Kazdağları’ndaki maden projesi zehir saçıyor

Kazdağları’ndaki maden projesi zehir saçıyor

Çanakkale Kazdağları'nda Halilağa Bakır Madeni Projesi’ne yönelik eleştiriler devam ediyor. Sosyal medya üzerinden kampanya başlatan bölge halkı, Kazdağları'ndaki doğal bitki örtüsünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirterek, “Çanakkale halkı kanser olmak istemiyor” ifadesiyle tepkilerini dile getiriyor.

Çanakkale Kazdağları’nda Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni Projesi için yürüttüğü faaliyete karşı tepkiler devam ediyor.  

Sosyal medya üzerinden projeye karşı başlatılan kampanya ile vatandaşlar, “Çanakkale halkı kanser olmak istemiyor”, “Kazdağları'ndan elinizi çekin!”, “Kazdağları'nda milyonlarca ağaç tehlikede” ifaderiyle tepkisini dile getiriyor.  

Proje raporunda, açılacak yüzlerce metre derinliğindeki çukurların kapatılmasının mümkün olmadığı bilgisi yer alırken çevreciler, ağır metallerle dolacak bu çukurların bölgedeki su kaynaklarına zehir saçarak yıllar boyu kullanılamaz hale getireceğinden endişeleniyor. 

Bölgedeki ekolojik dengeyi de alt üst edecek proje ile dünyada sadece Kazdağları'nda yaşayan, Kazdağı Göknarı yaşam alanının yüzde 99’unun maden için ruhsatlı olduğu ve bu nedenle endemik türlerin yok olma tehlikesi  ile karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.  

 

 

"ÜÇ KÖYÜN YAŞAM HAKKI ELİNDEN ALINIYOR"

Sözcü’de yer alan habere göre, geçtiğimiz hafta açıklama yapan Kazdağları Kardeşliği Toplum Örgütü Kazdağları’nda faaliyete geçirilmek istenen madenlerin bölgede bulunan üç köyün yaşam hakkını elinden aldığını ve doğanın tahrip edileceğini ifade ederek, “Ormana girmek pandemi gerekçesiyle hala yasak! Ruhsatsız şirketlere yaptığımız her denetimde yeniden para cezalarıyla karşı karşıya kalıyoruz.

Ama şirketlerin ruhsat almak için yaptıkları halkı bilgilendirme ve İDK toplantıları serbest. Şubat ayında Koza şirketinin Terziler-Serçiler altın madeni kapasite artırımı projesi için halkı bilgilendirme toplantısı ve Cengiz Holding’in Halilağa bakır madeni projesi için İDK toplantısı gerçekleşecek. Bu toplantıların pandemi riski açısından ormana girmekten daha tehlikeli olduğu açık. Bu toplantıların iptal edilmesi için gerekli başvuruları yaptık” dedi.  

 

 

283 BİTKİ TÜRÜ VAR 

Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkta olan maden alanı, aynı zamanda 180 bin insanın tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında yer alıyor. TEMA Vakfı’na göre, maden alanının yüzde 98,7’si orman alanında bulunuyor.  

Bölgede 18 memeli, 41 kuş, 10 sürüngen ve 117 böcek türü yaşıyor. Orman 283 farklı bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Proje alanında tespit edilen türlerin yedisi dünyada sadece Türkiye’de yaşıyor. 

DW Türkçe’ye konuşan Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir, maden alanında yapılacak kimyasal işlemlerin atık havuzlarının derelere karışma tehlikesine dikkat çekiyor.  

Çanakkale’nin birinci derece deprem kuşağında bulunan bir şehir olduğunu belirten Bilir, bu durumun tehlikenin boyutunu artırdığı görüşünde. Pınar Bilir, herhangi bir sarsıntıda yeraltı suları vasıtasıyla zengin tarım topraklarının zehirlenebileceğine vurgu yapıyor. Atikhisar Barajı madenin 14 kilometre uzağında bulunuyor. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN