Gizemli kazıda üç ay geride kaldı! Kazının nedeni sır gibi saklanıyor, kayıt yapanların telefonlarına el konuyor

Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Zonguldak'tan özel olarak getirilen 15 maden işçisi, Bolu'daki bir köyde 3 aydır kazı yapıyor. Kazının nedeni hiç kimse bilmezken, arazi sahipleri bile bölgeye yaklaştırılmıyor. Kazıdan görüntü alanların ise telefonlarına el konup adli işlem yapılıyor. İşte, Bolu'daki gizemli kazıdan son durum...

Bolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı Kovucak köyünde, yaşlı bir çifte ait arazide 3 aydır kazı yapılıyor. Zonguldak'tan 15 madenci tarafından yerin metrelerce altında yapılan ve büyük gizlilik içerisinde yürütülen esrarengiz kazıda ne arandığıyla ilgili bilgi verilmiyor.

Cumhuriyet Başsavcılığı'nın adli soruşturma talimatıyla yapılan kazıya arazi sahipleri de yaklaştırılmıyor. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gizli yürütülen adli soruşturma gerekçesiyle Mudurnu ilçesine bağlı Kovucak köyünde nisan ayında iş makinesiyle kazı çalışması başlatıldı.

bolu-gizemli-kazi-6.jpg

3 AY BOYUNCA METRELERCE KAZDILAR

Yaklaşık bir aylık çalışmanın ardından mayıs ayında Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nden 15 maden işçisi bölgeye getirildi. Madenciler, alanda yer altına inerek kazıya başladı.

Havalandırma ve jeneratör sistemleri kuran madenciler, 3 aylık süreçte, yerin metrelerce altına indi. Büyük gizlilik içerisinde süren esrarengiz kazının halen devam ettiği bildirilirken, jandarma ekipleri ise dışarıda yoğun güvenlik önlemi aldı.

Kazı alanına arazi sahipleri dahil olmak üzere hiç kimsenin yaklaştırılmadığı belirtildi. Her gün sabah saatlerinde başlayan kazının akşam saatlerinde ara verilerek, alanın giriş kısmının mühürlendiği ifade edildi.

bolu-gizemli-kazi-11.jpg

KAMERALARLA 24 SAAT TAKİP

Maden işçileri ile diğer işçilerin, çalışmalar sırasında görüntü almaması için her gün kazı öncesi telefonlarının toplandığı öne sürüldü. Kazı çalışmalarında Bolu İl Kültür Turizm ve Müze Müdürlüğü ekiplerinin ise yer almadığı öğrenildi. Görüntü ve fotoğraf alınmasına izin verilmeyen kazı alanının çevresinin onlarca güvenlik kamerasıyla 24 saat izlendiği bildirildi.

Öte yandan bölgede önceki yıllarda onlarca kişinin define kazısı yaparken yakalandığı ve jandarma tarafından haklarında adli işlem yapıldığı kaydedildi. Esrarengiz kazı devam ederken, ne arandığıyla ilgili herhangi bir bilgi verilmedi.

bolu-gizemli-kazi-14.jpg

"BİR EVİN ALTINDAN DİĞERİNE DOĞRU KAZI YAPILDIĞINI DUYDUK"

Kovucak köyünde yaşayan ve konuyla ilgili bir bilgisi olmadığını söyleyen 80 yaşındaki adam, "Hiçbir şey bilmiyorum. Kazıyla ilgili bilgi vermiyorlar ve kimsenin oraya yaklaşmasına izin vermiyorlar" dedi.

Hazine olduğu söylentilerini duyduğunu dile getiren İskender Beşlioğlu, "Zonguldak'tan madenciler gelmiş. Evin altını kazıyorlarmış. 'Hazine varmış' diyorlar. Alana girip göremedik ama kazdıklarını duyduk. Alana kimseyi sokmuyorlar. Bir evin altından diğerine doğru kazı yapıldığını duyduk" ifadelerini kullandı.

bolu-gizemli-kazi-17.jpg

"ALTIN OLDUĞU SÖYLENİYOR"

Önceki yıllarda da kazı alanına çok yakın bir bölgede yapılan yol çalışmasında lahit mezar bulunduğunu ifade eden İskender Beşlioğlu, "Kapaklı mezar çıkarmışlardı. Onu da alıp götürdüler. Biz de o zaman yol kenarında görmüştük. Son zamanda da Sıtkı'nın ahırının kazıldığını duyduk. Oraya da kimseyi sokmuyorlar" dedi.

Bölgeye kimsenin yaklaştırılmadığını ifade eden Mehmet Kapucu, "Duyduğumuza göre maden işçileri gelmiş. Altın olduğu söyleniyor. Bizi yaklaştırmıyorlar. Yoldan gelip geçerken görüyoruz" diye konuştu.

bolu-gizemli-kazi-7.jpg

Bölgede yıllardır çoban, Sıtkı Toy'a ait ahırda çok büyük hazine olduğunun dedikodusu yayıldığını ifade ederek şunları söyledi:

"Valla mağara var diyorlar, altın mı varmış ne varmış? Bilmiyorum. 10 senedir orada mağara var. Girişini falan görmedim ben gidip bakmadım. Çok büyük hazine var diyorlar orada. Başka şey mi bilemiyorum. Öyle bir dedikodu var. 3 senedir kamera var orada. Yabancı bir insan geldiğinde jandarma hemen geliyordu."

bolu-gizemli-kazi-8.jpg

İlgili Haberler