Süper hücre fırtınası nedir? İşte dikkat çeken o fırtına ve detayları...

Sosyal medyaya düşen, Antep ve Kilis civarlarında çekildiği iddia edilen videolarda kameralara süper hücre fırtınası yansıdı. Süper hücre fırtınalarının üç farklı çeşidi bulunurken ortaya çıkan görüntüler ise hem korkuttu hem de büyüledi. O anlar kameralara böyle yansırken süper hücre fırtınası hakkındaki detaylar ise haberimizde yer alıyor.

Antep ve Kilis civarlarında görüldüğü iddia edilen süper hücre fırtınası sosyal medyanın gündemine oturdu.

Kilis'te akşam saatlerinde gök gürültüsü ile beraber artan şiddetli yağışlar, yerini süper hücre fırtınalarına bıraktı. Yollar kent genelinde şiddetli yağış ve fırtına dolayısıyla beyaza döndü, yayalar kendilerine sığınacak yer ararken araçlar ise yollarda seyir etmekte zorlandı.

SÜPER HÜCRE FIRTINASI NEDİR?

Süper hücre fırtınası, yoğun yağışlar, şiddetli rüzgarlar, dolu ve hatta tornado gibi hava olaylarını içeren büyük ve uzun ömürlü fırtınalardır. Bu fırtınalar genellikle tek bir hücreli fırtınalardan daha büyük ve daha yoğun olarak gelişir ve saatlerce hatta günlerce devam edebilir.

Süper hücre fırtınaları genellikle bir soğuk hava kütlesinin sıcak, nemli havayla çarpışması sonucu oluşur. Bu çarpışma sonucu yükselen sıcak hava yükselir ve soğuk hava altında sıkışır, bu da süper hücre fırtınasının oluşumuna neden olur.

super-hucre-firtinasi-astrofizikciler-ne-diyor.jpg

ASTROFİZİKÇİLERİ İLGİLENDİRMİYOR

Süper hücre fırtınaları, şiddetli yağışlara ve hatta seller gibi felaketlere neden olabilir. Ancak, bu fırtınaların oluşumunda, astrofizikçilerin bir rolü yoktur çünkü süper hücre fırtınaları Dünya'nın atmosferik koşullarıyla ilgilidir.

Süper hücre yağışı ise bu fırtınaların oluştuğu süreçte oluşan yoğun yağışlara verilen isimdir. Bu yağışlar, yüksek hacimlerde su taşıyarak seller ve taşkınlar gibi felaketlere neden olabilir.

Süper hücre, diğer adıyla oraj, genellikle şimşek ve gök gürültüsü ile birlikte yağmur veya dolu eşliğinde görülür.

ORAJ SINIFLARI

Orajın dört alt sınıfından (süper hücre, bora hattı, çoklu hücre ve tek hücre) biri olan süper hücre, bunlar arasında yaygınlığı en az olanıdır. Süper hücre; Az Yağışlı (Low-precipitation: LP), Klasik (Classic), Bol Yağışlı (High-precipitation: HP) olmak üzere üç çeşittir.

oraj-nedir-siniflari-neden-olusur.jpg

ORAJ NEDİR, SÜPER HÜCRE FIRTINASINA NE SEBEP OLDU?

Genellikle şimşek ve gök gürültüsü ile beraber görülen Oraj, İngilizcede bulunan Thunderstorm (Fırtına) kavramından gelmiştir ve TS kısaltması ile gösterilir. Oraja ise kümülonimbüs bulutları neden olur.

Oraj genellikle güçlü rüzgarlar ve şiddetli yağmur ile beraber görülür. Bazı durumlarda ise kar veya dolunun da eşlik ettiği görülebilir. Yağışsız orajlarda ise hiç yağış görülmeyebilir. Doluya sebep olan orajlar ise dolu fırtınası olarak da adlandırılır. Şiddetli Orajlara ise 'süper hücre' adı verilir.

Süper hücre fırtınası bölgedeki vatandaşların kamerasına böyle yansırken o anlar ise sosyal medyada paylaşılmasının ardından gündem oldu.

İlgili Haberler