Kolajen nedir? Kolajen alımının yaşlanmaya etkisi var mı?

Kolajen nedir? Kolajen alımının yaşlanmaya etkisi var mı?

Kolajen nedir? Yaşlanmaya karşı eczanelerde satılan kolajen şurupları istenen sonuçları veriyor mu? Kolajen en çok hangi besinlerde bulunur? Detaylar haberimizde...

Bu aralar sık sık duymaya başladığımız terimlerden bir tanesi haline gelen kolajen nedir? Kolajen, bir protein türüdür. Cilt ve kas hücrelerinde bulunan kolajenin temel görevi bağ dokusunu güçlendirmek ve vücut bütünlüğünü korumaktır. Kas ve cilt hücrelerini koruyan bağ dokusu yapısına katılarak cilde dayanıklılık, esneklik ve canlılık kazandıran kolajen aynı zamanda eklem, tendon ve organları bir arada tutmak adına öemli bir protein çeşididir.

KOLAJEN KAYBI YAŞLANMA İLE ARTAR?
Bağ ve bağ dokularını oluşturan kolajen proteini miktarı insan vücudu yaşlandıkça azalmaya başlar ve bir süre sonra yetersiz hale gelir. Yaşlanma ile artan kolajen kaybı cilt kuruluğu, kırışıklık, selülit, eklem rahatsızlıkları ve elastikiyetin azalması gibi sorunlara sebep olur. Genç yaşlarda vücut tarafından sık üretilen kolajen, yalnızca yaşın ilerlemesi ile değil sağlıksız beslenme, stres, sigara, güneşe fazla maruz kalma ve C vitamini eksikliği gibi nedenlerle de azalır. Kolajen içerikli besinler ve düzenli olarak kullanılacak cilde kolajen takviyesi ile cilt, eklem ve kaslara kolajen desteği vermek mümkündür.

20-02/07/k5-kopya.jpg

İNSAN VÜCUDUNDA 16 ÇEŞİT KOLAJEN VAR
İnsan bünyesinde, bilinen en az 16 kolajen tipi vardır. Kolajenin biyolojik açıdan sınıflandırması olan bu çeşitler farklı dokularda farklı yoğunlukta bulunurlar. Ancak vücudumuzdaki kolajenin yüzde 80 ila yüzde 90 gibi büyük bir bölümü tip 1, 2, 3 ve 10’dan oluşur. Vücutta en fazla miktarda bulunan kolajen çeşidi ise Tip 1'dir. Vücudun parçalarını oluşturan eozinofilik liflerden oluşur. Organları, kemikleri destekler, cilde gerginlik ve elastikiyet verir, dokuları bir arada tutar ve yaraların iyileşmesini sağlar.

PİYASADA İNORGANİK KOLAJEN SATILIYOR
Piyasada, bazı ilaç firmaları inorganik kolajen üretimi ve satışı yapıyor. Özellikle vitamin üreticilerinin piyasaya sürdüğü inorganik kolajenler, eczacılarda genellikle şurup olarak son kullanıcıya ulaştırılıyor. Uzmanların bazıları, kozmetik ağırlıklı cilt bakım ürünü olarak tüketiciye sunulan bu ürünlerin yerine, kolajenlerin doğal yollarla alınması gerektiğini savunuyorlar.

20-02/07/kembe.jpg

KOLAJEN EN ÇOK HANGİ GIDALARDA VAR?
Özellikle hayvanın kemikleri, derisi ve sakatat bölgesinde yüksek miktarda kolajen bulunur. Özellikle hayvanın kemikleri, derisi ve sakatat bölgesinde bolca kolajen bulunur. Kolajen içeriği bakımından zengin olan doğal besinler ise şunlar: Sığır ve inek eti, tavuk, geyik, keçi ve öküz eti, portakal, mandalina, greyfurt, kivi ve ananas. Yeşil ve siyah zeytin, kereviz, soğan, sarımsak gibi sülfür içeren gıdalar. Kırmızı meyveler ve kırmızıbiber, elma, çilek, kiraz gibi likopen içeren meyveler. Özellikle balık pullarında, somon ve orkinosta bulunan Omega 3 yağ asitleri. Havuç, balkabağı gibi turuncu sebzeler, domates, lahana, pancar, ıspanak ve patlıcan. Kemik suyu ve ve paça çorbası tam anlamıyla bir kolajen kaynağıdır.

20-02/07/k4-kopya.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN