Keşmir ikinci Bosna olmasın

Keşmir ikinci Bosna olmasın

İslam dünyasının 70 yıldır kanayan yarası Keşmir’de Hindistan’ın yürüttüğü asimilasyon politikası yeni bir aşamaya ulaştı. Cammu Keşmir’in özel statüsünü oldu bittiyle kaldıran ve tepkileri baskıyla susturmaya çalışan Delhi’nin ‘demografiyi dönüştürme’ projesine karşı Pakistan Başbakanı dünyaya çağrı yaptı: Zulme müdahale için yeni bir Srebrenitsa soykırımı mı bekleniyor.

Hindistan’ın geçtiğimiz 5 Ağustos’ta Cammu Keşmir’in 70 yıllık özerkliğini kaldırıp kendine bağlaması sonrası Pakistan ile aralarında başlayan gerginlik gün geçtikçe tırmanıyor. Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan’ın Cammu Keşmir politikaları nedeniyle sessizliğini koruyan uluslararası toplumu uyardı.

19-08/16/mans.png

Başbakan Han, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bölgedeki durumun daha da kötüleşebileceğini belirterek ekledi: “Dünya, Hindistan işgali altındaki Keşmir’de Müslümanlara yönelik Srebrenitsa benzeri bir diğer katliam ve etnik temizliğe sessizce tanıklık mı edecek? Uluslararası toplumu, buna izin vermesi halinde, gelişmelerin Müslüman dünyasında radikalleşme ve şiddet döngülerine yol açacak sert yankılar ve tepkiler doğuracağı konusunda uyarmak istiyorum.” Han, Cammu Keşmirli Müslümanlara yönelik kısıtlamaların ve halihazırda işgal altında bulunan bölgedeki ilave askerlerin varlığının, Hint Başbakan Narendra Modi’nin daha önce Gujarat eyaletinde “Müslümanlara yönelik etnik temizliğinin bir örneği olduğu” değerlendirmesinde bulundu.

DÜNDEN BUGÜNE KEŞMİR SORUNU | KARAR TV

Keşmir’in Pakistan’a bağlı bölümü Azad Keşmir’in başkenti Muzaffarabad’daki Eyalet Yasama Meclisinde dün yaptığı konuşmada ise Han, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Cammu Keşmir’i uluslararası sorun haline getirerek stratejik hata yaptığını belirtmiş, bu hatanın hem kendisi hem de aşırı sağcı Hindistan Halk Partisi (BJP) hükümetine pahalıya mal olacağını söylemişti. Öte yandan insan hakları aktivistleri Cammu Keşmir’de yaşananları raporlaştırdı ‘Kafesteki Keşmir’ başlıklı raporda, aktivistlerden oluşan soruşturma kurulunun 9-13 Ağustos’ta Cammu Keşmir’in çeşitli bölgelerine ziyaretler yaptığı, burada insanların üzüntü, öfke ve ihanete uğramış hissettiklerini dile getirdiği,  Hindistan Halk Partisinin (BJP) Keşmir işleri sözcüsü Ashwani Kumar Chrungoo hariç görüşülen kişilerin hiçbirinin bölgenin özel statüsünün kaldırılmasını desteklemediği belirtildi. Raporda, Hint güvenlik güçlerinin paniğe yol açmak amacıyla keyfi gözaltılar yaptığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi: “Ziyaret ettiğimiz her köyde, Srinagar’ın merkezinde de polis ya da askeri/paramilis güçler tarafından keyfi alınıp götürülen ve yasa dışı gözaltında tutulan gençler ve okul çağındaki çocuklar vardı. Yüzlerce erkek çocuğu ve genç, gece yarısı baskınlarında yataklarından kaldırılıp götürüldü. Bu baskınların tek amacı korku yaratmak.”       

19-08/16/1037904191.jpgİmran Han

Bu arada Hindistan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Cammu Keşmir’de hayatın normale dönmeye başladığını savunuyor. Uluslararası basın kuruluşları ise bölgede internet, cep telefonları, sabit hatların kesilmesi dahil kısıtlamaların sürdüğünü, yollarda hala barikatların görüldüğünü aktarıyor. Öte yandan Keşmir’de dün çıkan çatışmada Pakistan’ın üç Hindistan’ın ise 5 askeri hayatını kaybetti.  

Keşmir’e yönelik protestolar Londra’yı da sarstı. Hindistan Yüksek Komiserliği önünde toplanan binlerce kişi Pakistan ve Keşmir bayrakları sallarken Hindistan Başbakanı Modi’yi faşistlikle suçlayan sloganlar attı. Binlerce protestocu, “Keşmir yanıyor”, “Özgür Keşmir”, “Modi: Savaşma Çay Demle” yazılı pankartlar açtı. 

ASKERİ MÜDAHALE KAPIDA

Çin’in, Hong Kong’da yaklaşık on haftadır devam eden protestolara karşı ordu ile müdahale hazırlıkları sürdürdüğü, bunun için de tatbikatlar yaptığı ifade ediliyor. Bu kapsamda Çin ordusu Hong Kong’un sınır komşusu Shenzen kentindeki askeri varlığını artırıyor  Fransız haber ajansı AFP, binlerce kişiden oluşan birliklerin Shenzen Bay Stadyumu’nda geçit töreni yaptığını ve bu esnada stadın içinde ve dışında çok sayıda zırhlı araç ile askeri nakliye aracının bulunduğunu bildirdi. Ayrıca fotoğraflarda Çin askeri birliklerinin toplumsal olaylara müdahale ve gözaltı işlemleri gibi uygulamaları tatbike ettiği görülüyor. Çin hükümeti, stadyumda toplanan askerler ile ilgili henüz bir açıklamada bulunmadı. Ancak anlaşma gereğince Çin ordusunun, Hong Kong’un bölge işlerine karışmaması gerekiyor ancak yerel yetkililerin talebi üzerine müdahale etme hakkı bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN