Yeryüzü 2-3 metre yarıldı, zeytin ağaçları toprağa gömüldü! Fay kırığı havadan görüntülendi: Tüyler ürpertici!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni beşik gibi sallayan ve on binlerce binanın yıkılmasına neden olan depremin ardından yeryüzünde meydana gelen fay kırığı havadan görüntülendi. Kilometrelerce uzunlukta olan kırık, depremin büyüklüğünü gözler önüne seriyor. İşte, deprem sonrası yerin yarılması...

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 21 bin 848 kişi hayatını kaybetti, 80 bin 104 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

Deprem bölgesinde enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları yerli ve yabancı ekiplerle devam ediyor.

deprem-fay-kirigi-1.jpg

DEPREM NEDENİYLE YER YARILDI!

Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından oluşan kırık görüntülendi. Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Tevekkeli köyünde kilometrelerce uzunlukta olan kırık depremin büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

Fayın 290 kilometre olarak ölçüldüğü, plakalar arasında 2-3 metre kaymanın bariz şekilde görülüyor. Bölge sakinlerinden Mahsur Sarıkaya, çok büyük sarsıntı yaşadıklarını, korktuklarını belirterek, "Hemen her şey yıkıldı. Bazı binalar ortadan ikiye ayrıldı. Büyük korku içindeyiz" dedi.

deprem-fay-kirigi-2.jpg

"YOL 3 METRE YANA KAYDI"

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaptıkları çalışma sonucunda Kahramanmaraş-Gaziantep karayolunda, Tevekkelli köyü yakınlarında depremin etkisiyle yolun 3 metre yana kaydığının görüldüğünü söyledi.

Prof. Dr. Sözbilir, "10 ilde hissedilen binlerce insanın can vermesine ve mal kaybına neden olan fayın yüzey kırığı tespit edildi. 7.7 büyüklüğündeki depreme neden olan fayın yeryüzünü kestiği yer bulundu. FAY, yeryüzünde ortalama en az 3 metre atım yaratmış. Bunu fayın kestiği asfalt yolu ortalama 3 metre sol yana ötelenmesinden anlıyoruz. Bu fay literatürde Gölbaşı-Türkoğlu segmenti olarak bilinir. Böylece fayın, Gölbaşı- Türkoğlu hattı boyunca kırıldığını söyleyebiliriz. Bu zon boyunca ve yakınındaki evlerin önemli bir bölümü yıkılmış durumda" ifadelerini kullandı.

deprem-fay-kirigi-3.jpg

deprem-fay-kirigi-4.jpg

deprem-fay-kirigi-5.jpg

deprem-fay-kirigi-6.jpg

deprem-fay-kirigi-7.jpg

deprem-fay-kirigi-9.jpg

deprem-fay-kirigi-10.jpg

deprem-fay-kirigi-11.jpg

deprem-fay-kirigi-12.jpg

deprem-fay-kirigi-13.jpg

deprem-fay-kirigi-14.jpg

depremden-sonra-yer-yarildi-1.jpg

depremden-sonra-yer-yarildi-2.jpg

depremden-sonra-yer-yarildi-3.jpg

depremden-sonra-yer-yarildi-4.jpg

İlgili Haberler