Kısıtlandığımız evlerde 5 kitaplık dünya turu

Kısıtlandığımız evlerde 5 kitaplık dünya turu

Ülkeler arasına çizilen sınırların artık evimizin eşiğinde başladığı Kovid günlerinde bir gün bütün dünyayı gezmeyi hala hayal eden KARAR okurları için, oturduğu koltuktan dünya turuna çıkacağı 5 kitabı derledik. İster Jack Kerouac'la arabaya atlayıp Beat kuşağına katılın, ister Evliya Çelebi'yle zamanda yolculuğa çıkın. İsterseniz Kafkaslar'da, Avrupa’da gezin yanınızda rehberiniz ise İlber Ortaylı olsun.

SALİHA SULTAN | KARAR

Ayaklarımızda ağırlığını artık iyice hissettiğimiz salgın prangası, ancak dijital mecralarda gezinmeye imkan veren yeni bir hayat modeli ve dört duvarın arasında hapsolan insanlık. Distopik dizi Black Mirror'un ikinci bölümünde insanı doğal yaşamdan tamamen kopmuş, sanal bir dünyada topladıkları puanlar sayesinde ihtiyaçlarını giderirken gösteren senaristler bile, bir hayalin kısa sürede gerçeğe bu kadar yaklaşacağını muhtemelen düşünmemişti. Ütopyaydı, gerçek oldu. Ve her gün tırmanan Kovid tablosuna bakılırsa uzun bir süre daha devam edecek. Evet, ülkeler arasına çekilen o sınırlar şimdi evimizin eşiğinde başlıyor.

Ama kitaplar dünyada yaşanan bütün kötü günlerde olduğu gibi salgın günlerinde de imdadımıza yetişiyor. Bu hafta, ister gittiği her şehre tarihin terazisinden bakan bir tarihçi rehberliğinde, ister sadece anı yaşayan serseri ruhlu birkaç ahbapla birlikte bir arabaya atlayıp dünyayı gezmeyi hâlâ hayal eden KARAR okurları için, oturduğu yerden dünyayı gezebilecekleri kitapları derledik. Bu kitaplar bir gün bütün dünyayı özgürce gezme umudunuzu canlı tutacak.

ARABAYA ATLAYIP YOLLARA DÜŞMEK İSTEYENLERE

Yol kitabı denince akla ilk gelen tabii ki Bob Dylan'ın "Hayatımı değiştirdi; tıpkı herkesin hayatını değiştirdiği gibi" dediği Amerikan edebiyatının usta ismi Jack Kerouac'ın 'Yolda' kitabı. Yazarın gerçek macerasını yazdığı romanda, özgürlüğü, yaşamı anlamlı kılan değerleri, arayışları, kayıp babaları, küskün oğulları ve her şeye rağmen baki olan dostluğu okuyacaksınız. Beat Kuşağı destanı olarak bilinen kitap, bir gün hesapsız kitapsız yollara düşmek isteyenlere ayna tutacak.

01-001.jpg

360 Sayfa-30 TL

BEŞ PARASIZ DÜNYA TURU MÜMKÜN MÜ?

Jules Verne’in ölümsüz eserinden ilham alan ‘80 Günde Parasız Devri Alem’, yönetmen ve fotoğrafçı Muammer Yılmaz ve Alman arkadaşı Milan Bilhmann’ın dünyada hâlâ iyi insanların olduğunu kanıtlamak için çıktıkları, 4 kıta ve 19 ülkeyi kapsayan dünya turuna odaklanıyor. Kitapta, ceplerinde beş kuruş olmadan dünyayı gezmeye çalışan bu ikilinin, başlarından geçen ilginç olaylar ve yaşadıkları tecrübeler parasız gezilebilir mi sorusuna cevap verecek.

01-007.jpg288 Sayfa-25 TL

DÜŞÜNSENE, KAFKASLAR’DASIN VE REHBERİN İLBER ORTAYLI

Çok gezen mi bilir, yoksa çok okuyan mı? ‘İlber Ortaylı Seyahatnamesi’ işte bu sorunun cevabı. Kitapta Orta Asya’dan Avrupa’ya, Kafkaslar’dan Ortadoğu’ya seyahat edeceksiniz ve rehberiniz İlber Ortaylı. Gideceğiniz ülkeler den bazıları ise şunlar: Suriye, İsrail, İran, Azerbaycan, Rusya, Kırım, Özbekistan, Tuna, Bosna, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, İtalya, Malta, İspanya, Portekiz, Litvanya, Estonya, İsveç, Hindistan, Japonya ve Singapur.

01-003.jpg288 Sayfa-25 TL

MAKİNESİ İCAD EDİLMEYEN ZAMANDA SAHİCİ BİR YOLCULUK

Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatname’si, dünyada bugüne kadar seyahat üzerine yazılmış en değerli eser. 17’nci yüzyılda yazılmış bu eser, oturduğunuz yerden sizi zamanda yolculuğa çıkaracak. Kitapta 50 yılda 47 ülkeyi gezen Çelebi’nin gözünden 257 şehri gezerken, dünyanın artık sonunun geldiğini düşündüğümüz bu günlere çok daha farklı bir pencereden bakacağımız muhakkak. Çünkü geçmiş de dünyanın artık sonunun geldiğini düşünenlerle dolu.

01-004.jpg4760 Sayfa-190 TL

İSTANBUL’DA GEZİLECEK DAHA ÇOK YER VAR

Sakinlerinin bile gezmekle bitiremediği İstanbul, nice savaşlardan, yangınlardan, depremlerden sağ kurtulmuş, yaralı çıkmış bir kent. Murat Belge bu rehber kitapta İstanbul’un eşsiz zenginliğini, kendine has üslûbuyla, ilginç hikâyeler ve tarihî ‘dedikodularla’ gözler önüne seriyor. Yeditepeli şehir İstanbul’u bir gün yine maskesiz, yasaksız gezeceğimiz günlere hazırlık için Belge’nin ‘İstanbul Gezi Rehberi’ en ideali.

01-005.jpg423 Sayfa-40 TL

BONUS: SEYAHAT ETMEK DE ASLINDA BİR SANAT İŞİ

Seyahat olgusunu ciddiye almamızı sağlayan ‘Seyahat Sanatı’, bir iş değil, ruhu dinlendirme eylemi olan gezme planını basit bir şekilde tarif ediyor: Gideceğiniz yer: Uzaklar, Rehberiniz: Yazarlar. Alain de Botton, seyahate bambaşka anlamlar yükleyerek farklı yazarların rehberliğinde farklı şehirlerde gezdiriyor okuyucularını. Güney Amerika'ya keşif gezileri yapan bilim adamı Alexander von Humbolt'tan kendi yatak odasında seyahate çıkıp bunun kitabını yazan Xavier de Maistre'ye enteresan insanların hikayelerini okuyabilir, Falubert’le Amsterdam’ı, Van Gogh’la tablolarını yaptığı Provence’yi gezip Eyüp’le Sina Çölü’nü aşabilirsiniz.

01-006.jpg259 Sayfa-20 TL

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN