç, 1951 yılından beri Prizren'de Türk kültürünün gelişmesinde ve yaşatılmasında büyük katkıları olan 'Doğru Yol Kültür Güzel Sanatlar Derneği'nin etkin üyelerinden birisi olmuştur.

Burada Türk Sanat Müziği Orkestrası'nın çalışmalarına katılmıştır. 1969 yılında 'Yeşil Turnalar Bağlama Ekibi'nin kurulmasına öncülük etmiştir. Bu ekiple çalışmalarını sürdürmüş Prizren türkülerinin derlemesini ve bu derlemelerden bazılarının bestelerini yapmıştır. 1

1970 yılında 'Doğru Yol Kültür Güzel Sanatlar Derneği' altında faaliyet gösteren Nazım Hikmet Edebiyat Kolu'nun başkanlığına getirilmiştir.

zeynel-beksac1-e1514835078221.jpg

Zeynel Beksaç, ismi daha sonra 'Esin' olarak yayınlanacak olan 'Doğru Yol Dergisi'nin yayınlanmasına ön ayak olmuştur. 1990 yılına gelindiğinde 'Doğru Yol Kültür Güzel Sanatlar Derneği' başkanlığına getirilmiştir.

Yine 1990 yılında 'Çığ Yazı Sanat Dergisi'nin yayın yönetmenliğini yapmıştır. Resim ve şiir sanatları ile de uğraşmış ve pek çok şiiri başka dillere çevrilmiştir.

Günümüzde serbest sanatçı olarak şiir ve resim çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanlığı, Kosova Yazarlar Birliği üyeliği, Kosova Ressamlar Birliği üyeliği, Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülü Seçici Kurul Başkanlığı gibi görevleri de yürütmüştür.

Beksaç, aynı zamanda TRT'nin Kosova muhabirliğini de 11 yıl gibi uzun bir süre sürdürmüştür.

ZEYNEL BEKSAÇ'IN ALDIĞI ÖDÜLLER

1987 - İzmir'in Temmuz Dergisi Özel Şiir Ödülü
1993 - Kazakistan'da Türkçe'nin Uluslararası 2. Şöleni 'Cambıl Şiir Ödülü'
2006 - İzmir'de KIBATEK Uluslararası 'Türk Dili'ne ve Türk Edebiyatı'na Hizmet Ödülü'
2006 - Azerbaycan'ın 'VEKTOR' Uluslararası Bilim Merkezi 'Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülü'

ZEYNEL BEKSAÇ'IN ESERLERİ

* Gurur Duy Sen XX. Yüzyıl
* Sevginin Rengini Arıyorsanız
* Düşünce Usa Durmadı Daha
* Kavak Uyur mu?
* Önce Sevgiye Doğar Güneş
* Gökkuşağında Salınan Çocuk
* Vurmazsam Nâmerdim
* Mehmetçik Kosova'da
* Sevda Eskizleri
* Resim Kültürü 2
* Çetrefil Sevda
* Önce Sevgiye Doğar Güneş

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN