Kemal Kurkut'u vuran polis beraat etti

Kemal Kurkut'u vuran polis beraat etti

2017 yılında Nevruz kutlamaları sırasında Kemal Kurkut'un ölümüne neden olan polis Yakup Şenocak, 12. duruşmada 'delil yetersizliğinden' beraat etti. Ulusal Kriminal Bürosu'nun hazırladığı raporda, Şenocak'ın kasti olarak Kurkut'u vurduğu ifade edilmişti.

Diyarbakır'da 3 yıl önce Nevruz kutlamaları sırasında Kemal Kurkut'un polis memuru Yakup Şenocak tarafından 'olası kastla öldürme' suçundan müebbet hapis cezasıyla açılan davanın 12. duruşması, Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti, sanık Yakup Şenocak hakkında 'delil yetersizliğinden' beraat kararı verirken, olası şüphelinin tespiti için de 72 polis hakkında suç duyurusunda bulunmasını kararlaştırdı.

NE OLMUŞTU? | KEMAL KURKUT OLAYI

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi Kemal Kurkut, 21 Mart 2017'de Diyarbakır Nevruz'nda, Nevruz Parkı'na giden Evrim Alataş Caddesi üzerindeki polis kontrol noktasında polis kurşunuyla katledildi. Olay sonrası Diyarbakır Valiliği, " 'Çantamda bomba var hepinizi öldüreceğim' diyerek elindeki bıçakla alana koştuğu için canlı bomba olma ihtimali değerlendirildiğinden müdahale edilmiştir" açıklaması yaptı. Fakat foto muhabiri Abdurrahman Gök'ün çektiği fotoğraflar, Valiliğin açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ortaya çıkardı. Abdurrahman Gök hakkında da 20 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

Fotoğraflar üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma kapsamında iki polis gözaltına alındı, polislerden Yakup Şenocak'a 'olası kastla öldürmek' suçundan müebbet hapis istemiyle dava açıldı. Kurkut'un aile avukatları, Yakup Şenocak'ın tutuklanması talebinde bulundu. Ancak mahkeme bu talebi reddetti. Gerekçede şu ifadelere yer verildi:

kurkut-haber-1.jpg

"Sanığın soruşturma aşamasındaki beyanlarında kendisinin de ateş ettiğini belirtmesi ve dosya kapsamına yansıyan davranışları itibariyle kaçacağı ya da suç delilerini yok etme, gizleme veya değiştirme yönünde bir eylemde bulunacağı yönünde dosyaya yansıyan herhangi bir emare bulunmaması..."

Jandarma Kriminal Laboratuvarı, Kurkut'un ölümüne neden olan kurşunun sanık polisin silahından çıktığına dair rapor hazırladı. Mahkemenin istemi doğrultusunda rapor hazırlayan Adli Tıp Kurumu (ATK) ise kurşunun yerden sekerek Kurkut'un vücuduna girdiğini yönünde rapor verdi.

'DOĞRUDAN ATEŞLE ÖLDÜRÜLDÜ' RAPORU DEĞİŞTİRİLDİ

ATK'nın raporunun ardından avukatların itirazıyla Ulusal Kriminal Bürosu'ndan (UKB), Kurkut'un nasıl ve kimin ateşiyle öldürüldüğüne ilişkin rapor istendi. UKB, Kurkut'un sanık polis Yakup Şenocak'ın kuşkuya yer bırakmayacak şekildeki doğrudan ateşiyle öldürüldüğü yönünde rapor verdi.

Ancak mahkeme, bu raporun eksiklik içerdiğini ve UKB'ye eksikliklerin giderilmesi için geri gönderdi. Gelen ikinci raporda, UKB ilk rapordaki iddiasının aksine, bu sefer merminin yerden sekerek Kurkut'un ölümüne neden olduğu yönünde rapor verdi.

ATK RAPORUNDA 'SEKEN MERMİ' DENDİ

Mahkeme, UKB ve Jandarma Kriminal Büro'da gelen raporlarda çelişkilerin ortadan kaldırılması istemiyle bir kez daha ATK'den yeni rapor hazırlamasını istedi. ATK, raporlar arası çelişkiyi açıklamak yerine, verdiği ilk raporda ısrar etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN