Bayramoğlu: Seçim ittifakı düzeninin bittiğini varsayabiliriz

Ali Bayramoğlu ve İsmet Berkan KARAR TV'de yayınlanan Sadece Gündem programında AKP ve MHP’nin ortaklaşa hazırladığı seçim yasası önerisini değerlendirdi.

KARAR Yazarları Ali Bayramoğlu ve İsmet Berkan, AKP ve MHP’nin ortaklaşa hazırladığı seçim yasası önerisini değerlendirdi. Berkan, Artık ittifak kurmanın anlamsızlaştığı belirtirken, Bayramoğlu da, ''Seçim ittifakı düzeninin bittiğini varsayabiliriz'' dedi.

AKP ve MHP'nin hazırladığı Seçim Yasası değişikliğiyle baraj yüzde 7’ye inecek. Yeterli oyu alamayan parti, ittifakı barajı geçse de vekil çıkaramayacak. Bunun partilere ve ittifaklara yansımasını değerlendiren Bayramoğlu,

''Bu yasa millet vekili transferini engelliyor. Baraj yüzde 7'ye indirildi. Bir hakkaniyet arayışından çok bir siyasi arayış MHP'nin daha bağımsız bir şekilde hareket etmesi bakımından. İttifak oylarının değil her siyasi partinin oyunun esas alınacak olması. Bu 2018 öncesindeki sisteme dönüş. Önemli ölçüde ittifakların sonunu getirmiş bir yasadır. İttifakların varlığı seçim barajını biraz daha anlamsız kılmaktan ya da sınırlandırmaktan geçiyor. Onun dışında ittifaklar bir seçim ittifakı olarak bile görünmüyor. Seçim ittifakı düzeninin bittiğini varsayabiliriz. Hiç şüphe yok ki yakın temaslar ve başka türlü ittifaklar bitmez. Barajı geçebilecek ittifak içinde ama millet vekili çıkaramayacak partilerin bir araya gelmesi yeni bir blokun kurumasından tutun da bu partilerin büyük partilerin listelerinde seçime girmelerine kadar seçmene açık iş birliği ihtimalini gündeme getiriyor. Bu düzenleme her zaman kağıt üzerinde büyük partiler lehinedir. AK Parti en büyük parti olacağını varsayarak bu oyları koruyacağını düşünerek bu adımı atmış görünüyor'' dedi. Bayramoğlu sözlerine şöyle devam etti:

''Bu seçim kanunu, mevcut 6'lı muhalefet ittifakını tahrip etmek içindir. Bu bugüne kadar yapılan hesapları değiştirecektir. Bu oraya doğru yapılmış bir bozma girişimi. Özellikle DEVA Partisi gibi Gelecek Partisi gibi partiler açısından zaten bir sorundu bu oranlarla millet vekili çıkarmaları ama böyle bir durumda bu partileri diğer partilerin listelerine iterse bu iki partinin en korktukları şey CHP'nin parçası olmak olacak. Eski davranış kodlarını bir kenara bırakıp yenilerini bulmalılar. Belki Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ayrı ayrı kuruldular. Böyle bir süreç onları yeniden birleşmeye bir araya gelmeye iter. Onlar açısından bir sorun olduğu muhakkak sadece ittifakların sonu değil, Millet ittifakını ve muhalefet ittifakı alternatiflerinin aktörlerini yeniden düşünmeye iten bir tablo var karşımızda''

Seçim kanunlarının mühendislik ii olduğunun altını çizen Berkan, ''2018'de yapılan yasa değişikliği makuldü bu sebeple çok tartışılmadı. Şimdi bu düzenden vazgeçiyoruz. İttifak yapmanın bir anlamı kalmadı artık. İktidar olmak için ittifak yapılmayacak artık. Seçim kanunun getirdiği barajı aşmak için yapılacak. Bu baraj hiç olmamalı. Temsilde adaleti sağlamak için barajı sıfıra indirmeliyiz. Barajı yüzde 7 diye sihirli bir oranda anlaştılar'' ifadelerini kullandı.

Berkan sözlerine şunları ekledi:


''Bir anlamda eskiye dönüyoruz. İttifak kurmak anlamsızlaştı. Bütün kartlar yeniden ortaya seriliyor. Hukuki sebep yüzde 7 barajını aşma cabası bir ittifak oluşturmak için yeterli motivasyonu sağlar. İktidar açısından baktığımızda Cumhur İttifakı'nı sürdürmek Cumhurbaşkanlığı seçimi için anlamlı olmakla beraber parlamento için anlamlı olmaktan çıktı. Millet ittifakı bir yanıyla ilke ittifakı bir yanıyla da birbirine benzemezler ittifakı. Bugün Millet İttifakı olarak gördüğümüz 6 partilik blok kendi içinde bölünebilir. CHP ile İYİ Parti'nin de ittifak yapmasının bir anlamı yok artık. Belki partiler kendi potansiyeline daha çok yakınlaşacaktır. Şimdi bakınca 2018'deki oy oranlarıyla konuşuyoruz, önümüzde yepyeni bir seçim var. Köprünün altından çok sular aktı. Çoğu zaman Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olur bu işlerde''

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN