Yalçın Turgut Balaban kimdir? Neden öldü, ne iş yapıyordu? İşte merak edilenler

Yalçın Turgut Balaban kimdir? Neden öldü, ne iş yapıyordu? İşte merak edilenler

Üniversitede Fransız filolojisi ve maliye eğitimi alan Yalçın Turgut Balaban, karikatürist kimliğiyle tanındı. Kariyeri boyunca birçok gazetede ve dergide çeşitli konularda çizerlik yaptı. İşte, Yalçın Turgut Balaban biyografisi...

Yazılı basında uzun yıllar görev alan Yalçın Turgut Balaban, son olarak 'Çizgilerle Haftanın Yorumu' ve 'Turgut Emin' mahlasıyla kaleme aldığı karikatür ve yazılarla okurlarıyla buluştu. Karikatürleriyle yurt içinde ve yurt dışında çeşitli ödüller kazandı.

YALÇIN TURGUT BALABAN NEDEN VEFAT ETTİ?

Beyninde ve karaciğerinde bulunan tümör nedeniyle tedavi gören Yalçın Turgut Balaban, 18 Ekim 2021 Pazartesi günü yaşamını yitirdi. Ünlü karikatüristin cenazesi, Üsküdar Şakirin Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından İstanbul'da toprağa verilecek.

1706218.jpg

YALÇIN TURGUT BALABAN'IN HAYAT HİKAYESİ

İstanbul'da dünyaya geldi.

İlk ve orta öğrenimini Erenköy Zihnipaşa İlkokulu, Saint Joseph Lisesi, Eskişehir Atatürk Lisesi'nde tamamladı. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Filolojisi bölümünde tamamladı. İkinci üniversite olarak İstanbul Üniversitesi İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Maliye bölümünde okudu.

Yalçın Turgut Balaban ilk çizgileri 'Yeşilay' ve 'Mavi Kırlangıç' dergilerinde yayınlandı. Daha sonra Milli gazetede çizer olarak görev yaptı. 'Nam-ı diğer Cilet Kamil', 'Bir garip devr-i alem' ve 'Matbuistan Tarihi' adlı çizgi kuşaklarına imza attı.

1975 yılında Gölge dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Yeni Devir gazetesinde günlük siyasi manşet karikatürün yanı sıra 'Küçük Büyük Adam' serisini çizdi.

Necip Fazıl Kısakürek'in "Kanımdan değil canımdan evladım" dediği Yalçın Turgut Balaban, usta şair ile çalışma arkadaşı ve dostu oldu. Necip Fazıl Kısakürek'in vefatına kadar Büyük Doğu dergisinde yer aldı.

Eserleri, Avrupa'da çeşitli sergilerde sanatseverlerle buluştu. 1983 yılında Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından 'Yılın Karikatüristi' ödülüne layık görüldü.

1990 yılında Mustafa Karahasanoğlu ile birlikte haftalık Cuma dergisini yayına hazırladı. 1993 yılında Beklenen Vakit gazetesini yayına hazırlayan kadroda yer aldı. 'Mümtaz Kaz' tipini çizdi, yurt içinde ve yurt dışında birçok karikatür ödülüne layık görüldü.

Bir dönem haftalık mizah dergisi Filit'i çıkardı. Mesut Uçakan'ın yönettiği 'Zeynepler Ölmesin' sinema filminde başrol oynadı.

Yalçın Turgut Balaban 18 Ekim 2021 tarihinde hayatını kaybetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN