Halit Kıvanç kimdir, kaç yaşında, nereli? Mikrofonların unutulmaz sesi

Halit Kıvanç kimdir, kaç yaşında, nereli? Mikrofonların unutulmaz sesi

Neredeyse Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan Halit Kıvanç, hem radyoların hem de televizyon ekranlarının kült isimleri arasında yer alıyor. Üniversitede hukuk bölümünden mezun olup bir süre hakimlik yapsa da, gönlünde yatan spor gazeteciliğe geçerek kariyerini bu alanda sürdürdü. İşte biyografisi...

Lise eğitimini sayısal bölümde tamamlayıp üniversite eğitimini hukuk üzerine alan Halit Kıvanç, futbolcu olmayı arzular. Fatih Camii'nin arkasındaki boş arsada arkadaşlarıyla sıklıkla top oynar fakat kendi ifadesiyle, iyi bir futbolcu olamaz. Futbola olan merakını 'spor medyası'nda devam ettirerek disipliniyle, başarısıyla, çalışkanlığıyla sektörün kült isimlerinden biri olur.

HALİT KIVANÇ'IN HAYAT HİKAYESİ

18 Şubat 1925 tarihinde İstanbul'un Fatih ilçesinde dünyaya geldi. Yazar ve müzisyen Ümit Kıvanç'ın babasıdır. Futbol efsanesi Pele ile ilk röportajı yapan gazeteci olarak tarihe adını yazdırmıştır.

Halit Kıvanç, ortaöğrenimini Pertevniyal Lisesi'nde, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. 3 ay kadar hakimlik yaptı.

Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevler aldı. 1953'te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye'nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor'u çıkardı. Bir yıla yakın İngiliz yayın kuruluşu BBC'de çalıştı.

halit-kivanc-naklen.jpg

HALİT KIVANÇ'IN KARİYERİ

Türkiye'de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Halit Kıvanç, Türk televizyonculuğunda birçok 'ilk'in adamı oldu. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. FIFA Dünya Kupası'nı televizyondan sunan ilk Türk spiker olarak kayıtlara geçti. 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyonda anlattı.

2005 yılında sunuculukta 50. yılını bir jübileyle kutlayan Halit Kıvanç; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Spor Yazarları Derneği ve diğer kuruluşların düzenlediği yarışmalarda 200'ün üzerinde ödül aldı. 1983 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliğine veda etti.

Türk halkına temiz bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmalarıyla hizmet vermesinden dolayı Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Kariyer Dalında Büyük Ödül'e layık görüldü.

NTV'de Halit Kıvanç'la Ustalar, NTV Radyo'da Mikrofonda Halit Kıvanç, NTV Spor'da Futbol Bir Aşk adlı programlarını sundu. Fenerbahçe taraftarı olan Halit Kıvanç, Fenerbahçe TV'de 'Efsanenin 100 Yılı' ve 'Efsanenin Yeni Yüzyılı' adlı söyleşi programlarını hazırladı.

59aaa66ac03c0e0a3099229f-vxjh.jpg

ÖZEL YAŞAMI

1925 doğumlu olan Halit Kıvanç, 2021 yılı itibariyle 96 yaşındadır.

1955 yılında Bülbin Kıvanç ile evlendi. Çift, 1956'da tek çocukları Ümit'i dünyaya getirdi.

Halit Kıvanç 1.77 cm boyunda, 69 kilo ve kova burcudur.

HALİT KIVANÇ KİTAPLARI

1959 - Ve Allah Gazeteciyi Yarattı
1968 - Kazulet Hanımın Minisi (Altan Erbulak ile)
1977 - Mikrofonunu Kordonuna Göre Uzat
1977 - Beckenbauer Futbol Okulu
1978 - Gülmece Güldürmece
1979 - Ve Karşınızda Halit Kıvanç
1982 - Gelin Yarışalım
1982 - Halit Kıvanç Anlatıyor: Üç Yüz Otuz Üç Fıkra
1983 - Gool Diye Diye
1998 - Hadi Anlat Bakalım Anılar
1998 - Bulutlarla Yarışan Kadın
1999 - Çok Affedersiniz Ama...
2002 - Telesafir Bizde TV Böyle Başladı
2002 - Kupaların Kupası Dünya Kupası 1930'dan 2002'ye
2004 - Futbol! Bir Aşk... İletişim Yayınları
2006 - Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur: Müjdat Gezen Kitabı

2003 - Bir Koltukta Kaç Karpuz: Halit Kıvanç Kitabı

halit-kivanc-pele-metin-oktay.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN