Sinefillerin İstanbul maratonu başlıyor

Sinefillerin İstanbul maratonu başlıyor

İstanbul Film Festivali 8-20 Nisan tarihleri arasında 41’nci kez sinemaseverlerle buluşacak. Festivalde bu yıl 43 ülkeden 164 yönetmenin 135 yapımı gösterilecek. İstanbul’un iki yakasında yedi salonda gerçekleşecek festivalin açılışı ise Berlin’de üç ödüle layık görülen, Almanya’da yaşayan bir Türk annenin ABD tarafından Guantanamo’da tutulan oğlunu kurtarma mücadelesinin gerçek hikayesini beyazperdeye taşıyan ‘Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı’ filmiyle yapılacak.

SALİHA SULTAN

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali’nin 41’ncisi 8 Nisan’da başlıyor. İstanbul’da 12 gün boyunca sürecek film maratonunun 14 bölümünde 43 ülkeden 164 yönetmenin filmleri sinefillerle buluşacak. Dünya sinemasından 135 uzun metrajın yer aldığı gösterimlerde ayrıca konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla sohbetler, konserler ve birçok özel etkinlik düzenlenecek.

‘HEPİMİZİN BU ŞENLİĞE ÇOK İHTİYACI VAR’

41. İstanbul Film Festivali’nin programı, The Marmara Hotel Taksim’de düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Konuşmasına festivalin kurucularından Onat Kutlar’ı anarak başlayan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner şunları söyledi: “Onat Kutlar’ın festivalin 10. yılında yazdığı bir yazıyı sık sık hatırlarız; ‘On yıldır her erken baharla birlikte adeta bir kış uykusundan uyanıyor bu kent. Canlanıyor, güzelleşiyor, gülümsüyor. Kent kıpırdıyor.’ Baharı da artık sabırsızlıkla beklediğimiz bu yılda, hepimizin sinemanın getireceği bu şenliğe çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Festivalde gösterilecek filmler, atölyeler, söyleşilerle bu yıl da Nisan’da sinemanın İstanbul’da bir şenlik olarak yaşanacağını umuyorum... Festivalimiz hem en iyi, en ilgi çekici filmlerin, yaratıcı temalar altında sergilendiği bir şenlik hem de Köprüde Buluşmalar kapsamındaki çalışmaları ve ödülleriyle üretime de anlamlı bir katkıda bulunan bir etkinlik olabildiği için mutluluk duyuyoruz.”

BEYAZPERDENİN EN İYİLERİ YEDİ SALONDA

Festivalin açılışı, 8 Nisan’da dünya prömiyerini Şubat 2022’de Berlin Film Festivali’nde yapıp en iyi başrol, en iyi senaryo ve Sanat Sinemaları Birliği ödülü kazanan ‘Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı’yla yapılacak. Film gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas 1948, Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi Oditoryumu, Nişantaşı’nda CineWAM Premium+ City’s (Salon 3 ve Salon 7), Kadıköy’de Kadıköy Sineması ve Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi olmak üzere yedi salonda gerçekleşecek. Filmler bu mekanlarda her yıl olduğu gibi 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30 seanslarıyla izleyiciyle buluşacak. 19 Nisan’a kadar sürece festivaldeki filmlerin takvimi İKSV’nin sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek, biletleri ise ‘passo.com.tr’den alınabilecek.

DOĞU ALMANYA’DAN ORTA DOĞU’YA TAM 135 YAPIM

Festivalin Ulusal Yarışmasında bu yıl 12 film, uluslararası yarışmasında ise 10 yapım ‘Altın Lale’ için yarışıyor. Festival gösterimlerinde Doğu Almanya’dan Orta Doğu’ya dünya sinemasının en iyi örneklerini yansıtan toplam 135 uzun metraj izleyiciyle buluşacak. Andreas Kleinert’ın Doğu Almanyalı sanatçı Thomas Brasch’ın çarpıcı yaşamına odaklanan ‘Sevgili Thomas’, Carla Simón’un Berlin’de Altın Ayı Ödülü’nü alan ilk Katalanca yapım ‘Alcarras’, Güney Koreli yönetmen Hong Sang-soo’nun Berlin Büyük Jüri Ödüllü ‘Romancının Filmi’, Çinli Zhang Ji’nin ‘Ovadaki Yangın’, Mısırlı Samaher Alqadi’nin Tahrir Meydanı’nda kadın olmanın izini süren bol ödüllü belgeseli ‘Benim Bedenim’, İranlı sinemacı Cafer Penahi’nin oğlu Panah Panahi’nin ilk uzun metrajı ‘Yola Devam’, Maryna Er Gorbach’n Sundance Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü alan ‘Klondike’ mutlaka izlenmesi gereken yabancı yapımlardan bazıları.

04kr02-man.jpg

ALMANYA’YI ETKİLEYEN TÜRK ANNE

Festivalin açılış filmi ‘Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı’ Türkiye’de de ilk kez gösterilecek. Bu yıl Berlin Film Festivali’nde (Berlinale) En İyi Başrol Oyuncu dalında ‘Gümüş Ayı’ ödülü bu filmdeki rolüyle oyuncu Meltem Kaptan’a verildi. Alman yönetmen Andreas Dresen’in imza attığı film, film, 2002-2006 yılları arasında ABD’nin Küba’daki Guantanamo Üssü’nde hakkında iddianame olmaksızın tutulan Murat Kurnaz’ın gerçek hikâyesini annesi Rabiye Kurnaz’ın gözünden beyazperdeye taşıyor. 11 Eylül 2001’deki saldırılardan kısa bir süre sonra kendi ifadesiyle ‘Kur’an-ı Kerim’i daha iyi öğrenmek için’ Bremen’den Pakistan’a giden Murat Kurnaz, Pakistan polisi tarafından yakalanarak 3 bin dolar karşılığında ABD’li yetkililere teslim edilmişti. ABD tarafından önce Afganistan’a ve ardından Guantanamo’ya götürülen Kurnaz’ın sorgusu ve tutukluluğu sırasında işkence ve kötü muamele gördüğü ortaya çıkmıştı. 2006 yılında Angela Merkel hükümetinin girişimi ile serbest bırakılmış, Bremen’e dönmüştü. Filmde, annesi Rabiye Kurnaz’ı Almanya’da yaşayan komedyen, sunucu ve oyuncu Meltem Kaptan, avukat Bernhard Docke’yi ise Alman aktör Alexander Scheer canlandırıyor. Film, 8 ve 20 Nisan’da Atlas 1948, 9 Nisan’da Kadıköy, 10 Nisan’da Cinewam City’s 7, 11 Nisan’da Beyoğlu sinemalarında gösterilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN