Erken gevşemenin sonu ‘İngiliz pişmanlığı’

Erken gevşemenin sonu ‘İngiliz pişmanlığı’

Gevşetilen test politikasının ardından Türkiye’de günlük vaka sayıları günlük 100 bin barajını aştı. Son bir haftada 605 bin vaka kaydedildiğine işaret eden CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel “Salgın geri dönmemek üzere gündemimizden çıkıyor” diyen Bakan Koca’nın yanıtlaması için önerge verdi. Özel, “Türkiye, tedbirsizlik paketiyle İngiltere’nin çok pişman olduğu ve terk ettiği sürü bağışıklığı yöntemini mi tercih etti?” diye sordu.

EDA SANĞU

Omicron varyantıyla beraber vaka sayıları hızla yükseliyor. 19 Aralık 2021’de 16 bin 910’a kadar inen günlük Kovid vakaları bir haftada 20 bini geçerken ay sonunda 40 binin üstünü görmüş; 28 Ocak’ta ise 93 bin 586’yla rekor tazelemişti. Günlük vaka sayısı 1 Şubat’ta ise 102 bin 601 vaka ile Türkiye’de ilk kez 100 bini aşarak, rekor kırdı. Bütün dünyayı etki altına alan ve daha bulaşıcı olduğu belirtilen Omicron varyantının ardından test politikası gevşeyen Türkiye’de vakalar ilk kez 100 bini aşarak rekor kırdı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise, Türkiye’de de gündeme gelen ‘Omicron varyantının salgının sonunu getirebileceği’ yönündeki değerlendirmelere karşı çıktı. DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus “Omicron’un ortaya çıkışından bugüne yaklaşık 90 milyon vaka bildirildi. Artık dünyanın çoğu bölgesinde ölümlerde çok endişe verici bir artış görmeye başlıyoruz. Herhangi bir ülkenin Kovid-19’a karşı zafer ilan etmesi için çok erken” uyarısı yaptı.

Öte yandan, Türkiye’de son bir haftada 605 bin vaka ve bin 291 vefat kaydedildiğine işaret eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel “Salgın geri dönmemek üzere gündemimizden çıkıyor” diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle önerge verdi. Özel, önergede “ Henüz aşılanmamış ya da eksik doz aşılanmış vatandaşların aşıya teşvik edilmesine yönelik bir önlem alınacak mıdır? Türkiye, tedbirsizlik paketiyle İngiltere’nin çok pişman olduğu ve terk ettiği sürü bağışıklığı yöntemini mi tercih etti?” diye sordu.

REKOR ÖNCESİ UZMANLAR UYARMIŞTI

Dünyada, son birkaç haftada Omicron varyantıyla birlikte pandeminin artık endemiye yani grip gibi rutin bir hastalığa dönüşeceğine ilişkin umutlar artmıştı. İspanya, İtalya ve İsrail gibi ülkeler aldıkları yeni kararlarla ‘virüs ile yaşama’ stratejisine geçişin sinyalini verirken, 2021’in son günlerinde Omicron’la birlikte vakaların tırmanışa geçtiği Türkiye’de de Kovid kuralları gevşetilmişti.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, gevşeme için erken olduğunu belirterek kararları “Bu resmen ‘Kaç kişi ölürse ölsün, Omicron ne kadar yayılırsa yayılsın’ demektir” ifadeleriyle eleştirmişti. Gevşemeye tepki veren Türk Tabipleri Birliği (TTB) de “Ölüm sayılarını artıracak ve sağlık sistemine etkisiyle iş yükü artacak” uyarısında bulunmuştu. İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Uz. Dr. Muhteber Çolak ise gevşemenin ardından ‘“Bununla artık pandeminin takibi sona ermiş durumda... Sağlık Bakanlığı, ‘Salgın bizim için bitmiştir, herkes başının çaresine baksın’ diyor. Salgın ve toplum kaderine terk ediliyor” ifadelerini kullanmıştı.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN