Akyol: Davutoğlu ve Babacan'ın ittifaka katılması muhafazakar kesimin kaygısını azaltır

Mustafa Karaalioğlu ve Taha Akyol KARAR TV'de Erdoğan'ın 3. dönem adaylığı tartışmasından 6 partili yeni Millet İttifakı'na kadar gündemin öne çıkan başlıklarını değerlendirdi.

KARAR yazarları Mustafa Karaalioğlu ve Taha Akyol KARAR TV'de gündemin öne çıkan başlıklarını ele aldı. 6 partili yeni Millet İttifakı trafiğine değinen Akyol, ''Sayın Davutoğlu ve sayın Babacan'ın Milet İttifakına katılması CHP'li ittifak kaygısı duyan muhafazakar kesimin kaygısını azaltır'' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylık tartışmalarıyla ilgili konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ''Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığı üçüncü kez değil, ikinci kez söz konusu" dedi. İki görüşünde kendisine hukuki olarak dayanak bulduğunu belirten Akyol,'' Ben kendim hukuki kanaat oluşturamadım. Siyasi olarak muhalifseniz Erdoğan aday olamaz diyebilirsiniz. Erdoğan tarafındaysanız Şentop gibi hayır aday olabilir bir kere seçildi bu ikinci diyebilirsiniz. Bunlar hukuki değil siyasi görüşler burada hukuken ikisi de savunulabilir ret edilebilir durumda Anayasada boşluk olduğu için. Böyle durumlarda YSK karar verir. YSK nasıl karar verir İstanbul seçimlerini nasıl iptal ettiyse bunda da öyle karar verir. Ben bu tartışmayı tamamen abest buluyorum. Bu iş daha çok iktidar tarafından dile getiriliyor dolayısıyla ben ortada tartışılacak hukuki bir yön görmüyorum. YSK karar verdiği taktirde şüphesizde verecektir ve aday olacaktır'' dedi.


Karaalioğlu da ''Sayın Kılıçdaroğlu da siyasi bir malzeme vermemek adına olsun, gelsin dedi. Muhalif olan bir kesim ise hayır olamaz diye baskı yapınca Kılıçdaroğlu da sözünü, erken seçim olursa ki erken seçim olduğunda parlamento karar vereceği için Cumhurbaşkanlığı süresinden sayılmazsaya getirdi. O'nun da aklında bunu Erdoğan'a malzeme yapmanın lüzumu yok zaten, YSK lehine bir karar verecektir. Biz adaylığını engelleyen taraf olmayalım diye bir siyasi düşünce var. Bunları birleştirdiğimizde adaylığı konusunda bir mani görülmüyor. Bahçeli bu konuda gerekirse düzenleme yapılır diyerek biraz konuyu gündemde tutmak istiyor'' şeklinde konuştu.

YENİ PARTİLERİN İTTİFAK TRAFİĞİ

6 muhalefet partisinin genel başkanı 12 Şubat Cumartesi günü güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması için bir araya geliyor. Çalışmaya son şekli verilmişti, liderlerin toplantısından sonra yönetim sistemi önerisi kamuoyuna duyurulacak. Yeni Millet İttifakı üzerinde duran Akyol,

''Sayın Davutoğlu ve sayın Babacan'ın Milet İttifakına katılması CHP'li ittifak kaygısı duyan muhafazakar kesimin kaygısını azaltır. Davutoğlu'nun, Babacan'ın, Akşenir'in din ve vicdan hürriyetinin aleyhine bir milimlik bir gelişime izin vermeyecekleri kesindir. Esasen Kılıçdaroğlu'da vermez, ben kişisel ahlakına güveniyorum'' ifadelerini kullandı.


Kılıçdaroğlu'nun bu açıdan sadece lafta kalmadığını çok adım attığını belirten Karaalioğlu, ''Bir takım girişimlerde bulundu, helalleşmeyi ilan etti, parti meclislerine başörtülüleri aldı. Sayın Karamollaoğlu, Sayın Babacan, sayın Davutoğlu hatta Akşener muhafazakarların kaygılarını da anlamak lazım. Daha ne istiyorsunuz denebilir, bu genetik bir şey, yıllarca yaşanmışlıklar var. Bir takım travmalar var. AK Parti döneminde pozitif ayrımcılık görmüş olabilirler ama onun kalıcı olması aynı zamanda siyasetin bütün unsurlarının bunu benimsemesiyle mümkün. Bunun artık siyasetçilerin kafasında sorun olmaktan çıkması lazım. Başörtüsüydü, dindarlıktı, dini eğitimdi, dini görünürlüktü buna takıntı yapmayan siyasi zemin olması gerekiyor. Bu iki partinin ittifaka katılması bu sorunu büyük ölçüde çözer. Millet İttifakına büyük ölçüde muhafazakar meşruiyet aktarmış olurlar'' dedi.

6 PARTİ 12 ŞUBATTA BİR ARAYA GELİYOR

6 Partinin bir araya gelip aynı masa etrafında fotoğraf vermesinin çok depğerli olduğunu vurgulayan Karaalioğlu, ''Parlamenter sisteme geçiş taslağını oluşturdular. Parlamenter sisteme geçişin ilkelerini belirlediler. 12 Şubat'ta bir araya gelecekler. Bunun güçlendirilmiş parlamenter sistem açısından da değeri var ama genel olarak Türkiye'de siyasi tablo açısından çok daha değerli. Bir anlamda 6 partinin aynı masa etrafında bir fotoğraf verecek olması değerli. Bir tür muhalefetin silüeti oluşmaya başlamış olacak, sadece açıklayacakları paketin ötesinde siyasi anlamları var. Davutoğlu'nun girişimleriyle başlayan Millet İttifakı'nın yeniden yapılanma girişiminin önemli bir halkası sayılabilir. Bu da değerli'' dedi.

Karaalioğlu sözlerine şunları ekledi:

''Biz Erdoğan'dan daha iyi idare ederiz demek tek başına bir vizyon değil. O kadar kötü ki Türkiye biz daha iyi idare ederiz demek bu. Elektriğin fiyatını daha düşük tutarız, daha iyi maaş veririz. Daha az yolsuzlukları engelleriz, üretimi arttırırız gibi bazı konularda muhalefeti haklı hale getiriyor gerçekten durum çok kötü. Orman yangınlarının söndürülememesinden Isparta'nın elektriksiz kalmasına havaalanın girilemez hale gelişine kadar. Enflasyon yükselişi hat safhada tüm bunlara baktığınızda biz iktidardan iyi yönetiriz demek bir politika ama bir vizyon bir değişim vaadi içermiyor. İktidarı sarsan kitlelerin zihnini çelen ya da onların bakış açısını bir tarafa yönlendirecek bir vizyon yok. Cumhurbaşkanı adayı belli olmayınca bunun mükemmel olmasının da bir anlamı yok. Bütün bu vaatleri bize sunan adam kim biz bunu görmek istiyoruz karşımızda. Milet İttifakı adayını belirlemediği için vizyona yaklaşan bir takım paketler olsa da aynı tesiri yaratmıyor.''


Siyasi görüş olarak Millet İttifakı'nı desteklediğini açıklayan Akyol, '' Millet İttifakı'nı doğru yolda buluyorum. 4 partili Millet İttifakı'na 2 yeni partinin daha henüz katılacak olmasa da yeni anayasanın temel prensiplerinin açıklanmasına katılmalarını ve bunu 6 partiyle yapılmasını ben memnuniyetle karşılıyorum. Aşağı yukarı Türkiye'de ilk defa değişik dünya görüşlerine sahip partiler bir araya gelerek ortak bir anayasa prensibi metnini açıklayacaklar, ben bunu önemli buluyorum. 6 Partinin anayasa metni etrafında toplanmaları ilk kez oluyor. Sayın Davutoğlu'nun bir takım ilkelerin belirlenmesi bir manifesto gibi açıklanması tekliflerini de erinde buluyorum. Millet İttifakı'nı dağıttık yeniden kuruyoruz demek olmaz. Millet İttifakı kavramı, ruhu kitlelere yerleşmiştir, içinde prensleri benimsemek lazım'' dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN