Erol Simavi kimdir? Ne zaman öldü, aslen nereli? Mason muydu? İşte hayat hikayesi...

Erol Simavi kimdir? Ne zaman öldü, aslen nereli? Mason muydu? İşte hayat hikayesi...

Erol Simavi, Hürriyet gazetesinin kurucusu olan babası Sedat Simavi'nin 1953 yılında hayatını kaybetmesinin ardından abisi Haldun Simavi ile birlikte Hürriyet gazetesinin yönetimine geçti. Gazeteyi 1994 yılında Aydın Doğan'a satarak basın dünyasından ayrıldı ve yurt dışına yerleşti. İşte, Erol Simavi biyografisi...

1948 yılında Hürriyet gazetesinin kurulması sırasında Sedat Simavi'nin Yahudi tüccar aile Burla Biraderler'den matbaa satın alması ve aynı yıl Orta Doğu'da İsrail ülkesinin kurulması dolayısıyla, Simavi ailesinin 'mason' olduğu yıllardır iddia edildi.

EROL SİMAVİ MASON MU?

Erol Simavi, Hürriyet yazarı Emin Çölaşan'a verdiği bir röportajda mason olduğunu söylemişti. Röportajın ilgili bölümü şöyle:

Emin Çölaşan: "Efendim, sizin mason olduğunuzu duymuştum. Masonlar genelde kendilerini gizlerler. Gerçekten mason musunuz? Yoksa masonlukla hiç ilginiz yok mu?"

Erol Simavi: "Eminciğim iyi ettin bu soruyu sormakla. Şekerim ben, 27 yaşında mason oldum. Türkiye'nin en genç masonuydum. 30 yaşında üstat, 31 yaşında İstanbul Büyük Locası Başkanı oldum ve 33 yaşıma kadar başkanlık yaptım.

Sonra bir gün bizim bağlı olduğumuz İskoçya Büyük Locası'nın en büyük üstadı buraya geldi... Üst makama masonlukta obediyans denir. Bağlılığı, bağımlılığı ifade eden Fransızca bir kelimedir bu. Bizim o en büyük üstat bir İngiliz... Meğerse benden de gençmiş! Adamla karşılaşınca bir tuhaf oldum.

1434027413808.jpg

Ama ben masonlukta çok çalıştım çok şeyler öğrendim. Müthiş sabırlı bir insan oluşumun sebebi, tamamen mason oluşumdandır. Masonlara 'dinsiz' derler... Her işin başında onların olduğunu söylerler. Bunlar gülünç iddialardır.

Masonluk her dine saygı gösterir. Nitekim Ramazanlar'da bizim biraderlerin neredeyse dörtte üçü oruçlu olduğu için locadaki toplantıların saatini öne alırdık. Konuşmaları da uzatmamaya bakardık. Maksat toplantımız erken bitsin ki biraderler de aşağı salondaki iftar sofrasına yetişebilsin.

Geçmişe baktığımızda da masonlar arasında padişahlar vardır, şeyhülislamlar vardır... İlk mason olacağın vakit insanı oraya gözü kapalı getirirler. Bazıları zanneder ki masonluğun şartı Allah'a ve dine inanmamaktır. Kendisine bu konuda soru sorulur. Cevap, 'Ben Allah' tanımıyorum, dine inanmıyorum' olursa bunlar hemen yine gözü kapalı olarak binadan çıkartılırlar. Bir daha da gelemezler.

Allah'a inanmayan, dini tanımayan insan mason olamaz. Ama sadece kendi dinine değil, Allah'ın birliğine inanan, her dine saygı göstereceksin. Zaten Müslümanlığın şartı da bu değil mi? Biz, her dine saygılıyızdır."

1434028888144.jpg

EROL SİMAVİ'NİN HAYAT HİKAYESİ

1930 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Annesi Melek Simavi, babası Sedat Simavi'dir. Erol Simavi 1949 yılında Işık Lisesi'nden mezun oldu.

Gazeteciliğe 12-13 yaşlarında 7 Gün ve Karikatür dergilerinde mücellit olarak başladı. Daha sonra terfi ederek sırasıyla makinist ve fotoğrafçı oldu. Babası Sedat Simavi Hürriyet gazetesini çıkarmaya başladığı sırada yeni kurulan klişehanede çalıştı.

1953 yılında Sedat Simavi'nin hayatını kaybetmesi sonucu Haldun Simavi ve Erol Simavi kardeşler, Hürriyet gazetesinin yönetimine geçti. Simavi kardeşlerin 1968 yılında başlayan anlaşmazlıkları, Haldun Simavi'nin 1971 yılında Veb Ofset grubunu kurup Günaydın gazetesini çıkarmasıyla sonuçlandı. Erol Simavi bu tarihten sonra Hürriyet gazetesinin yönetimini tamamıyla devraldı.

erol-simavi-001.jpg
Erol Simavi ve Haldun Simavi (Fotoğraf çerçevesindeki Sedat Simavi)

Erol Simavi, Hürriyet gazetesinin yanında Kelebek, Hafta Sonu, TV'de 7 Gün, Çarşaf, Gong ve Gösteri gibi ilaveler çıkardı.

22 Haziran 1993 tarihinde Hürriyet gazetesinin yüzde 25'lik payını 16 milyon dolar karşılığında Erol Aksoy'a sattı. Aynı yıl İsviçre'ye yerleşti. 29 Haziran 1994 tarihinde geri kalan hisselerini Aydın Doğan'a satarak medya sektöründen ayrıldı.

EROL SİMAVİ'NİN ÖLÜMÜ

Uzun yıllar İsviçre'de ikamet eden Erol Simavi, birkaç yıl önce taşındığı Monako'da tedavi gördüğü hastanede 8 Haziran 2015 tarihinde 85 yaşında hayatını kaybetti.

ÖZEL YAŞAMI

Erol Simavi, iş insanı Kadir Has'ın eşi Rezzan Germirli'nin teyzesinin kızı, yalı komşuları Yağcıgiller'in torunu Emine Belma Başar ile 1953 yılında evlendi. Şubat 1980'de 23 yaşındaki oğlu Saffet (d.1957) yaşamını yitirdi. Erol Simavi'nin Sedat (d.1953) adında bir oğlu daha vardır.

Erol Simavi'nin şarkıcı Gönül Yazar ile 1968 yılında birlikteliğinden Yasemin Simavi adında kızı 1970 yılında İsviçre'nin Cenevre şehrinde dünyaya geldi.

Ünlü şarkıcı Nükhet Duru, 2021 yılında verdiği bir röportajda, 20 yıl boyunca 'gizli aşk' yaşadıklarını söyledi.

55ea3721f018fbb8f871dd3e.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN