Downburst nedir, neden olur? Korkutucu hava olayı Türkiye'de!

Downburst nedir, neden olur? Korkutucu hava olayı Türkiye'de!

'Süper hücre' yağışlarının bir benzeri olan 'downburst', küresel ısınmanın sonucu olarak yaşanan ani hava değişimleriyle meydana geliyor. Çok sıcak hava kütlesiyle çok soğuk hava kütlesinin çarpışmasıyla 'downburst' yaşanıyor. İşte detaylar...

Türkiye'de son dönemde çok sık görülen tropikal hava olaylarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Meteoroloji Yüksek Mühendisi Gökhan Abur, "Yeni bir meteorolojik olayla karşı karşıyayız. "Çok güçlü sağanaklar, dolular oluşturan ve hortumdan çok daha tehlikeli olan bu olayı ülkemizde görmeye başladık. Önümüzdeki günlerde, yıllarda daha da görmeye başlayacağız" diyerek bir uyarıda bulundu.

DOWNBURST NE DEMEK?

Şiddetli yağmur, dolu, yıldırım, şimşek olayları oluşturabilen ve normalin aksine aşağı yöne doğru ivme alan, aynı zamanda yanlara da saçılan çok kuvvetli hava hareketidir. Süper hücre ile benzer özeliklere sahiptir.

Sık sık kasırgalarla ve ülkemizde pek rastlanmayan tornadolarla karıştırılır. Downburst, fırtınalardan farklıdır. Şiddetli yaşanması durumunda yıkıcı etkileri olabilir.

DOWNBURST NASIL OLUŞUR?

Downburst, çok sıcak hava kütlesiyle çok soğuk hava kütlesinin çarpışması sonucunda meydana gelir. Hızla yere çöken hava yere çarpmasıyla birlikte daha fazla gidemeyeceği için aynı hızla yanlara doğru yön alır.

Şiddetli hava patlamaları, yer seviyesine ulaştıktan sonra her yöne yayılan ve kuvvetli rüzgarlar üreten, önemli ölçüde yağmurla soğutulmuş bir hava alanı tarafından oluşur.

downburst.gif

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN