Kazakistan'da koronavirüs vaka sayısı 67 bine dayandı

Kazakistan'da koronavirüs vaka sayısı 67 bine dayandı

Kazakistan Ankara Büyükelçiliği, ülkedeki koronavirüs vaka sayısının 66.895 olduğunu ifade ederken, bunların 40.256’sının tamamen iyileşmiştiğini, tedavi gören kişi sayısının ise 26.175 olduğunu açıkladı. Ülkede Covid-19 nedeniyle vefat edenlerin sayısı 464 iken, vaka sayısnın günde ortalama 1700-1800 kişi düzeyinde devam ettiği belirtildi.

Basın açıklaması yapan Kazakistan Sağlık Bakanı Aleksey Tsoy, Covid-19 ve pnömoni vakaları konusunda veri şeffaflığını sağlamak amacıyla vaka sayısının belirlenmesine yönelik yeni yaklaşımların belirlendiğini söyleyerek, “Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge ofisi ile yapılan teknik istişareler sonucunda, COVİD-19 vakalarının kodlanması ve sayılmasında uluslararası hastalık sınıflandırılmasının yeni kurallarına geçme kararı alınmıştır. Böylece COVID-19'un klinik veya epidemiyolojik olarak tanımlanmış ama laboratuvar olarak test sonucunun onaylanmamış tarzı durumlar da vaka sayısına eklenecektir. Biriktirmiş olduğumuz klinik deneyimlere dayanarak, bu durumların birbirine benzerliklerini dikkate alarak, onların tedavisinde aynı uygulamalar gerektiğine dikkat çekiyoruz.” dedi.

Bundan önce Kazakistan’da, birçok ülkede olduğu gibi sadece test sonucu laboratuvarda onaylanmış durumlar vaka sayısına dâhil ediliyordu. Bununla birlikte, Haziran sonu itibarıyla viral pnömoni durumların arttığı dikkat çekmektedir. 1 Ağustos itibarıyla COVID-19 hasta ve ölüm istatistikleri iki veri kaynağından derlenecektir: laboratuvar onaylı vakalar ve belirtilmemiş viral pnömoni.

“Bu bağlamda sağlık çalışanlarının COVID-19’u kodlama, bilgi sistemlerini kurma ve diğer teknik sorunları çözme konusundaki yeterliliğini artırmak için önlemler alınması gerekmektedir. Bununla birlikte, Sağlık Bakanlığı olarak bu girişimin Kazakistan’ın koronavirüs istatistiklerine ve ülkemizin dünya sıralamasındaki yerine kötü etki edeceğinin farkındayız” diyen Sağlık Bakanı, bu yaklaşımın tanının doğru koyulması ve tıbbi personel, yatak, tıbbi ekipman, ilaç gibi koronavirüsle mücadelede gerekli kaynakların doğru şekilde planlanmasına yol açacağını duyurdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN