Hindistan'da koronadan sonra yeni bela: Kara mantar

Hindistan'da koronadan sonra yeni bela: Kara mantar

Hindistan, koronavirüsle mücadele ederken bir de kara mantar hastalığı ile savaşıyor. Pandemi nedeniyle dolup taşan hastanelere bir de kara mantar yükü eklendi. İnsanlarda endişe yaratan bu hastalığa, şiddetli Kovid-19 tedavisinde kullanılan steroidlerin bağışıklığı zayıflatmasının neden olduğu düşünülüyor. Hastalığa yakalanan bazı hastaların ise enfeksiyonun beyne ulaşmaması için gözleri çıkarılıyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen ülkelerde olan Hindistan yeni bir hastalık dalgasıyla da boğuşuyor. 295 bini aşan koronavirüs kaynaklı can kaybına her gün 4 binin üzerinde yeni can kayıpları ekleniyor. Ülkede yayılmaya başlayan 'kara mantar' hastalığı da hayatı felç etmeye başladı.

AFP'de yer alan habere göre; hastalığın belirtileri arasında ise göz kararması veya renk değişikliği, bulanık veya çift görme, göğüs ağrısı, nefes almada güçlükler ve kanlı öksürük yer alıyor. Tedavi sürecinde bazı hastaların gözleri, enfeksiyonun beyne ulaşmaması için çıkarılıyor.

1-002.jpg

Doktorlar ise kara mantar salgınına, şiddetli Kovid-19 tedavisinde kullanılan steroidlerin neden olduğunu düşünüyor. Bunun nedeni ise ilaçların bağışıklığı azaltması ve kandaki şeker seviyelerini düşürmesi.

Öte yandan bu yeni salın ülkede zaten zor durumda olan hastanelere yeni bir baskı oluşturdu. Batı Gujarat eyaleti, çok sayıda kara mantar vakasına sahip olduğu için için özel koğuşlar oluşturuyor. Kuzeybatı Rajasthan eyaleti ise mukormikozu resmi olarak salgın ilan etti.

PANDEMİDEN ÖNCE YILDA 3-4 VAKA GÖRÜLÜYORDU

Kovid-19 pandemisinden önce yılda üç dört vakada görülen hastalık şimdi bir günde 6 vakaya yükseldi. Bazı uzmanlar, 20'li yaşların başındaki her iki gözünü kaybeden hastalarının olduğunu bildirdi. Ayrıca nadir görülen bu hastalığı tedavi etmek için kullanılan ilaç amfoterisin B'nin da tükenmek üzere olduğu ifade edildi.

2.jpg

'150 BİNDEN FAZLA ENJEKSİYONA İHTİYACIMIZ VAR'

Batıdaki Maharashtra eyaletinin sağlık bakanı Rajesh Tope, "Bir hastanın, hastalığın ciddiyetine bağlı olarak 60 ila100 enjeksiyona (amfoterisin B) ihtiyacı var. Mevcut vaka yüküyle, 150 binden fazla enjeksiyona ihtiyacımız var. Şimdiye kadar bin 500 mukormikoz vakası bildirildi ve 850 hasta tedavi görüyor” dedi.

Güneydeki Kerala ve Karnataka eyaletleri ise kara mantar hastalığının yayılmasını önlemek için Kovid-19 kısıtlamalarını sertleştirdi.

3.jpg

ENFEKSİYONUN BEYNE ULAŞMAMASI İÇİN GÖZ ÇIKARILIYOR

Öte yandan, mukormikoz geliştiren 7 binden fazla insanın çoğunun hastalığa Kovid-19 ile mücadelesi esnasında veya sonrasında yakalandığı belirtildi.

'Kara mantar' hastası 54 yaşındaki Anıl Wankhede, koronavirüs tedavisi görerek hastaneden taburcu edildikten sonra baş ağrısı yaşadı ve sağ gözü şişti. Times'a yardım almaya çalıştığı sırada sağ gözünün kapandığını söyledi. Birkaç doktor gördükten sonra Wankhede’ye mukormikoz teşhisi kondu. Doktor Akshay Nair, Wankhede’ye hayatının tehlikede olduğunu ve tek seçeneğinin, mantarın yayılmasını önlemek için sağ gözünü alıp sinüslerini soyacak bir operasyon olduğunu söyledi. Nair, "Tüm dokuyu, yani sinirler ve göz kapaklarıyla birlikte tüm iç gözü çıkarmazsak enfeksiyon beyni istila edebilir. Bu durumda onların hayatlarını kurtaramayız" açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN