Klimalar koronavirüs bulaştırır mı?

Klimalar koronavirüs bulaştırır mı?

Corona virüsü mikrobunun klimalar aracılığıyla yayıldığı iddiası doğru mu? Klimaların içindeki filtreler temizlense bile bulaşma riskinin yüksek olduğu belirtiliyor. İşte, Emerging Infectious Disease dergisindeki bilim insanlarının araştırma sonucu...

Koronavirüs mikrobunun bulaşmasını önlemede sosyal mesafe ve maske kullanımının çok önemli olduğunun altını çizen Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara, klimaların üfleme ve alma yönünde oturan virüslü bir kişinin, daha uzağındaki bir kişiye hastalık bulaştırabileceğini söyledi.

KLİMALAR KORONAVİRÜS YAYAR MI?

Bir başka Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, corona virüsü salgın hastalığıyla mücadelede klima kullanımı konusunda önemli uyarıda bulundu. Fanlı klimaların evde veya araçta hane halkı dışında kimse yokken kullanılabileceğini belirten Özlü, "Ofis, iş yeri, başka kişilerle birlikte seyahat edilen araçlarda klima kullanımı, eğer ortamda kovid-19 bulaştırıcı kişi varsa -ki bu artık dışlanamaz- bulaşma olasılığını artırır" dedi.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, ortak alanlarda klima yerine kapı ve pencerelerin açık tutularak sürekli ve yeterli doğal havalandırma yapılması gerektiğini belirterek, "Klimalar genellikle oda havasını alarak, soğutup tekrar içeriye verirler. İçerideki havayı, taze havayla değiştirmezler. Bazı klimaların toz, alerjen, bakteri filtreleri olabilir. Ancak covid-19 virüsü için bu filtrelerin güvenli olduklarını bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

CORONA VİRÜSÜ KLİMALI ORTAMDA BULAŞIR MI?

7 Şubat 2020'de Emerging Infectious Disease dergisinde Çinli bilim insanlarının bir araştırma mektubu yayımlandı.

23 Ocak'ta 4 kişilik A ailesi Vuhan'dan Guangzhou'ya gitti. 24 Ocak'ta bir restoranda öğlen yemeği yediler. O sırada restoranda iki aile daha vardı: B ve C. Ertesi gün A ailesindeki indeks vaka olan A1 (24 Ocak’ta hiçbir semptomu yokken) ateş ve öksürükle hastaneye başvurdu. Covid-19 tanısı kondu.

5 Şubat'a kadar bu üç aileden toplam 9 kişi (4'ü A, 3'ü B ve 2'si de C ailesinden olmak üzere) covid-19'a yakalandı.

B ve C ailelerinin tek temasları A ailesiydi. Enfeksiyonu öğlen yemeği sırasında A ailesinden kapmışlardı.

Restoran klimalı ve beş katlı bir binaydı. Masaların arası 1 metre kadardı. A ve B ailelerinin birlikte geçirdikleri süre 53 dakika, A ve C ailelerin birlikte geçirdikleri süre ise 73 dakikaydı.

24 Ocak'ta restoranın 145 metre karelik bu katındaki toplam 15 masada gün boyu 83 kişi yemek yedi. Bunlara hizmet veren personel sayısı 8'di. Üç aileden hastalanan 9 kişinin dışında 1 müşteriye daha sonraki günlerde covid-19 tanısı konuldu.

PCR testi için klimaların iç ve dış ünitelerinden alınan toplam 6 örneğin sonucu negatif saptandı.

A ailesinin masası B ve C ailelerinin masalarının ortasındaydı. Klimanın esintisi B ailesine doğruydu.

KLİMA OLUNCA MESAFE ÖNEMSİZLEŞİYOR

Bu bulgular bize, klima çalıştırılan kapalı ortamlarda (kafe, restoran, hasta bekleme odası, işyeri ve ev ortamı, vb) SARS Cov-2 virüsüyle enfekte bireylerle birkaç metrelik mesafede bir arada bulunmanın, virüsün bulaşması açısından yüksek derecede riskli olduğunu gösteriyor.

Bulaşmayı sağlayan şey klima etkisiyle havanın iç ortamdaki sirkülasyonu. Enfekte bireylerin önemli kısmının semptomsuz olması bu noktada özellikle önem taşıyor.

RESTORANIN ŞEMASI VE MÜŞTERİLERİN OTURMA DÜZENİ

ekran-resmi-2020-05-20-23-14-08.png

ekran-resmi-2020-05-20-23-14-16.png

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN