Karnesi pekiyi olan esnafa 2017’de vergi indirim sinyali

Karnesi pekiyi olan esnafa 2017’de vergi indirim sinyali

Hükümetin 2017 bütçesinin faiz değil hizmet bütçesi olduğunu söyleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal, karnesi pekiyi olan mükellefe 2017’de vergi indirim sinyali verdi. Ağbal, “Bu yüzde 1.2 veya yüzde 3 mü olur, onu çalışıyoruz. İndirim hakkı düzenlemesi 2017 ve sonraki yıllarda başlayacak” dedi.

EKONOMİ SERVİSİ - İSTANBUL

Maliye Bakanı Naci Ağbal, karnesi pekiyi olan mükellefe 2017 yılında vergi indirim sinyali verdi. “Karnesi tamamen pekiyilerle dolu mükellefimizin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde tahakkuk eden vergisinde indirim yapacağız” diyen Bakan Ağbal, “Oran ne olur, onu çalışıyoruz. Yüzde 1,2 veya yüzde 3 mü olur, onu çalışıyoruz. İndirim hakkını elde etmeyle ilgili düzenleme 2017 ve sonraki yıllarda başlayacak. Yakın zamanda bunu Bakanlar Kurulu’nda anlatacağız eğer uygun görülürse yasal düzenlemeyi yakın bir zamanda yapacağız” ifadelerini kullandı.

BAŞIM DİK, HİZMET BÜTÇESİ

Hazırlanan 2017 bütçesine de faiz değil üretim bütçesi olduğuna işaret eden Bakan Ağbal, şöyle konuştu: “2017 bütçesi kendi içerisinde harikalar yaratan, üretime, yatırıma, ihracata ve istihdama çok önemli katkılar sağlayan, gerçekten tam manasıyla bir hizmet bütçesi. 2002’de bütçe yapılırdı, o dönemin Maliye Bakanı parlamentoya bütçeyi götürdüğünde başı yerde olurdu. Şimdi bütçeyi ben götürüyorum. Benim yürüyüşüm de değişti, bakışım da değişti, başım dik. Niye? Benim bütçem faiz bütçesi değil, tam manasıyla hizmet bütçesi.”

Bakan Ağbal, 2017 bütçesinde, bütçe açığının artmış olması meselesinin öne çıkarılmasını doğru bulmadığının altını çizerek, “Bu ülkenin mali politikası ülkenin ekonomi politikasının gerçeklerine uygun bir şekilde yapıldı “ ifadelerini kullandı.      

DIŞ ÇEVRELER GÜVENİYOR

Türkiye ekonomisinin büyüme potansiyeli açısından umut vaad ettiğini belirten Ağbal, “Bunu global yatırımcılar söylüyor. İçeride pompalanmaya çalışılan negatif enerjiye karşılık, dışarıdaki çevreler Türkiye ekonomisine neredeyse bizden daha fazla güveniyorlar” ifadelerini kullandı. Moody’s’in ise kötümser senaryo üzerinden yapmış olduğu değerlendirmeyi birtakım çevrelerin çok rahat bir şekilde satın almak istediğini belirten Ağbal, “Halbuki Türkiye ile ilgili bölge içerisinde müthiş bir olumlu algı var. Global ekonomik koşulların, bölgede yaşanan jeopolitik risklerin azalması neticesinde bazı konuların açıklığa kavuşmasıyla Türkiye ekonomisi 2017 daha iyi bir noktaya gelecek. Gelecek yıl özel sektör yatırımlarında da sıçrama bekliyoruz” dedi.

3-5 YILA BAKACAĞIZ

Maliye Bakanı Ağbal, vergisini düzenli ödeyen mükellefe yönelik indirim uygulamasının 2017 yılından sonra başlaması gerektiğini vurgulayarak, “Yapmış olduğumuz yasal düzenlemede 3-5 yıllık periyottaki vergi karnesine bakıp, indirim hakkını elde etmeyle ilgili düzenleme 2017 ve sonraki yıllarda başlayacak. Burada geriye değil ileriye bakacağız, çünkü yeni bir sistem getiriyoruz. Yakın zamanda bunu Bakanlar Kurulu’nda anlatacağız eğer uygun görülürse yasal düzenlemeyi yakın bir zamanda yapacağız.” ifadelerini kullandı. 

YÜDE 1,2 OLUR MU BAKIYORUZ

Bakan Naci Ağbal, vergi borçlarını düzenli ödeyen mükelleflere yönelik çalışmaya ilişkin, “Gelir veya kurumlar vergisi mükellefimiz 3 yıl olur, 5 yıl olur, geriye dönük bütün vergi beyannamelerini süresinde vermişse ve bu beyannameleri de zamanında ödemişse, biz bu karneye bakacağız. Oran ne olur, onu çalışıyoruz. Yüzde 1,2 veya yüzde 3 mü olur, onu çalışıyoruz. Bu konuda arkadaşlarımız çeşitli simülasyonlar yapıyor. Bunun vergi gelirlerinde olumsuz etkisi olacak” ifadelerini kullandı.

İSTATİSTİKLER GÜVENİLİR

Ağbal, bazı ülkelerdeki istatistiklerin doğruluğunun sorgulanabileceğini ancak Türkiye için böyle bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı. Özellikle gıda fiyatlarında yıl içinde aşırı oynaklıklar olduğuna dikkati çeken Ağbal, “Ürün fiyatları, mevsimsel etkilerin haricinde de başka faktörler tarafından yükseltiliyor veya alçaltılıyor. Onun için Gıda Komitesini kurduk. Ortaya çıkan çalışmalar sonucu birçok sektörel tedbirler alındı” dedi.  Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de enflasyon sepetinde değişikliğin, doğru olmayabileceğini belirterek, “Enflasyonu düşük göstermek için oynama yapıyorlar gibi bir algı yaratabilir” dedi.

KAYIT DIŞINA CEZA YOLDA

Bakan Ağbal’dan mesajlar:

Bütçe harcamasının % 8,9’u faize gidiyor.

2017 bütçesinde, global koşullar dikkate alındı.

Vergi borçlarını düzenli ödeyen mükelleflere indirim yapacağız,   Düzenlemede 3-5 yıllık vergi karnesine bakacağız.

Bu, 2017 ve sonraki yıllarda başlayacak.

2017’de yatırımlarda sıçrama bekliyoruz.      

Türkiye’nin 2017’de büyüme hedefi % 4,4

Kayıtdışı %26-27 civarında, kayıtsız olmayı cezalandıran çalışma yapıyoruz

Kamuya 60 bin personelin dağılımı, Bakanlar Kurulu’nda değerlendirilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN