Osman Sert: Krizi çözmek için 12. maddeyi Davutoğlu yazdı

Elif Çakır, Yıldıray Oğur ve Osman Sert, 'Bi' Karar Ver' programında Millet İttifakı'nın adaylık sürecini değerlendirdi. Meral Akşener'in ittifaktan ayrıldıktan sonra geri dönüşünün nedenlerini yorumlayan Sert, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun arabulucu olarak Altılı Masa'da etkin rol oynadığını belirtti.

SERKAN CAN BOZKURT I KARAR

KARAR TV'de yayınlanan 'Bi' Karar Ver' programının bugünkü konuğu PanoramaTR Araştırma Direktörü Osman Sert oldu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı Cumhurbaşkanı ortak adayı olarak açıklanması ve geçtiğimiz günlerde Meral Akşener'in masadan ayrıldıktan sonra tekrar geri dönme nedenlerini değerlendirdi. Yapılan son anketlerin sonuçları hakkında konuşan Sert, "Sayın Erdoğan, geçen Haziran ayından beri sürekli yükselen bir trende sahipti. Bu trend durdu, hatta çok hafif geriledi ama büyük bir düşüş olmadı" dedi.

"MİLLET İTTİFAKI'NDA MEVCUT PARAMETRELER İÇİN OLABİLECEK EN İYİ FORMÜL"

Geçtiğimiz cuma günü İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın aday olması için diretmesi Altılı Masa'da kriz çıkardı. Akşener, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş ile yaptığı toplantılar sonrası Altılı Masa toplantısına katıldı. Akşener'in iki belediye başkanını Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görmek istediğini belirtmesini ve yaşanan kriz sürecini değerlendiren Sert, "Cumhurbaşkanı yardımcıları olma kararı, Millet İttifakı'nda mevcut parametreler için olabilecek en iyi formül. 'A şahsı mı B şahsı mı aday olmalı?' gibi şeyleri kenara bırakmamız lazım. Kimin aday olabileceği yönündeki limitleri de gördük, kimin tek başına başka kimseyle konuşmadan aday olamayacağına dair sınırları da gördük. Liderler bu süreçte kendi doğrularını ve bu doğrularını kamuoyu karşısında test ettiler. Sınırlarını gördüler. Bu sınırlar çerçevesinde biraz gerilimli de olsa sahici bir uzlaşmaya varıldı" ifadelerini kullandı.

Sözlerine devam eden Osman Sert, "İki aktör vardı. Kemal Bey, diğer aktörlerle çok konuşmadan yakın ekibiyle 'Bay Kemal' kampanyası yürüttü. Karşı tarafta Meral Akşener, baştan beri buna evet demeyeceğini söylüyordu. Dolayısıyla yaşananlara ben çok şaşırmadım. Geldiğimiz nokta itibariyle liderler sınırlarını gördü. Kemal Bey adaylığını 5'li bir masayla yükseltmenin çok kolay olmadığını fark etti" yorumunda bulundu.

"AHMET DAVUTOĞLU ARABULUCU ROLÜNÜ ÜSTLENDİ"

Meral Akşener ve Millet İttifakı liderleri arasında yaşanan krizde Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu'nun sakinleştirici rol oynadığını belirten Sert, "Tarafları bir araya getirmek için 12 maddelik metnin 12. maddesini Sayın Davutoğlu yazdı. Davutoğlu'nun ayın 2'sindeki toplantıdan çok önce liderlere 'Arada bir sorun var, müsaade ederseniz ben bu sorunla alakalı bir rol oynayabilirim' dediğini çok net biliyorum. Krizin geldiğini bildiği için önceden böyle bir teklifte bulundu. Sayın Davutoğlu'nun Meral Akşener'in gitmesinde sakinleştirici rol oynadığını biliyoruz" dedi.

"İKİ GENEL BAŞKAN DA SÜRECİN SUHULETLE ÇÖZÜLMESİ İÇİN BİR İRADE ORTAYA KOYDULAR"

Kılıçdaroğlu ve Akşener arasındaki krizi değerlendiren Osman Sert, "Belediye başkanları, genel başkanlar, hepsinin yardımcıları... Herkes devredeydi. İki genel başkan da sürecin suhuletle çözülmesi için bir irade ortaya koydular. Kılıçdaroğlu, Meral Hanım masadan kalktıktan sonraki o kısa videosunda 'Millet İttifakı'nın belediye başkanları' ifadesini kullandı. Bu ifade daha önce kullanılsaydı ve hep böyle tarif edilseydi kriz bu noktaya gelir miydi? Bu da bir soru işareti" ifadeleri kullandı.

"MUHALEFETİN ADAYINI BEĞENMEZSEM SANDIĞA GİTMEM DİYENLER VAR"

Anket araştırmalarının sonuçlarını ve genel kamuoyunun görüşlerini değerlendiren Osman Sert, "Muhalefetin adayı kim olursa olsun oy verir misiniz diye sorduğumuzda çıkan oy oranı bundan önceki Cumhurbaşkanları adaylarıyla çıkan oy oranı hemen hemen aynı. Muhalefetin adayını beğenmezsem sandığa gitmem diyenler var. AK Parti'den tamamen kopmayan sadece şu anki ekonomik durumdan rahatsız yüzde 1-2'lik bir grubun tekrar Erdoğan'a oy atma potansiyeli de var. Düşük gelirli kesimde Sayın Erdoğan'a daha önce oy vermişlerin önemli bir kısmı oy vermeyeceğini söylüyor. Burada ekonominin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Deprem bölgesinde büyük değişimler olmadı. Sayın Erdoğan, geçen Haziran ayından beri sürekli yükselen bir trende sahipti. Bu trend durdu, hatta çok hafif geriledi ama büyük bir düşüş olmadı" diyerek yorumladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN