Nükleer santral nedir, hangi ülkelerde vardır? Nükleer santral kuruluş amacı nedir? Nükleer santrallerin yararları ve zararları

Nükleer santral nedir, hangi ülkelerde vardır? Nükleer santral kuruluş amacı nedir? Nükleer santrallerin yararları ve zararları

Enerjiyi dağıtarak nükleer reaktörle çalışan santraller nükleer santraldir. Peki, nükleer santralin kuruluş amacı nedir, hangi ülkelerde vardır? Nükleer santralin yararları ve zararları nelerdir? İşte detaylar...

Enerjiyi dağıtarak nükleer reaktörle çalışan santraller nükleer santraldir. Nükleer santral, elektrik enerjisi üreterek yarar sağlarken aynı zamanda doğaya da çok büyük zararlar vermektedir. Nükleer santralde uranyum ve radyoaktif maddelerin parçalanmasıyla enerji ve elektrik üretimi sağlanır. Diğer santrallerden farkından dolayı, çeşit çeşit özel madde kullanımıyla güvenlik tedbiri alınması zorunlu kılınmıştır. Nükleer santral çalışma prensibi birincil türlere göre şu şekillerde adlandırılmaktadır:

- Kaynar sulu

- Basınçlı ağır sulu

- Basınçlı su reaktörü

NÜKLEER SANTRAL NASIL ÇALIŞIR?

Nükleer santralin çalışmasını sağlayan ana madde uranyumdur. Uranyum, fisyon denilen tepkime sonucuna girmektedir. Oluşan tepkimeyle ortaya çıkan yüksek oranlı enerji, su buharını üst seviyelerde ısıtır. Oluşan buhar, elektrik olan jeneratör çarklarına iletilerek türbinlerin çarkı dönerek elektrik üretimini sağlar.

NÜKLEER SANTRAL FAYDALARI

Nükleer santral, yakıt enerjisi ile elektriği çok olan bir santraldir. Havaya karbondioksit salarak kirletmez. Çiftçiler ile doğaya olumsuz etki yapmaması en büyük faydalarındandır. Nükleer santrallerdeki yakıt ile maddeler geri dönüşümle dönüştürdüğü her şeyi yakıt olarak kullanabilirler. Yenilikçi özelliği bulunan nükleer santraller, eski ve diğer santrallere göre daha güvenliklidir. Nükleer santral sayesinde daha ucuza elektrik kullanılması da bir başka faydalı yönüdür.

NÜKLEER SANTRAL ZARARLARI

Nükleer santrallerde uranyum maddesi parçalanarak enerji üretilmediğinde yayılan büyük oranlı radyoaktif çevreyi kirletir. İyi çalışmayan, bakımı yapılmayan ve eski santraller 1986'da Çernobil gibi facialara neden olmuştur.

Nükleer santrallerden yayılan radyoaktif maddeler ile atıklar çevreye ve canlılara zarar vermektedir. Bu radyoaktif atıklar güvenli biçimde saklanmadığında kanser gibi hastalıklara neden olmaktadır.

 nükleer santral

NÜKLEER SANTRAL BULUNAN ÜLKELER

ABD

Fransa

Japonya

Rusya

Güney Kore

Kanada

Hindistan

Çin

Birleşik Krallık

Ukrayna

İsveç

Almanya

İspanya

Belçika

Çek Cumhuriyeti

Tayvan

İsviçre

Finlandiya

Macaristan

Slovakya

Pakistan

Arjantin

Brezilya

Bulgaristan

Meksika

Romanya

Ermenistan

İran

Hollanda

Slovenya

Birleşik Arap Emirlikleri

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN