Kış lastiği uygulaması ne zaman bitecek? 2020 yılı kış lastiği uygulamasında son günler

Kış lastiği uygulaması ne zaman bitecek? 2020 yılı kış lastiği uygulamasında son günler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, illerin hava ve iklim koşullarına göre senenin belli dönemi için zorunludur. Peki kış lastiği uygulaması ne zaman bitecek? İşte detaylar...

1 Aralık 2019 itibarıyla şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için başlayan kış lastiği takma zorunluluğunun ne zaman biteceği merak konusu oldu. Özel araçlarda can ve mal güvenliğinin sağlanması için uygulanan kış lastiği uygulamasında artık son günlere gelindi...

KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI NE ZAMAN BİTECEK?

1 Nisan 2020 itibarıyla şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması son bulacak.

Araçların denetimi, bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanında Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü,Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimlerince gerçekleştiriliyor.

TİCARİ ARAÇLARA ZORUNLU

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar hâricindeki hususi araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu bulunmamasına rağmen can ve mal güvenliği bakımından tüm araçlarda kış lastiği kullanılması elzemdir.

Uygulamayla kış koşulları adına önlemini almayan araçların ulaşımı aksatması ve vatandaşların mağdur olmasının önlenmesi hedefleniyor.

Kış lastiklerinin, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, karlı, ıslak ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine göre daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik vermesi gibi özellikleri vardır.

TAKMAYANLARA NE KADAR CEZA KESİLİYOR?

Kurala uymayanlara uygulanan 715 TL'lik ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca açıklanan yüzde 23,73'lük tekrardan değerleme oranı kapsamında 1 Ocak 2019'dan itibaren 885 TL'ye çıkarılmıştı.

Belirtilen zorunluluk vesilesiyle gerçekleştirilecek kış lastiği değişimi, binek araçlar için lastik ebatlarına göre 50-60 TL karşılığında yapılıyor. Lastik değişimi yapan yerlerde yer alan 'lastik otelleri'ni seçen araç sahiplerinin 1 Nisan 2019 yılına dek kadar ödeyecekleri ücret de 100 TL ile 110 TL arasında değişkenlik gösteriyor.

Yük ve yolcu taşımacılığı gerçekleştirenlerin hâricindeki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil fakat mal ve can güvenliğiyle güvenli seyahat için kış koşullarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önemlidir.

Söz konusu uygulamayla, kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağdur olması önlenmeye çalışılıyor.

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor.

Araç lastiklerinin raf ömrü uygun muhafaza şartlarında 10 seneyken, kullanımdaki araç lastiklerinin ömrü de 3-5 sene arasında değişkenlik gösterebiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN