Din ile ilişkide sağlıklı ve sağlıksız yönelişler

KARAR TV'de Ahmet Taşgetiren ve Yusuf Ziya Cömert’in yorumuyla ekranlara gelen Yüzleşme, önemli konu başlıklarını masaya yatırmaya devam ediyor. 11 Ocak Perşembe günü izleyenleriyle buluşan bölümde, başta, din ile ilişkiler olmak üzere pek çok konu konuşuldu.

'Yüzleşme' programının bu bölümünde, din ile sağlıklı ve sağlıksız ilişkiler ile bunların sosyal, siyasal yansımaları tartışıldı.

Konuya dair kritik değerlendirmelerde bulunan, Ahmet Taşgetiren, 'Böyle bir siyasi iktidar, nasıl bir kapsama oluşturacak? Nasıl bir özgürlük alanı sağlayacak? Bunlara yönelik kafa yorulması gerekiyor' ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki Müslümanlık ve dinin, kişisel ve siyasal çıkarlara alet edilmesi konusuna değinen Yusuf Ziya Cömert, 'Siyaset ve iktidar, dini yoldan çıkartır, dini sapık hale getirir. Bu tehlikeli bir şey' şeklinde konuştu.

İşte, programdan önemli satır araları...

DİNİ YAKLAŞIMLAR VE SİYASETİN TOPLUMSAL KAPSAYICILIĞI

TAŞGETİREN: Diyelim ki bir seçim öncesindeyiz. Falanca siyasi yolda bulunmak daha çok Müslüman olmak anlamına mı geliyor? Burada, ortaya bir sorun daha çıkıyor. Mesela toplumdaki kendini Müslüman hissetmeyen, Müslüman ama ‘Kültür Müslümanı’ kavramına yakın olanlar, yaşama tarzı itibariyle farklı olan, Kur’an-ı Kerim’e saygı duyan ama Kur’an benim hayatımda ne kadar olsun meselesine bakmayan insanlar, bir de daha farklı inançta, düşüncede vatandaşlar olabilir. Böyle bir siyasi iktidar, nasıl bir kapsama oluşturacak? Nasıl bir özgürlük alanı sağlayacak? Nasıl nötr bir tavır ortaya koyacak? Yani ‘Nötr devlet’ bunun adına laiklik demiyorum. Nasıl olacak, bunlara yönelik kafa yorulması gerekiyor.

yeni-proje-48.jpg

DİNİN KİŞİSEL VE SİYASİ ÇIKARLARA ALET EDİLMESİ

CÖMERT: Burada bir çelişki var, ‘İslam böyle değil ama böyle uygulanıyor’ deniyor. Diyelim ki FETÖ örgütü, liderlerinin Peygamber ile de Allah ile de temas halinde olduğunu düşünebilir, düşünüyorlar da. Bütün sistem öyle kurulmuş yani artık zapt edemezsin. Din, politikanın ve çıkar ilişkilerinin dayanağı haline geldikten sonra karakteri değişir. Yani ‘Ben şimdi lider oluyorum, İslam’ın menfaati benim çıkarlarım ile özdeş hale geliyor, sen de buna inanıyorsun. Dolayısıyla beraber yoldan çıkıyoruz’ şeklinde bir durum ortaya çıkar. Siyaset ve iktidar, dini yoldan çıkartır, dini sapık hale getirir. Bu tehlikeli bir şey. Dünya menfaati din ile koalisyon yaptığı zaman, din artık orayı terk etmiştir diye düşünüyorum. Din ile siyaset bir araya geldiği zaman herkes kendini korusun, kollasın.