Kırgızistan Cumhurbaşkanı’ndan istifa sinyali

Kırgızistan Cumhurbaşkanı’ndan istifa sinyali

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, son dönemlerde ülkede yaşanan siyasi krize ilişkin açıklamalarda bulunarak, "Ülke hukuki zemine oturur oturmaz, cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmaya hazırım" dedi.

Tartışmalı seçimlerin ardından ülkedeki devlet binalarının işgali üzerine yaşanan gelişmeleri Bişkek'ten takip ettiği belirtilen Sooronbay Ceenbekov, yazılı açıklama ile halka seslendi.

Ceenbekov, siyasi durumu "kritik" olarak nitelendirerek, krizden çıkış için önerilerde bulundu. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, Merkez Seçim Komisyonunun milletvekili seçim sonuçlarını iptal ettiğini ve komisyonun yeni seçim tarihi ile ilgili kararın alınmasından sonra mevcut siyasi gerilimini düşüreceğinin altını çizdi. Krizin başladığı güne kadar görevde olan "Başbakan ve kabine üyelerinin görevinden alınması ve yeni başbakan ile kabine üyelerinin atanması için" parlamentonun ve cumhurbaşkanının kararnamesinin mevcudiyetinin gerektiğine vurgu yapan Ceenbekov, "Parlamentonun ve cumhurbaşkanı kararlarını imzalamaya hazırım." ifadesini kullandı.

“GÖREVİMDEN AYRILMAYA HAZIRIM”

Ceenbekov sözlerini şu sözlerle sürdürdü: "Benim için hiçbir görev ülkemin, halkımızın birliğinden ve toplumun huzurundan üstün değildir. Ülke hukuki zemine oturur oturmaz, cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmaya hazırım. Tüm siyasi güçleri ülkede barış ve huzuru korumaya, insanları ve toplumu bölmemeye çağırıyorum.

1.jpg

MECLİS BAŞKANI VE BAŞBAKAN İSTİFA ETMİŞTİ

Kırgızistan'da seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhaliflerin gösterileri devam ederken, Meclis Başkanı Cumabekov ve Başbakan Boronov istifasını açıklamıştı.

Seçim barajını aşamadığı belirtilen siyasi partilerin taraftarlarının organizasyonunda Cumabekov'un başkanlığındaki meclisin üyelerinden oluşan genel kurul toplantısı başkent Bişkek'teki Dostluk Oteli'nde gerçekleştirilmişti. 

Çoğunluğun sağlandığı toplantıda, Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov ve Başbakan Kubatbek Boronov'un istifa mektupları Meclis'e sunulmuştu. 

İstifaların ardından, meclis üyeleri Meclis Başkanlığı görevine milletvekili Mıktıbek Abdıldayev'i ve geçici Başbakanlık görevine de Sadır Caparov'u seçmişti.

KIRGIZİSTGAN'DAKİ SİYASİ KRİZ 

Kırgızistan'da pazar günü yapılan milletvekili seçimlerinin sonuçlarına itiraz eden 12 siyasi partinin taraftarı seçimlerin iptal edilmesi talebiyle protestolar düzenlemişti. 

Binlerce kişinin katılımıyla yapılan gösteride dile getirilen taleplerin karşılanmaması üzerine muhalifler Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürümüştü.

2-001.jpg

GÖSTERİCİLER ESKİ CUMHURBAŞKANI ATAMBAYEV'İ CEZAVİNDEN ÇIKARMIŞTI

Kırgızistan'da milletvekili seçim sonuçlarını protesto eden göstericiler işgal ettikleri cezaevinden eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i çıkarmıştı.

Gece yarısından sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ve parlamentoyu işgal eden göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yakın mesafede bulunan ve Atambayev'in kaldığı Milli Güvenlik Devlet Komitesi'ndeki cezaevine yönelmişti.

Milli Güvenlik Devlet Komitesi önünde yaşanan arbedenin ve giriş kapıların kırılmasından sonra göstericiler binanın içerisine girmişti. 

Daha sonra ilgililer, Atambayev'i çıkarak taraftarlarına teslim etmişti.

GÖSTERİCİLER CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI'NA GİRDİ 

Burada polisin sert müdahalesi ile karşılaşan muhalifler, 7 saat süren arbedenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi. 

Muhalifler ayrıca Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un iktidarı döneminde cezaevine atılan "siyasi mahkumları" serbest bıraktı.

Caparov, 4 Ekim'deki  parlamento seçimlerinde seçim barajına az farkla takılan 'Mekençil' adlı siyasi partinin aday listesinin ikinci sırasında yer almıştı.

SEÇİMLER İPTAL EDİLDİ 

Yaşanan gelişmelerin ardından geri adım atmak zorunda kalan hükümet, milletvekili seçimlerinin iptal edildiğini duyurdu.

Gösterilerde 1 kişi öldü, 590 kişi yaralandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN