Ziya Bakırcıoğlu kimdir?

Ziya Bakırcıoğlu kimdir?

Araştırmacı yazar Ziya Bakırcıoğlu, 1941 yılında Erzurum’da dünyaya gelmiştir. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan Ziya Bakırcıoğlu, Anadolu’nun çeşitli illerinde öğretmenlik yaptı.

Türk Romanı, Ömer Seyfettin’den Seçme Hikayeler, Yunus Emre Divanı, Remzi Oğuz Arık’ın Fikir Dünyası gibi kitapların yazarı olan Ziya Bakırcıoğlu, Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi’nin yayın kurulu ve yazarları arasındadır. İşte, Ziya Bakırcıoğlu’na dair bilgiler…

ZİYA BAKIRCIOĞLU KİMDİR?

Araştırmacı yazar Ziya Bakırcıoğlu, 1941 yılında Erzurum’da dünyaya gelmiştir. İlk, orta ve lise eğitimlerini Erzurum’da tamamlamıştır. Lisans eğitimini de 1969 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde bitirmiştir. Bakırcıoğlu ayrıca Çapa Öğretmen Okulu’nda eğitim alarak mezun olmuştur.

Üniversiteden mezun olduktan sonra ilk görevine Mardin’e edebiyat öğretmeni olarak atanmıştır. Daha sonra Bolu’ya tayini çıkmıştır. Bolu’da öğretmenlik yaparken askerlik görevi gelmiş vatani görevini yapmak için görevinden ayrılmış ve yedek subay olarak askerlik görevini yapmıştır.

Daha sonraki 1976 yılında İstanbul’a yerleşmiştir. Burada Eyüp Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak çalışmaya başlamıştır. Burada üç yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Erenköy Kız Lisesi’ne tayini çıkmıştır. 5 yıl gibi bir süre de burada çalıştıktan sonra tayini Kadıköy Kız Lisesi’ne çıkmıştır.

Ziya Bakırcıoğlu uzun yıllar öğretmenlik yaptıktan sonra 1994 yılında emekliye ayrılmıştır.

YAZIN HAYATI

Bakırcıoğlu, lise yıllarında edebi yazılar yazmaya başlamış ve birçok dergide ve gazetede yazıları yayınlanmıştır. Milletin Sesi Gazetesi ve Serhat Dergisi bunlardan bir kaçıdır.

Daha sonraki yıllarda yazdığı yazılar, Milli Gençlik, Hareket, Hisar ve Yönelişler gibi dergilerde yayınlanmaya başlamıştır.

Dernek Yayınları tarafından çıkartılan Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi’nin yazarları arasında yer almıştır.

Üniversite yılları ve öğretmenlik yaptığı zamanlardaki yazdıklarını emekli olduktan sonra basma kararı almış ve basılan ilk eseri de Yunus Emre Divanı’dır.

Daha sonraki yıllarda birçok kitap yazmış ve “Remzi Oğuz Arık’ın Fikir Dünyası” isimli eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği Biyografi Yazarlığı Ödülü’ne layık görülmüştür.

Lise yıllarında deneme ve tenkit türünde yazılar yazarken daha sonraki yıllarda Araştırma ve Başvuru Kitapları, Azınlıklar ve Etnik Gruplar ve Biyografi kategorilerinde eserler meydana getirmiştir.

Ziya Bakırcıoğlu, 17 Eylül 2009 yılında hayata gözlerini yumdu. Cenaze namazı, Cuma namazını müteakip Erenköy Sahrayı cedit Camii’nde kılındı. Cenazesi Karacaahmet Mezarlığı’nda defnedilmiştir.

ESERLERİ

Türk Romanı,
Halk Şiiri,
Şah Beyitler,
Yazarlık Seti (3 Kitap)
Ömer Seyfettin’den Seçme Hikayeler,
Yunus Emre Divanı, Remzi Oğuz Arık’ın Fikir Dünyası,
Güldeste 20. Yüzyıl Türk Şiirinden Seçmeler 1 ve 2,

Yunus’u şair katından öteye geçirmeliyizYunus’u şair katından öteye geçirmeliyiz

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN