Orman muhafaza memuru nedir, ne iş yapar? Orman muhafaza memuru nasıl olunur? Orman muhafaza memuru görev ve yetkileri

Orman muhafaza memuru nedir, ne iş yapar? Orman muhafaza memuru nasıl olunur? Orman muhafaza memuru görev ve yetkileri

Pek çok farklı meslek yer alırken bu mesleklerden bir tanesi de orman muhafaza memurudur. Orman muhafaza memuru nedir, ne iş yapar? soruları akıllarda yer ediniyor. Bizde yazımızda merak edilen konu hakkındaki detayları sizlerle paylaştık. İşte orman muhafaza memuru görevleri…

Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan orman muhafaza memuru taşra teşkilatında görev alan kamu çalışanlarına verilen isimdir. 657 sayılı devlet memuru kapsamında görev alan orman muhafaza memurları pek çok farklı görevde yer almaktadır. Ormanın korunması için görev yapan orman muhafaza memurlarının görevleri merak ediliyor. İşte orman muhafaza memuru görevleri…

ORMAN MUHAFAZA MEMURU NE İŞ YAPAR, GÖREVLERİ NELERDİR?

Orman muhafaza memurları geniş görev yetki alanına sahiptir. Bu alanlarda yapması gereken görevler yer alırken birçok kişi hangi görevleri yaptığını da merak ediyor. Ormanları korumak için pek çok farklı görevde yer alan muhafaza memurlarının görevleri şu şekildedir:

Orman ve orman ürünlerinin korunması için gerekli faaliyetleri yürütür.

Görev alanı içerisinde bulunan orman içi ve orman dışı ağaçlandırma sahalarının fidanlıkların tohum bahçeleri ve tohum meşçerelerinin, enerji ormanlarının kavakçılık, toprak muhafaza ve mera ıslahı sahalarının, milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı, tabiatı koruma alanlarının, yaban hayatı koruma sahaları, yaban hayvanı üretme istasyonları, yaban hayvanları yerleştirme alanları ile mesire alanlarını korumaktadır.

Orman Muhafaza Memuru Nedir

Görev sahası içerisinde yer alan av hayvanları ile akarsu ve göllerdeki balıkların varlığını koruyan bu kişiler avcılık ve balıkçılıkla ilgili işlerin yürütülmesinde de görev almaktadır. Ormanların işletilmesi ile ilgili olarak damga ve işaretleme, biotik ve abiotik yolla zarar görmüş ağaçların tesbiti, kesim, tomruklama ve ölçme, imalat, nakliyat ve depolama, bakım ve gençleştirme, tali ürün üretimi, tohum temini, ağaçlandırma fidanlık, toprak muhafaza ve mera işlerinin yürütülmesi görevlerinde yer alır.

Görev sahaları içerisinde çıkan orman yangınları da müdahale etmektedir.

Orman zararlıları ile mücadele işlerinde görev yapmaktadır.

İdareye ait her türlü yapı ve tesislerle amenajman ve orman kadastrosuna ait sınır işaretlerinin muhafazasından, bina ve tesislere giriş çıkışların kontrolü yaparken sabotaj girişimlerine karşı ormanları korumaktadır.

Kendilerine teslim edilen silah, alet ve malzemelerin muhafaza ve bakımını yapmaktadır.

Kanun kapsamında el koymakla görevli oldukları suçları aramasından, soruşturmasından ve kovuşturulmasından, tutanak tanziminden ve sahaları dahilinde vazife gören yangın gözetleme ve söndürme işçilerinden, av koruma ve üretme sahaları ile balık üretme istasyonlarında görevli bekçi ve bakıcıların üretim ve yetiştirme işlerinde çalışan işçilerin gözetimi ve denetimi ile ilgili işleri yürütmek, vb. görevleri yerine getirir.

Memurluk kadroları arasında en çok başvuru yapılan alan orman muhafaza memurluğudur. Bu kapsamda başvuruların nasıl yapıldığı hangi belgelerin gerekli olduğu sorularının yanıtı aranıyor.

ORMAN MUHAFAZA MEMURU NASIL OLUNUR?

Orman muhafaza memuru olmak isteyen kişiler için belirli şartlar bulunmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışacak olan bu kişilerin belli bölümlerden mezun olması gerekir. Orman muhafaza memuru olacak kişilerin mezun olması gereken bölümler şu şekildedir:

Ormancılık ve Orman Ürünleri

Orman İşletmeciliği,

Ormancılık,

Orman Ürünleri,

Odun Dışı Orman Ürünleri,

Fidan Yetiştiriciliği,

Fidan Yetiştirme

Fidan ve Fidecilik,

Budama ve Aşılama,

Avcılık ve Yaban Hayatı,

Av ve Yaban Hayatı

Eğitimini bu bölümlerde tamamlayan kişiler KPSS sınavına katılarak Orman Genel Müdürlüğü’nün açmış olduğu orman muhafaza memuru ilanına başvuru yapması gerekir. Her sene belirli sayıda alım yapılırken adaylardan KPSS puanı istenir. Orman muhafaza memuru olmak isteyen kişilerin KPSS'den en az 65-70 puan alması gerekir. Başvurusu onaylanan adaylar daha sonra uygulamalı sınava tabi tutulur. Gerçekleştirilen uygulama sınavı sonucunda en yüksek puanı alan adaylar arasında seçim yapılmaktadır.

Orman Muhafaza Memuru Görevleri

Orman muhafaza memurları kırsal alanda görev yapmaktadır. Bu nedenle bu görevi yapacak olan kişilerin sahaya adapte olması gerekir. Bunun yanı sıra orman muhafaza memurları oluşabilecek tehlikelere karşı silah taşımaktadır. Silah taşıma zorunluluğu bulunan bu meslek için kişilerin bedenen ve ruhen sağlıklı olması gerekir.

ORMAN MUHAFAZA MEMURLARININ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Memur kapsamında yer alan orman muhafaza memurları günlük 8 saat çalışmaktadır. Haftanın 5 günü çalışan bu kişiler toplamda 40 saat görev yapmaktadır. Ancak iş saatlerinin uzadığı görülürken son dönemde çalışma saatleri hakkında sendikalar tarafından çalışmalar yapılıyor.

KADINLAR ORMAN MUHAFAZA MEMURU OLABİLİR Mİ?

Orman muhafaza memuru olmak isteyen kişiler için cinsiyet ayrımı bulunmamaktadır. İsteyen kadınlar orman muhafaza memuru olabilir. Ancak ülkemizde bu mesleği tercih eden kadın sayısı oldukça azdır. 200 orman muhafaza memurundan ortalama 3 tanesi kadın olarak görülmektedir.

LİSE MEZUNU ORMAN MUHAFAZA MEMURU OLABİLİR Mİ?

Orman muhafaza memuru olmak isteyen kişilerin önlisans mezunu olması gerekir. Yukarıda belirtilen bölümlerden mezun olan kişiler orman muhafaza memuru olabilmektedir.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN